Az én történetem

Mandula története folytatódik – Álmomban már volt két mellem, úgyhogy erősen bízom benne, hogy lesz is :)

Milyen orvoshoz mentél, ki ajánlotta?

A barátnőm által ajánlott sebésztől kaptam egy megbízható plasztikai sebészhez beutalót.

A plasztikai sebész a műtét előtti protokoll miatt beutalót adott aneszteziológushoz valamint egy listát, hogy mit kell megcsináltatnom: nagy vérkép,vércsoprt,vizelet,tüdőröntgen,EKG. Szükség volt egy beleegyezésre az onkológusomtól, de helyette megtaláltam az onko-plasztikai team beleegyezését…igaz, hogy 2 évvel ezelőttről,de jó volt!

Milyen speciális dolgokat , eszközöket kellett beszerezned a műtét miatt?

Vennem kellett trombózist megelőző harisnyát, kompressziós melltartót és 3 ponton zárható haskötőt. Ezekre nem kaptam támotatást – majdnem 60 ezer forintot fizettem értük.  Nem szabad fogynom a hasamból 1 grammot sem, így is éppen csak elég lesz (mondtam én mindig, nem is olyan nagy a hasam…). Most E kosaras melltartót hordok, ezentúl lesz B vagy gyenge C. Szerintem bőven jó lesz! És azt kérte,ne törjem össze magam addig motorozás közben és telefonáljak befekvés előtti nap, hogy élek-e még!!!  A harisnyát fel kell venni műtét előtt és műtőbe be kell vinni egy melltartót és a haskötőt,mert a műtét végén felöltöztetnek!

Elmondták -e, tudod-e milyen lesz a műtét?

2,5 éve végignéztem képekben egy ilyen műtétet… A köldök alatti haslebenyt emelik ki izomkötegestől, megformázzák, mi használható belőle és mi nem. Majd a bőr alatt felforgatják a mellkasomra, a régi heg alá,ahol mell-formát képeznek belőle. Ezután a has bőrét feszesre húzva kész a ráadás hasplasztika…na,ez is „rákprémium” a javából!!! A műtét kb. 3,5 óra lesz.

A műtét utáni gyógyulástól függ, meddig kell majd bent maradnom a kórházban. Arra számítok, hogy minimum 5 éjszakát leszek bent,de majd meglátjuk. Utána itthon kb.2 hét fekvés, majd  3 hét ráérős regenerálódás. A  teljes gyógyulás 6 hét.

Lelkileg hogy viseled ezt az egész procedúrát?

Mikor megtudtam, hogy műtenek, szinte úsztam a boldogságtól, hogy végre,végre!!! Nem kezdtem el stresszelni, de tényleg!  Aztán egyre közeledett az időpont és azon kezdtem gondolkozni, mi minden történhet – és fog is! Milyen nagy szervezést igényel, hogy én eltűnhessek 3-4 hétre, hogy mi lesz a gyerekekkel, a férjemmel, a bolttal.

A 2 mellem lesz enyhe túlzás, mert csak 1,5 , mivel a bal fele akkora lesz, mint a jobb, amit majd kb. 3 hónap múlva kicsinyít és varr fel hozzá az orvosom.

A műtét milyen volt? Hogy viselted?

Május 23-án kellett befeküdnöm, másnap műtöttek. A Honvéd kórház plasztikai sebészetén egy 3 ágyas szobában feküdtem. A szobák átlagon felüliek. Fürdőszoba ,wc, tv, hűtő, mikro, légkondi! A műtét előtti nap délutáni vizitén az orvosom berajzolta a műtéti területet – nagyjából, majd másnap a műtét előtt újra – alaposabban. A műtét napján döntötte el, hogy a teljes bőrt kicseréli a mellemen.

A műtőben mindenki nagyon kedves és aranyos volt. Másodszorra sikerült branült alkotni a vénámba,de ezt már megszoktam. Felvágta a hasam smile – alakban, majd kivette a hasi nagy lebenyt mindenestől. Közben észlelte, hogy a 15 évvel ezelőtti  vakbél műtétem hege alatt a szövetek rémes állapotban vannak, úgyhogy azokat is kivette és hashálóval pótolta. A hasam bőréből alakította ki a mellem bőrét, tehát a vakbél-hegem a bal hónom alá került, de kit érdekel? Körbevágta a köldökömet. A hasam bőrét lehúzta az alsó vágásig, ezzel megvolt a bónusz hasplasztika, majd a köldöknél az új bőrt körbevágta és odavarrta.

Közben a hasi lebenyből levágta a széleket, amiket nem lehet felhasználni. A gyomortájékon – ahol az első kocka lenne, ha lenne kockahasam – felfejtette az izmot egy féltenyérnyi helyen és a bőr alatt felforgatta a leendő mell aljára,ez tartja a lebenyt a helyén. Az izom helyét egy újabb, nagyobb hálóval pótolta. Az új bőrrel és a haslebennyel kialakította az új mellet. Tehát volt a hasamon kb. 40 centi varrat a köldököm körül, 10 cm a mellemen körben és keresztben kb. 40cm. Ez mind kiszedni való varrat, a belső felszivódókat 2 méter után már nem is  számoltuk. Két hét telt el, mikor kiszedte a köldökömből a varratokat, majd három hét után a mellemből és a hasamból. Maga a műtét utáni időszak – óriási csodálkozásomra  – majdnem teljesen fájdalommentes volt. Csak a lefekvés és felkelés fájt, de a műtét utáni nap reggel fel tudtam kelni és nem szédültem.

Műtét után 5 napig volt bennem dréncső. Miután kivették még 2 napig maradtam bent a kórházban. A haskötőt 3-4 hétig csak zuhanyzáskor lehet levenni,a kompressziós melltartót meg 6 hétig…mit ne mondjak…szaunázni nem fogok többet!

 

Milyen volt a kórházi ellátás?

A orvosok, nővérek kedvesek és segítőkészek, de szigorúan csak akkor jönnek be a szobádba, ha dolguk van vagy ha hívod őket csengővel.

Az étkezések a kórházakban – mindig megosztja az embereket. A reggeli – vacsora elképesztően szegényes – szó szerint és fantáziailag is! Kenyér rengeteg, icipici margarin, 1-2 szelet sajt, vagy 1-2 szelet szalámi. Zöldség hetente 1x , ez minimális. Gyümölcs heti 1-2 satnya alma. Az ebédek viszont finomak voltak, bár szerintem nagyon kis adagok . Nekem elég volt, de mondjuk egy megtermett pasinak…

Általános kórházi körülmények. Nos, ez a kórházi osztály nem átlagos. Szuper kényelmes ágyak, színesre festett falak, képek. Az osztályon nincs spórolás sem gyógyszerrel, sem kötszerrel. No, ez sem általános! Maga az épület,az osztály,a szobák is tiszták,a takarítók kedvesek,dolgosak,udvariasak és nem fél 6-kor kezdenek!

 

Mire számítottál és mi valósult meg az elképzeléseidből?

A sok éves huzavona az OOI-ben erősen megviselt, úgyhogy nagyon jól esett, hogy itt ilyen flottul ment minden! Sokkal több fájdalomra számítottam így az is kellemes meglepetés volt, hogy tényleg alig fájt és még mozogni is tudtam. Az első zuhanyzás a haskötő és melltartó nélkül – na, az nagyon para volt! Szó szerint úgy éreztem, hogy kiesik az összes belső szervem és leesik a mellem, ha elengedem!

Az új mellemet a kórházban csak fekve láttam , így itthon az első nap szembesültem vele. Óriási volt a mellem is és a csalódásom is! Kértem az orvost,hogy kicsi,formás mellet alkosson,mivel egész életemben nagy és lógós volt. Nos, nem kicsi lett, ráadásul lapos,a dekoltázs meg püffedt. Azt mondta az orvosom, hogy ezen ne aggódjak, mert ez kb 3 hónapig alakulni fog nagyságilag és formailag is. No,de mikor itthon először megláttam,hogy mekkora és milyen ronda! Varratok mindenhol, kék-zöld-lila véraláfutások, duzzadt, feszülő dekoltázs. Nem vagyok egy sírós,de legszívesebben bőgve bújtam volna egy sarokba.Tesvérem vígasztalt, hogy bízzak abban, amit az orvos mondott, de nem tudtam hinni neki. Pedig tényleg.

A protézis,amit hordtam előtte,1 kg volt.Most az új mellem alsó hangon 2 kg!Hanyatt fekve annyira nyomta a bordáimat és a tüdőmet,hogy alig kaptam levegőt.

A zárójelentésemen az volt, hogy  3 hét betegállomány javasolt, addig szigorúan kímélő üzemmód. Utána fokozatos visszatérés nagyon könnyű fizikai munkával. Hát eddig nem gondoltam magamat pudingnak – elvégre szültem otthon 2 gyereket fájdalomcsillapítás nélkül, de én még 6 hét elteltével is csak 2-3 órát tudtam dolgozni. Amíg a varratok bennem voltak csak sétáltam reggel és este. Mikor kiszedték már sokkal jobb lett. Átváltottam gyaloglásra idővel és elmentem egyéni tornára valamint masszőrhöz.

Komplikációd adódott – pontosan mi történt?

Varratszedés után kezdődtek a bajok. A két mellem között kialakult a műtét hegén egy vérhólyag – ami  normális jelenség. Nem szívodott fel, így kiszúrták – ez is normális. Pont benne volt az egyik csomó,ahol a varratszedés után 2-3 nappal elkezdett szivárogni valami. Na, ez már annyira nem normális, így rögtön elmentem a háziorvosomhoz. Sajnos ő eddig még nem látott ilyen fajta helyreállító műtétet, de egyértelműen kijelentette, hogy genny ürül a sebemből, így rögtön a plasztikai sebészhez küldött.

Mit csináltak veled  a kórházban?

Az orvosom megnézte és azt mondta ez csak zsír és ez teljesen normális. Csak a felesleg távozik el,ne aggódjak! Két nap múlva  majd egy hét múlva újra megnézte. Azt a választ kaptam a nyugtalan kérdéseimre, hogy akár 2 hónapig is eltarthat ez a folyamat, napi 2 zuhany, plusz 1-2 kötözés és fertőtlenítés, így nem lesz semmi baj. Ez egy egyirányú szelep, így csak kifele fog jönni rajta a zsír. Így teltek a napok, Én fertőtlenítettem, kötözgettem, zuhanyoztattam, nyomkodtam, ahogy az orvos mutatta.Tényleg kezdtem azt gondolni, normális méretű mellem lesz, de a piros-lila-duzzadt dekoltázsom nem nagyon tetszett. Arra azt mondta az orvosom, hogy nyiroködéma – kenegessem orbáncfű-olajjal.Kenegettem.

Mindeközben nagyon fáradékony voltam,tényleg csak 1-2 óra esett jól fent lenni,utána feküdni kívántam csak. Egyfolytában volt egy olyan érzésem,mintha a zsírral az energiám is elfolyna belőlem,de tehetetlennek éreztem magam,vártam hogy elmúljon.

2 hét múlva a helyettes orvos erőteljesen csóválta a fejét, és arra jutott, hogy ez nem csak zsír, hanem genny is. Kitágította a lyukat és átöblítette jó sokszor. Nem volt kellemes érzés. Mikor közölte, hogy másnap is rá szeretne nézni, az már nekem is gyanús volt. Másnap már az osztályvezető főorvossal együtt csóválták a fejüket és újra átmosták. Arra kértek, hogy maradjak bent a hétvégére a kórházban.  Mivel haza kellett mennem abban egyeztünk meg, hogy aznap este 10-re mindenképp visszamegyek. Na, akkor éreztem,hogy baj van.

Férjem este visszavitt a kórházba ahol azonnal bekötötték az első antibiotikumos infúziót vénásan-laza 5 szúrással , hajnalban a következőt. Másnap reggel reggel jött a főorvos majd a hegem felnyitva kitisztították, mintát is vettek belőle. Kb. 20 perc volt és nagyon megviselt.  Másnap megismételték ezt a tisztítás, és közölték, hogy hétfőn megműtenek. Erre nem voltam felkészülve, mert nem volt szó ismételt műtétről.

Hétfő reggel a főorvos vette a kezébe a dolgokat, délben megűtött, és kitisztította az egész heg mentén a sebet. Egész délután nagyon rosszul voltam. Émelyegtem és szédültem – sajnos nem jól sikerült altatás.

Megint eltelt pár nap, mire hazajöhettem. A duzzanat eltűnt a mellemről, újjabb hegeim lettek, de legalább jól vagyok. A minta eredménye egy staphilococcus baktérium fertőzést mutatott ki.

Most a kezelőorvosomra várunk, és arra, hogy  mikor lesz 2 egyforma mellem…

Álmomban már volt, úgyhogy erősen bízom benne,hogy lesz is!

 

Meséld el Te is!

Megosztanád te is a történeted?

Mondd ki, írd le, gyógyulj és gyógyíts!

Meséld el min mentél keresztül! Mit éreztél, hogyan gondolkodtál a betegséggel való küzdelem közben! Meríts erőt más történetéből, érezni fogod, hogy nem vagy egyedül!

Kapcsolódó bejegyzések és fórum témák