Tudástár Rizikócsökkentés

Miért kell figyelnem a szívem egészségére is?

Szembekerülve a mellrákkal minden erőfeszítésünk a rák ellen, annak leküzdésére irányul. Talán nem gondolunk rá, de ehhez egészséges szívre is szükségünk van. A mellrák ellenes kezeléseknek lehet ugyanis szívre gyakorolt káros mellékhatása, mely miatt a terápia folytatása is akár kétségessé válhat. Ha a rák ellenes kezelést fel kell függeszteni, még, ha csak átmenetileg is, annak hatékonysága sajnos csökken.

Ha a kezelések előtt felmérik a szívünk állapotát, illetve azokat a rizikófaktorokat, melyek befolyásolhatják ezeket a mellékhatásokat, javítani tudjuk esélyeinket.

 

Tudjuk, hogy a mellrák 5 éves túlélése átlagosan 90%, ami nagyon bíztató! Rengeteget fejlődött a mellrák gyógyítása, a betegek sokkal tovább élnek ennek köszönhetően.

A halálozási statisztikák azt mutatják, hogy az életkor növekedésével nem a rákbetegség a legveszélyesebb: szív-érrendszeri betegségek okozta halálozás a magasabb. Egy 65 év feletti mellrákon átesett beteg már nagyobb valószínűséggel hal meg valamilyen szívbetegség következtében, mint mellrák miatt.

Azt is igazolták, hogy klimaxban a mellrák diagnózisa után 7 évvel nagyobb a szív-érrendszeri betegség rizikója, mint, ha nem lett volna korábban mellrákja az illetőnek. Tehát maga a mellrák (annak terápiája) is növeli a szívbetegségek rizikóját.

 

Mindent egybevetve remélem látható mennyire fontos, hogy már az elején figyeljünk a szívünkre, és a kezelések után is menjünk el a szükséges kardiológiai ellenőrzésre.

Az onkológiai protokollok pontosan tartalmazzák, hogy milyen kardiológiai ellenőrzések szükségesek és mikor kell azokat elvégezni. Általánosságban elmondható, hogy minden kezelés megkezdése előtt EKG, szívultrahang vizsgálat, természetesen fizikális vizsgálat (vérnyomás ellenőrzés) szükséges.

A jövőben nagy valószínűséggel olyan onkokardiológiai ajánlások is megfogamazásra kerülnek, melyek még több segítséget fognak nyújtani a mellrákbetegek kardiológiai rizikófelmérésében és kardiológushoz irányításában.

 

Az onkokardiológiai téma a szív-érrendszeri betegségek rizikófaktoraival, majd a különféle kezelések kardiális mellékhatásaival, prevencióval, rizikócsökkentéssel, a szív funkciójának ellenőrzési lehetőségeivel fog folytatódni.

 

Ha kérdésed van, írj Orvos válaszol rovatunkba, illetve várunk betegklubunkba a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba!

 

Végezetül egy mutatós kép, mely az európai országokat halálozási mutatói alapján helyezi el (minden ország egy színes kör, Magyarországot “M” betűvel jelölték, éves halálozást mutatja 100000 lakosra vonatkoztatva).

Látható, hogy a daganatos és szív-érrendszeri betegségek halálozásában is élen járunk. Rengeteg teendőnk van még…

szerző: dr. Kenessey Andrea
Felhasznált irodalom:
Cardiovascular Disease and Breast Cancer: Where These Entities Intersect: A Scientific Statement From the American Heart Association,  February 1, 2018
Howell A, Anderson AS, Clarke RB, Duffy SW, Evans DG, Garcia-Closas M, Gescher AJ, Key TJ, Saxton JM, Harvie MN. Risk determination and pre- vention of breast cancer. Breast Cancer Res. 2014;16:446. doi: 10.1186/ s13058-014-0446-2.
Legfissebb tudástár cikkek