Tudástár Rizikócsökkentés

Nyiroködéma (limfödéma)

A nyirokkeringés feladata a szövetközti folyadék („nyirok”) visszavezetése a vénás keringésbe a nyirokereken keresztül, másrészt a közbeiktatott nyirokcsomókon keresztül szűrő funkciót is ellát: fontos szerepet tölt be szervezetünk védekezőrendszerében. Ha ebben a működésében bármilyen zavar keletkezik, akkor nyirokpangás, ödéma alakulhat ki.

A mell rosszindulatú daganata leggyakrabban a mell ún. külső-felső negyedében, azaz a hónaljárokhoz legközelebb helyezkedik el. A daganatsejtek a nyirokérpályán keresztül legelőször a legközelebbi nyirokcsomókban okoznak eltérést: nyirokcsomó megnagyobbodást. Előfordulhat, hogy először ezt veszi valaki észre, és nem a mellben lévő daganatot. Ezt, a legelőször érintett nyirokcsomót hívják ún. őrszem-nyirokcsomónak („sentinel”).

A mellrák műtétje kapcsán az őrszem-nyirokcsomót szinte mindig megvizsgálják, hogy tartalmaz-e áttétet (elvándorolt daganatsejteket). Amennyiben igen, általában az összes hónaljárki nyirokcsomó eltávolításra kerül (ezt axilláris blokk-disszekciónak nevezik). A nyirokerek, a nyirokcsomók bármilyen szintű sérülése okozhat nyirokkeringési zavart, nyirokpangást.

A mellrákkal operált betegek jelentős részénél alakul ki valamilyen szintű másodlagos nyiroködéma, mely a kar, kézfej megvastagodását jelenti, súlyos, kezeletlen esetben tartós egészségkárosodáshoz is vezethet. Tévedés azt hinni, hogy a nyiroködéma rögtön a műtét után alakul ki, tehát, ha akkor nem észleltünk tüneteket, akkor örökre védettek vagyunk. Sajnos akár hónapokkal vagy évekkel később is elkezdődhet az ödéma kialakulása. Ráadásul nem csak az operáció, de a sugárkezelés is károsíthatja a terület nyirokereit, mely fokozza a rizikót hosszútávon.

Nem minden operáltnál alakul ki ödéma. Akinél azonban kialakul, számolnia kell azzal, hogy életre szóló társat kapott, amivel együtt kell és lehet is élni.

Megfelelő odafigyeléssel a mindennapi életvitelt kevéssé befolyásolja ez az elváltozás, és a szövődmények is megelőzhetőek.

Mivel a kialakult nyiroködéma nem gyógyítható (de jól kezelhető), a megelőzésre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni.

 

Általános szabályok a megelőzéshez:

1. Minden mellműtött beteg kérjen és kapjon gyógytornász segítséget a műtét után, hogy a megfelelő gyakorlatokat elsajátíthassa. A nyiroködéma kialakulásának megelőzésére és a már kialakult nyiroködéma mellett is naponta kell végezni azokat a gyakorlatokat, amelyek segítenek a nyirokkeringés helyreállításában.

2. Az érintett oldal erős, fizikai megerőltetése /súlyzós edzések, piaci kosár cipelése, gyerkőc emelgetése / tilos.

Persze a mindennapokban egy anya, feleség szerepében ez a tiltás nem életszerű, így inkább arra kell felhívni a figyelmet, hogy erősen kerülendő, ki kell alakítani olyan megoldásokat, amivel a másik oldalt terheljük. Ha pedig olyan helyzetben vagyunk, hogy mindkét oldalunk érintett, akkor igenis segítséget kell kérni. A még ki nem alakult ödéma nem jelenti, hogy nem kell ezzel a problémával szembenézni. Ez is alattomos, akár évek múltán egy rossz mozdulatra is hirtelen bedagadhat a kezünk!

3. Az erős hőhatásokat kerülni kell! Termálfürdő, szauna, órákig tartó napozás a saját érdekünkben nem ajánlott. Az erős hőhatás nem csak a nyiroködéma kialakulását segíti elő, de a daganat szempontjából sem tanácsos.

4. Vigyázni kell, hogy érintett kezünket ne érje vágott, szúrt sérülés. Óvatosan kell bánni a körömágy gyulladásaival, egyéb sebek, csípések kezelésével. Egy ödémás kéz nehezen gyógyul, ezáltal tovább van kitéve egy seb a fertőzés veszélyének.

5. Az érintett karunkat ne lógassuk. Próbáljuk meg minél többet mozgatni, zsebre tenni. Ne az érintett kezünkben tartsuk pl. az esernyőt, mert mire hazaérünk, azon kívül, hogy elfárad a kezünk, jó eséllyel be is fog dagadni.

6.  Nyiroködéma észlelése esetén tanácsos ehhez speciálisan értő szakemberhez fordulni (pl. Budapest: Szent István Kórház, Lymphoedema ambulancia). Az ún. „komplex fizikális ödématerápia” részei a manuális nyirokdrenázs (speciális sorrendben alkalmazott fájdalommentes szorítások, amellyel a megfelelő irányú nyirokelfolyást segítik elő), a bőrápolás, a kompressziós terápia (bandázsolás vagy gyógyászati kompressziós harisnya viselésével, az ödémás területre kifejtett külső nyomás emelésével a nyirokelfolyást segíti) és a mozgásterápia.

 

Ha már kialakult az ödéma, akkor az alábbiakra figyeljünk:

Bőrápolás 

A bőr ápolása kulcsfontosságú, mivel az ödémás területeken a nyirokpangás miatt gyengébb a bőr védekezőképessége, a kórokozók hamarabb bejutnak a szervezetbe és könnyebben okoznak bőrgyulladást. Erre figyeljünk:

– Kerülni kell vérbőséget , allergiát okozó készítmények használatát (pl. mentolos krémek,..).

– A száraz bőrt különösen fontos kezelni, hisz ha kireped és sebes lesz, akkor nagyon nagy fertőzés veszélynek tesszük ki magunkat.

– A körömápolás során körültekintően kell a körömágynál eljárni.

– A bőr gombásodásának első jeleinél ( viszketés, megvastagodott körmök, repedések az ujjak között ) azonnal fel kell keresni egy bőrgyógyászt, mert ő adhat speciális krémet kezünkre.

– Az ödémás területet TILOS masszírozni, csak erre szakképzett gyógymasszőrhöz menjünk el. Egy általános masszőr által végzet, általános masszázs ( thai, sport…) hatalmas károkat okozhat az ödémás testrészünknek.

– Mindenféle olyan kezelés TILOS, ami hő hatással jár (szolárium, forró vizes kádfürdő, szauna, termál fürdő ).

Táplálkozás – Mozgás

Az ödéma kialakulásának szempontjából is fontos, hogy tartsuk súlyunkat, ne hízzunk el.

Az étrendünk összeállításánál különösen figyeljünk, hogy minél kevesebb sót vigyünk a szervezetünkbe, hisz a só vízmegkötő szerepénél fogva elősegíti az ödéma kialakulását, már meglévő ödéma esetén pedig erősíi azt.

A mozgás kulcsfontosságú. Ne hagyjuk magunkat lebeszélni a mozogásról, csak azért mert esetleg ödémás a karunk. Már kialakult ödémánál külső kompresszió felhelyezésével érdemes mozogni, hiszen a mozgás által fokozott vérkeringéssel így kevesebb folyadék lép ki a szövetközti térbe illetve az izommunka miatt megnőtt nyirokkeringés is tovább csökkenti a külső nyomás emelésével az ödémát.

Kiváló mozgás az ödémás karoknak az úszás. A kerékpározásnál arra kell figyelni, hogy a kormányt magasabbra állítva könnyítsünk karunk terhelésén.

Ruházatunkat úgy kell megválasztani, hogy az ödémás karunkat ne szorítsa el sehol. Gyűrű, szoros karkötő viselése ödémás kezen nem ajánlott.

Protézis – Melltartó

Kevés szó esik erről a témáról. Sokan vannak, akiknek a mellműtét során csonkolják, vagy egészen eltávolítják az érintett mellét. Ilyenkor protézist (szilikonból készült melltartóba helyezhető eszköz ) kapunk, amelyet a melltartóba kell tenni.

Azonban míg ilyen külső protézist hordunk, különösen figyelni kell, hogy milyen a protézisünk. Szakember segítségét kell kérni, hisz egy ödémás testrész tekintetében erre is figyelni kell.

Vannak könnyített protézisek, így lehet kérni az eladótól. Ugyanúgy érvényes rá az onkológus által felírt recept!

Arra kell figyelni, hogy a melltartó pántja széles legyen, ami jól eloszlatja a súlyt vállunkon. Nem szabad „bevágnia” és a protézis súlyát is jól kell tartania.

A szakboltokban dolgozók segítségét ki kell kérni, ez nem szégyen!

Orvosnál

Ha már kialakult a nyiroködéma a karunkban, onnantól kezdve óvnunk kell még az orvosnál is.

Nagyon fontos szabály, hogy ödémás kézből vért venni, vérnyomást mérni TILOS.

Sajnos sokszor a nővéreknek a nagy sietségben nincs figyelmük arra, hogy milyen kezet szúrnak meg, így nekünk kell figyelemmel lennünk.

Ha olyan helyzetbe kerülünk, szólni kell arról, hogy ödémás a karunk. Nem szabad hagyni rábeszélni magunkat,hogy csak egy kis szúrás. Ez a mi karunk, a mi testünk, a mi egészségünk!!!

 

Ha maradt még kérdésed, vagy szívesen elmondanád tapasztalataidat másoknak segítve ezze, látogass el a Fórumba!

 

Gyógytorna nyiroködémában

Fekve:

 1. A fejet és vállat emelve kiengedjük a levegőt, majd visszafekszünk (Fejemelés 5-10x)
 2. Mindkét kart a fej fölött összefogjuk, megemeljük a fejet, a vállat, a karokat és megnézzük a lábujjainkat. (5-10x)
 3. Jobb lábat hajlítva átemeljük a bal térd felett, a talpon támaszkodva a térdet balra a föld felé közelítjük. Fejet közben jobbra fordítjuk. Másik lábbal a másik oldalra is (Törzscsavarás mindkét oldalra 10x)
 4. Bal kézzel a bokánk felé nyújtózva törzsünkkel balra hajlunk. Másik oldalon is elvégezzük (Törzshajlítás minden oldalon 10x)
 5. Bal lábat kissé hajlított térddel a mellkashoz húzzuk, majd visszaengedjük a talajra. Másik lábbal is végezzük el. (Térdhúzás 10-10x)

Állva:

Hátrafelé mindkét vállal körözünk. Figyeljünk oda, hogy jó erősen zárjuk össze a lapockákat! (Vállkörzés 10x)

Fekve, egy párnát rakva a kar alá:

 1. Az egész kart belenyomjuk a párnába (Párnán innerváció 10x)
 2. Tenyerünket a kisujj, majd a nagyujj felé csúsztatjuk. Könyökünk nem mozdul, csak a csukló! (Tenyércsúsztatás 10-15x)
 3. Tenyerünket a párnára helyezzük, majd a tenyeret felfelé forgatva a kézhátat tesszük le. (A kar forgatása 10x)
 4. A tenyér felfelé és lefelé forgatása közben magasra emeljük a nyújtott kart. (Forgatással karemelés 5-10x)
 5. Tenyerünket a fejtetőre tesszük, könyököt a talajra engedjük. Majd a kart kinyújtva visszahelyezzük a párnára. (Karhajlítás 10x)
 6. A kart függőlegesig emeljük. Kezönket ökölbe szorítjuk, majd ujjunkat erősen szétnyújtjuk. (Pumpálás 15x)
 7. Az egészséges kart a hasra helyezzük, ezzel követjük a légzést. Belégzéskor kiemelkedik, kilégzéskor lesüllyed a has. (Hasi légzés)

Egészségedre!

 További kérdésed van? Tedd fel a Fórumban, mi segítünk egymásnak és segítünk Neked!

Legfissebb tudástár cikkek