Mi történt velünk 2015-ben?

Ebben az évben több mérföldkő volt a kis csapatunk életében.

Talán a legfontosabb, hogy már hivatalosan is bejegyzett civil szervezet lettünk: Mellrákfórum-Nem vagy egyedül! Alapítvány. Hosszú távra tervezünk, komoly céljaink vannak, és bízunk egymásban, ezért döntöttünk úgy, hogy szervezett formában folytatjuk tovább a munkát.

Idén rengeteg egészségnapon vettünk részt, melyek közül kiemelendőek a Richter Egészségváros állomásai,
és tavasszal az Avon által rendezett budapesti rendezvény. imageTöbb ezer nőhöz jutottunk el, személyesen beszélgetve oktattuk a helyes önvizsgálatot, válaszoltunk a kérdésekre tabuk nélkül, ahogy szoktuk. Ezt a két rendezvényt nem csak a  résztvevőszám miatt emeltük ki. Az egészségvárosokban a jól kitalált koncepció miatt az odalátogatók érdekeltek abban, hogy az egészségük megóvásáról ismereteket ill. tapasztalatokat szerezzenek, tehát szinte mindenki, aki odalátogat, valóban érdeklődő is egyben. Nagyon jó hatásfokkal tudunk dolgozni ezzel a háttérrel.

Az Avon által rendezett esemény pedig azért különleges, mert budapesten nehéz ennyi nőt mozgósítani csupán az egészséges életmód jegyében, és nekik ez sikerült. Rengeteg nő látogatott el hozzánk, és, ami meglepő volt, találkoztunk frissen diagnosztizált mellrákbeteggel is, akiknek minden egyes szó számít…IMG_0297

 

 

Amire talán a legbüszkébbek vagyunk, 2015. júniusában elindult betegklubunk. imageHavi rendszerességgel ülünk össze, minden hónap első csütörtökén a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, Budapesten. Igyekszünk az igényeket felmérni, és minden alkalommal 1-1 témát körbejárni. Egy ismerkedős alkalom után júliusban Dr. Tóthné Lacza Zsuzsa, az Anita Hungária Kft. ügyvezetője tartott nekünk érdekes és informatív előadást a mellprotézisekről és speciális melltartókról. Augusztusban a gyógytornáról esett szó, Barabás Éva mozgásterapeuta tartott nekünk foglalkozást. Ellátogatott hozzánk Mészárosné Dr. Seres Leila, a Babtisták az egészségért munkacsoport vezetője, aki nevéhez a szívpárna program magyarországi elterjesztése fűződik.

Szeptemberi és az októberi klubüléseken Hargitai Zsuzsanna klinikai szakpszichológussal beszélgettünk a bennünket leginkább foglalkoztató kérdésekről – élet, halál, család… Dr. Lengyel Erzsébet onkológus főorvosnő is a rendelkezésünkre állt a szakmai kérdések megválaszolásában.

Novemberben Dr. Telekes András osztályvezető főorvos úr tartott előadást a kiegészítő terápiákról, melyről hamarosan olvashattok a honlapon egy nagyon tanulságos, részletes cikket. Főorvos úr fáradtságot nem ismerve minden kérdésünkre kitartóan válaszolt.

Decemberi klubülés vendége Dr. Újhelyi Mihály emlősebész volt, aki a különféle rekonstrukciós lehetőségekről adott részletes tájékoztatást. Érdeklődő csapatunkat nagyon megdícsérte, ami külön büszkeséggel töltött el bennünket.

Megható szívpárna ünnepség keretében vehettük át az első 30 db párnát, melyet a mellrák miatt műtött betegtársainknak adtunk át. Elindítottuk a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban egy -tudomásunk szerint- egyedülálló programot, melynek lényege, hogy a műtét után a mellrákbetegek ajándékot kapnak.ajandekcsomag Ennek része a szívpárna természetesen, melyet szakértő által összeállított gyógytorna programmal egészítettünk ki, és amelyhez a párnán kívül egy stresszlabdát is biztosítunk. A csomag része még az egészségnapokon összegyűjtött rengeteg inspiráló, pozitív üzenet is, illetve egy egyedi, kedves, kézzel készült karkötő.image

Októbert, azaz pinktobert mi egy új honlappal ünnepeltük, melyben elmondhatatlanul sok értékes munkája van egy sor számotokra láthatatlan embernek, akiknek nem győzünk hálásak lenni! Mi is sokat dolgozunk rajta, reméljük elnyeri tetszésetek, és szívesen vesszük a kritikákat.

Az online fórum mellett két új rovatunk van. Kiemelendő az orvos válaszol rovatunk, melyben Dr. Lengyel Erzsébet, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főorvosa válaszol a kérdéseitekre, önkéntesen. Az osztályon dolgozó rezidens kollégák is segítik munkánkat. A másik rovat, az „Én történetem” – bátorítani szeretnénk benneteket, hogy olvassátok el mások történetét és írjátok meg sajátjaitokat, szeretnénk mi is tovább inspirálódni!

Októberben történt még egy komoly dolog: Gabiról egy kisfilm készült a „Fontos vagyok” projekt keretében. Mi más is lehetett volna a film címe, mint: „Élni, és nem félni!”.szigetuzenet.2015

Beszéljünk még egy kicsit a nyári kedvenc eseményünkről, a Sziget fesztiválon való részvételről. Második éve szervezzük meg a Pink Dayt, mely során rengeteg fiatalhoz tudjuk eljuttatni az üzenetet: figyeljenek oda az egészségükre, a testükre.

Idén meghívásos alapon a Civil Szigeten is képviseltük magunkat a fesztivál ideje alatt, a mellrákellenes kampány sajtómegnyitóján is   szerepet vállalva.

Szívünkhöz nagyon közell állnak a Team Prevention csapat tagjai, akik példamutatással, közös edzésekkel, sőt szurkolással állnak mellettünk és az ügy mellett. Számos futóversenyen vettünk részt a támogatásukkal.image

 

 

Végül, de nem utolsó sorban hadd említsük meg a kis magot, akik támogatnak, bíztatnak bennünket, hogy a munkánkat ugyanilyen erőbedobással folytassuk. A fórumon összeismerkedett lányok, nők, akik között barátság szövődött-szövődik, akik önálló felnőtt, gondolkodó emberek, de jól esik nekik a tudat, hogy nincsenek egyedül… segítenek a rendezvényeken, és azon túl is, és akikkel bulizni is jó 🙂 Köszi Andi, Zsuzsi, Edina, Vera, Judit, Nati.

Köszönjük mindenkinek, aki segített nekünk. Volt, aki sürgősen logót gyárott nekünk, volt, akitől szórólapot és roll-up-ot kaptunk. Volt, aki az alapítvány bejegyzésénél segített, volt, aki kézműves ajándékok gyártásával. Volt, aki csak puszta szóval. És voltak, akik mindig lelkesen ahova csak lehetett kísértek bennünket, és akkor sem voltak mérgesek, amikor már megint egy szombati egészségnapra mentünk – a gyerekeink 🙂

 

Végignézve a 2015. évet, minden sikerült, amit szerettünk volna, nem kívánunk magunknak (és nektek!) sem kevesebbet! Sok tervünk van, kiválasztottuk már a legfontosabb idei céljainkat, és reméljük a 2016-os évet is ilyen tartalmasan fogjuk zárni.

Egészséges, boldog új esztendőt kívánunk mindnyájatoknak, és ne felejtsétek, jövőre sem lesztek egyedül!

Processed with MOLDIV

Gabi, Andi