Tudástár Rizikócsökkentés

Változtatható rizikófaktorok

Az alább felsoroltak a legfontosabbak a rizikófaktorok közül. Ismernünk kell, és folyamatosan tenni érte, hogy ezeket elkerüljük, csökkentsük. Sőt, hogy a családunk, a barátaink is figyeljenek ezekre oda.

  1. Túlsúly. A 25 kg/m2 feletti testtömeg-indexszel határozzák meg objektíven (testsúly osztva a méterben kifejezett testmagasság négyzetével). A túlsúly főleg menopauza után jelent fokozott kockázatot, olyannyira, hogy esetükben a betegség kiújulása is magasabb!
  2. Alkohol. Már heti 3 egységnyi alkohol (1 egység alkohol= 1 pohár sör/1 dl bor) 15 %-kal növeli a betegség kialakulásának rizikóját. Minden mennyiségű és minőségű alkohol számít!
  3. Mozgáshiányos életmód. Heti 4-7 alkalommal egy óra mozgás jelentősen csökkenti a rizikót. Ebben több tényező játszik szerepet: a normál testsúly tartása önmagában csökkenti a rizikót, és a felesleges zsírszövet mennyisége is csökken (a zsírszövet ösztrogént termel, és ez hosszútávon megnöveli a mellrák kialakulásának kockázatát).
  4. Dohányzás. Nagyon fontos rizikófaktor, nem csak a mellben kialakult rosszindulatú daganat rizikóját növeli. Menopauza után az igen jelentős passzív dohányzásnak is van jelentősége.
  5. D-vitamin hiány. A D-vitamint manapság nem csak a csontok egészséges működéséhez szükséges vitaminként, hanem számos szerv egészséges működéséhez szükséges hormonként tartják számon. A mellszövetben a normális sejtnövekedésben játszhat szerepet. Magyarországon az emberek többsége D-vitamin hiányban szenved, melyhez hozzájárul a téli kevés napsütés, a rendszeres naptej-használat és táplálkozási hiányosságok is.
  6. Éjszakai fényhatás. Éjszakai műszakban dolgozó nők esetében mutattak ki összefüggést, esetükben gyakrabban fordul elő a betegség. Fontos a megfelelő mennyiségű, megfelelő körülmények között (sötétben) történő pihentető alvás.
  7. Hormonpótló terápia. Menopauza után a klimaxos tünetek enyhítésére korábban gyakran használt kezelés. Ösztrogén tartalmú gyógyszer 10 évig tartó szedése nem csak a mellrák, hanem a petefészek rák rizikóját is növeli. Ösztrogén és progeszteron kombinált gyógyszer szedése már rövid idő alatt 75%-kal növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

(Forrás: breastcancer.org)

Ha kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal, gyere a Fórumba, vagy írj az Orvos válaszol rovatunkba!

Legfissebb tudástár cikkek