Nagykanizsán jártunk

2016. márci20160321_104925us 21.-én Dr. Ignácz Andrea, a Király Női Klub vezetőjének meghívására Nagykanizsán voltunk. Nem túlzás azt mondani, hogy fantasztikusan szervezett, sok nőt megmozgató rendezvényeken vettünk részt és tartottunk előadásokat.

A délelőtt folyamán a helyi  Zsigmondy SZC Műszaki Szakképző Iskola és a  Dr. Mező Ferenc Gimnázium tanulói számára tartottunk felvilágosító előadást a mell egészségéről valamint a mellrákról, a szűrések fontosságáról, végül pedig az önvizsgálatot is igyekeztünk a fiatalokkal megismertetni. A 9-13-os osztályok tanulói a két iskolai védőnő szervezésében érkeztek a könyvárba, ahol már váruk őket.

Virovecz Ildikó és Novák Endréné Szilvi munkája hatalmas elismerést érdemel.

Az elmúlt két évben sok helyen sikerült már megfordulnunk, sokféle rendezvényen, iskolában, lányotthonban já20160321_11400720160321_104932rtunk.

Amit itt, Nagykanizsán tapasztaltunk, az példaértékű! A védőnők olyan információs falat állítottak össze, ami komplexen jelenítette meg a mellel és a mell betegségeivel kapcsolatos, a diákok számára is érthető és befogadható információkat. A szóróanyagokon kívül a mulázsok is az asztalokra kerültek, így akik elég bátrak voltak, kipróbálhatták ezeket a szemléltető eszközöket is.  Ezt a korosztályt sokak szerint nehéz elérni. A mi tapasztalatunk, hogy őszinte, tabuk nélküli és interaktív beszélgetéssel lehet igazán eljutni az fiatalokhoz. Négy egymást követő csoport hallgatott végig bennünket. Kenessey Andrea és Balassa Gabi egymást váltva tartották meg a kivetítőn is követhető előadásokat, közben pedig a fiatalok hol bátrabban, hol bátortalanabbul kérdezgettek.  Itt debütált MELLTAR-TOTO-nk is, melyek kiértékelése még folyamatban van. Összesen 76 kitöltött totó került vissza hozzánk, és ez mutatja, hogy igen is érdemes és szükséges a fiatalokkal kommunikálni ezekről a sokak számára tabudöntögető kérdésekről is.

A délelőtt végén fáradtan ugyan, de hatalmas energiákkal feltöltve indultunk tovább.20160321_171201

A délután során a Király Női Klub e havi klubnapjára kapott meghívásunknak tettünk eleget. A klub kezdete előtt a helyi újság és televízió is riportot készített velünk. A szervezést hibátlan volt, mindenki figyelmesen hallgatott minket, a kérdéseken is érződött, hogy itt vártak és készültek a velünk való találkozásra.

A helyi könyvár emeleti különtermében kapott helyet a rendezvény, ahova közel 100 érdeklődő jött el. Voltak nők és férfiak, érintettek és nem érintettek, fiatalok és idősebbek is. A programot dr. Nagy Éva, a Kanizsai Dorottya Kórház radiológus főorvosa indította radiológiai előadásával. Jó volt szinte szóról szóra hallani azokat a szakmai tényeket, amiket mi is igyekszünk minden alkalommal kiemelni. Szó esett a diagnosztikai módszerekről, a különféle eljárásokról. A főorvos asszony előadása a laikusok számára is informatív és jól érthető volt. A délután második felében ránk került a sor. Andrea és Gabi saját történetükön keresztül tették személyesebbé beszélgetést. Mindketten elmesélték mi történt velük, hogy kezdtek el együtt dolgozni és mik a közös céljaik segítő társaikkal együtt. A köz12809626_1717452775164971_5609117258058400858_nönség végül kérdéseket is megfogalmazott, amikre a szokásos tabuk nélküli, őszinte válaszok érkeztek . Az előadás után sok érintett hölgy is odajött egy ölelésre, ami persze számunkra hatalmas megtiszteltetés is egyben. A nap végére mindenki kellően elfáradt, de örömmel konstatáltuk, hogy összességében több, mint 200 nőhöz jutott el , hogy az idejében diagnosztizált mellrák gyógyítható betegség.

Mellrákfórum csapata