Tudástár Diagnózis

A mell ultrahang vizsgálata

Ultrahang vizsgálat során magas frekvenciájú hanghullámokat (ultrahangot) kibocsátó eszközt tesznek a mellre. Az ultrahang nyalábok behatolnak a vizsgálandó szövetbe (esetünkben a mellbe), ahol szórodhatnak, visszaverődhetnek, ha eltérő tulajdonságú szövethez érnek. Ezt a tulajdonságot felhasználva tudnak képet nyerni, amely egy monitoron látható. Magyarul az ultrahang vizsgálat során az ultrahang nyalábok megakadhatnak a daganatnál, körberajzolva azt.

SGK Ultrasound 04    UHkep

 

 

Előnye:

  1. nem jár sugárterheléssel (nem röntgenvizsgálat)
  2. bármennyiszer ismételhető
  3. mintavételt is lehetővé tesz (ún. vékony- vagy vastagtű biopszia ultrahang-vezérelve történik)
  4. nem fájdalmas
  5. fiataloknál is ugyanúgy alkalmazható
  6. ciszták (folyadékkal telt kerekded képletek) kimutatására is alkalmas
  7. olcsó

 

Hátránya:

  1. önmagában nem alkalmas vizsgálómódszer a mellrák diagnózisához vagy kizárásához
  2. nem mutatja ki a meszesedéseket (mellrákban előfordulhat)
  3. egy csomó tapintásakor nem tudja meghatározni, hogy jó- vagy rosszindulatú-e

 

30 éves kor alatt nagy valószínűség szerint a fizikális vizsgálat után ultrahang vizsgálatra fognak küldeni, mivel ebben az életkorban a mammográfia érzékenysége alacsony, nagyon megbízhatatlanul vizsgálható a mellszövet röntgensugarakkal. Fiatal életkorban a mell MR (mágneses rezonanciás) vizsgálata jön még szóba, mely a sűrűbb (ún. denz) emlőállományt is érzékenyebben tudja vizsgálni.

 

Magyarországon számos helyen elérhető magánrendelés formájában is a mell ultrahang vizsgálata, amely nagyszerű abból a szempontból, hogy akár beutaló nélkül kérhetjük a vizsgálatot. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk vele, nem biztos, hogy egy mell-ultrahang elegendő számunkra.

 

Legfissebb tudástár cikkek