Tudástár Mindennapjaink

Sport, mozgás

A sport, a mozgás fontossága nem csak a megelőzésben kulcsfontosságú, hanem a felépülés során is elengedhetetlen szerepet játszik.

A mellrák is, mint minden tumoros betegség hosszadalmas kezelést igényel, ezáltal a gyógyulás sem egyik napról a másikra történik. Mindvégig fontos, hogy testünket megfelelően karban tartsuk, a mozgást próbáljuk meg napi tevékenységgé tenni.

Szerencsére sportolásra rengeteg lehetőség adódik, így a választás teljesen személyre szabott lehet.

Nagyon fontos azonban, hogy ha a diagnózis előtt nem voltunk rendszeresen sportolók, akkor ne most akarjunk felkészülni a következő maraton-futásra. A mozgásformák áttekintése előtt tisztázni kell, hogy a betegség – gyógyulás mely szakaszában vagyunk éppen. Nem mindegy, hogy milyen típusú mozgást végzünk, hisz lehet, többet ártunk magunknak, mint segíteni remélünk.

Bármilyen mozgást végzünk, nagyobb intenzitással, akkor a terhelt izmaink körül vérbőség alakul ki. Azonban, ha még a tumor a testünkben van, akkor ezzel a vérbőséggel épp azt a hatást érjük el, hogy az érintett terület „belobban” és szóródhatnak a tumorsejtek. Tehát alapvetően azt kell figyelembe venni, hogy hol tartunk a folyamatban, és mindenképp érdemes konzultálni a kezelőorvosunkkal ( onkológus, sebész ). Ha szerencsések vagyunk, akkor a kórházban is találhatunk gyógytornászt, aki segít.

Az alábbiakban egy pár ötlet, hogy mit és mikor sportoljunk.

 1. Diagnózis – műtétMikor szembesülünk a ténnyel, hogy tumorunk van, egy jó séta egész biztos sokat segít.

  Nem ez az az időpont, amikor komoly edzéstervet kell készíteni. Ha eddig is rendszeresen sportoltunk, akkor semmiképp nem szabad abbahagyni, hisz lelkileg is hatalmas segítség, azonban a fent leírtak miatt kicsit érdemes szelídíteni a tempón. Ebben a fázisban arra van a legnagyobb szükség, hogy felkészüljön szervezetünk a műtétre. A futás, úszás alap sportok. Mindig jót tesznek. A léleknek is.

  A műtét után nem nagyon lesz kedvünk sportolni. Azonban mind testünk, mind lelkünk miatt nagyon fontos, hogy ne hagyjuk el magunkat, hisz az előttünk álló kezelések sokat kivesznek majd szervezetünkből. A kórházban van gyógytornász, és remélhetőleg az elbocsájtásunk előtt meg is keres. Az ő iránymutatását figyelembe kell venni. A sebészt is meg kell kérdezni, hisz akár mekkora is a vágás, a mellműtét -a rák eltávolítása egy komoly beavatkozás. Nem szabad félvállról venni.

  Gyógytornász segítségével végezhetünk gyakorlatokat, amelyek segítségével jó eséllyel megelőzhető a karban kialakuló nyiroködéma.

  A gyakorlatok alatt tartsuk szem előtt, hogy nem szabad semmit erőltetni. A műtött oldalunkra vigyázni kell!

 2. KezelésekA kemoterápiás kezelés nagyon megterhelő a szervezetnek. Törekedjünk arra, hogy mikor jól érezzük magunkat – a vérképünk is ezt mutatja – akkor végezzünk testmozgást. A napi gyógytorna otthon, séta a szabadban.

  A sugárkezelés alatt nem ajánlott a sport. Mivel a sugárkezelés megkezdése előtt felrajzolják testünkre a besugárzás helyét, vigyázni kell, hogy a jelölések ne kopjanak le, hisz akkor újbóli jelölések szükségesek. A sport alatti izzadás sajnos nem kíméli a jelöléseket.

  Érjük be a napi sétával.

 3. A kezelések befejezésével hagyjunk időt szervezetünknek, hogy életre keljen. A rendszeres edzéseket lassan vezessük vissza, ne érje sokként amúgy is kimerült szervezetünket.

Ajánlott sportok :

 1. Gyógytorna, nyiroködéma megelőző gyógytorna : gyógytornász útmutatása alapján végzett gyakorlatsor, akár felügyelt, akár otthon végezhető módon. Fontos, hogy már a műtét másnapjától végezzük, hogy elkerüljük a nyiroködéma kialakulását Egy speciális mozdulatsor, ami mindkét kéz egyszerre történő mozgatásával ösztökéli a normális nyirokkeringés helyreállását.
 2. Futás : a kezelések befejeztével, akár minden nap.
 3. Úszás : a kezelések befejezése után, akár minden nap. Különösen jót tesz a letapadt mellizmoknak, és az sem mellékes, hogy kíméli az ízületeket Ez annak lehet fontos szempont, akinek a hormonkezelés mellékhatásaként ízületi kopás jelentkezik.Termál gyógyfürdő, szauna TILOS. A magas hőfok vérbőséget okoz, ami a megbolygatott nyirokkeringésnek hatalmas terhelés, elősegíti az ödéma kialakulását.
 4. Jóga, pilates : nyújtó, lassú mozgásformák, amiket mindenki el tud végezni. Mielőtt azonban elkezdjük az edzést, mindenképp jelezzük az oktatónak, hogy mellrák miatt műtöttek. Erre azért van szükség, mert az olyan gyakorlatok helyett, amikben akadályozva érezzük magunkat az oktató tud helyettesítő mozdulatokat mutatni. Sok érintettnek az is nehezére esik, hogy a műtött oldalon karját a feje fölé emelje. A pilates erre nagyon hatékony lehet.Bikram jóga TILOS. A bikram jóga közel 40 fokra felfűtött teremben történik. A magas hőfok vérbőséget okoz, ami a megbolygatott nyirokkeringésnek hatalmas terhelés, elősegíti az ödéma kialakulását.
 5. Kerékpár : a kezelések befejeztével nagyon jó hatással lehet az állóképességünk javítására, azonban a műtött oldal karját erőteljes terhelés érheti. Érdemes a kormány – ülés beállításon változtatni, hogy a felső test ne a karokra terhelődjön.Tehát állítsuk úgy a kormányt, hogy kényelmes ülő helyzetben tekerhessünk.
 6. Extrém sportok : tudomásul kell venni, hogy testünk egy nagyon komoly traumán esett át. Ezek a sportok a teljesen egészséges szervezetet is erőpróba elé állítják. Mindenkinek saját felelőssége, hogy mit és hogy bír, azonban az extrém sportok mellrák utáni időszakban nem ajánlottak. Az öt éves tünetmentesség után is mindenképp kérjük ki orvosunk véleményét, hogy mibe akarunk belevágni.

 

További kérdésed van? Tedd fel a Fórumban, mi segítünk egymásnak és segítünk Neked!

Legfissebb tudástár cikkek