A Mellrákfórum csapata új segítővel bővült.
Brjeska Móni, a Semmelweis Egyetem dietetikus hallgatója bemutatkozik :
Önkénteskét már évek óta részt veszek daganatos betegek segítésében. Sajnos családunk is érintett, ezért tanulmányaimat is főleg ezen a területen szeretném hasznosítani. Fontosnak tartom, hogy segítsünk a betegeknek és hozzátartozóiknak eligazodni a manapság folyton változó táplálkozási trendekkel kapcsolatban, mert a megfelelő tápanyagok bevitele és a mellékhatások enyhítése akár a táplálkozás segítségével, elengedhetetlen a gyógyulásban. Kiegyensúlyozottság és mértékletesség, ez a két kulcsszó. Szabadidőmben a kis konyhakertemben kertészkedem, és lovagolok.
Ezentúl minden héten pénteken friss recepttel jelentkezünk új rovatunkban. Igyekszünk mind a kezelések alatt állók, mind a már gyógyultak egészségesebb, minőségibb táplálkozását segítő recepteket közzé tenni. Egészségünkre!
kovászos uborkával
Hozzávalók:
2 evőkanál olíva olaj
1 fej főzőhagyma, finomra aprítva
5-6 cm friss gyömbér
kb 1 kg zsenge tök gyalulva
1,5 dl víz
1,5 dl natur joghurt ( vagy házi tejfől )
1 nagy csokor kapor
tetszés szerint 1 nagyobb felaprított kovászos uborka
só, frissen őrölt bors
Elöljáróban tudnotok kell, hogy ez a főzelék valami isteni. Amikor a hagymán pirul a gyömbér olyan illat lesz a konyhában, hogy tuti az egész család toporogni fog az izgalomtól 🙂
A gyalult tököt egy nagyobb tálba tesszük és megsózzuk, pár percig állni hagyjuk. Az oliva olajon megpároljuk a felaprított hagymát, majd ráreszeljük a gyömbért. Nem szabad lepirulnia, mert akkor keserű lesz! A sótól levet eresztett tököt a lével együtt rátesszük a hagymára és kb. 10 percig kis lángot főzzük. Pár percre beletesszük a kaprot, majd kivesszük.
A zsenge tök hamar puhul. Egy merőkanállal kiveszünk és összepürésítjük a joghurttal (tejföllel tartalmasabb lesz ! ) . Ezt a pürét visszatesszük a főzelékbe, összeforgatjuk, majd egy újabb merőkanálnyit veszünk ki és a csokor kaporral összepürésítjük. Azért külön tesszük, mert a főzelékünknek így lesz igazán vad színe 🙂
Ezt is visszatesszük, sózzuk, borsózzuk és már kész is.
Tetszés szerint a végén megbolondíthatjuk a főzelékünket egy felaprított kovászos uborkával.
Epres kókuszgolyó
Hozzávalók :
fél kiló eper ( lehet túlérett is )
darált keksz
kókuszreszelék
méz
kis kanál vaj
A epreket apróra vágjuk, majd egy lábasban a vajon melegítjük.
Mikor összeesik, összeturmixoljuk. Ha túl fanyarnak érezzük, mézzel édesíthetjük, de ez elhagyható !
A püréhez keverjük a darált kekszet, úgy hogy jól formázható masszát kapjunk.
Fél órára a hűtőbe téve kellően lehűl ahhoz, hogy jól tudjuk dolgozni vele. Kis golyókat készítünk és kókuszreszelékbe forgatjuk. Friss gyümölccsel kitűnő és egészséges desszert.
Sajttal töltött hagymakarikák
2 nagy fej főzőhagyma
kemény sajt
Panírozáshoz:
tönköly liszt, tojás és zabkorpa
A hagymákat kb. két újjnyi vastagon felkarikázzuk. Szétbontjuk a karikákat, és úgy válogatjuk össze, hogy két karika közé beférjen a vékonyra felvágott sajt. Miután megtöltöttük a karikákat, kb fél órára betesszük a fagyasztóba,majd bepanírozzuk, úgy, hogy a tojásba és a zabkorpába duplán forgatjuk meg. Forró olajban megsütjük.
Spenótos ricottával töltött
csirkemell és gomba
Hozzávalók:
2 gerezd fokhagyma
20 dkg spenót
1 doboz ricotta
5 dkg reszelt ementali sajt
2 egész csirkemell- filé
6-8 fej gomba
mozarella
só, bors
a panírozáshoz tönkölyliszt, tojás és zabkorpa
Az összetört fokhagymán a spenótot dinszteljük, majd ha össze esett hozzákeverjük a ricottát . Sózzuk , tetszés szerint fűszerezzük. A reszelt sajtot is belekeverjük, ez lesz a töltelék. A csirkemelleket hosszában felvágjuk, ha vastagok, akkor hosszában félbevágjuk. A gombafejeket megtisztítjuk, a húst és a gombafejeket is megsózzuk, pár percig állni hagyjuk. Majd a hússzeletek közepébe kis kanál tölteléket teszünk, feltekerjük és lazán bepanírozzuk.
A felgöngyölt, panírozott húsokat egy tűzálló tálba tesszük egymás mellé, és kb. 20 percre 200 fokos sütőbe tesszük.
Majd paradicsom pürével ( összeturmixolt paradicsommal ) lekenjük őket és rátesszük a mozzarella szeleteket. Pirulásig sütjük, párolt zöldségekkel tálaljuk.
Egy kivajazott tűzálló tálba egymás mellé besorakoztatjuk a gombafejeket.
Kis kanál segítségével a tölteléket belekanalazzuk a fejekbe, majd
reszelt sajttal szórjuk meg.
Kb 15 perc alatt elkészül !
Gyömbéres sárgarépa krémleves
Céklafőzelék joghurttal és sült zöldséggel
Hozzávalók:
fél kg cékla ( kissebbek a gyorsabb elkészítés miatt)
3-4 db újhagyma karikázva ( helyette egy fej vöröshagyma finomra aprítva )
3 ek olíva olaj
2 dl húsleves alaplé
2 dl natúr joghurt
2 ek méz
kb 2 cm ujjnyi vastag friss lereszelt torma
( helyette egy evőkanál ecetes torma)
2 evőkanál étkezési keményítő
Feltétnek :
2 szál sárgarépa aprítva
pár csepp citromlé
frissen őrölt bors, só
A céklákat egyesével alufóliába csomagolva kb. 200 fokos sütőben puhára sütjük. Az apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, sózzuk, majd felengedjük az alaplével. Ezután beletesszük a tormát és 2-3 percig forrásban tartjuk. A keményítővel kikevert joghurttal besűrítjük a hagymás, tormás alaplevet és már nem forraljuk tovább. Ha feltétnek szeretnénk sült sárgarépát, akkor az olajba forgatott, feldarabolt sárgarépákat betehetjük a céklák mellék kb. negyed órára a sütőbe. A puhára sült céklákat kivesszük, óvatosan kicsomagoljuk és megszabadítjuk a héjától. Ha kicsit kihűltek feldaraboljuk apró , másfél – két centis kockákra, majd a joghurtos alapot ráöntjük. ( Annyi alapot öntsünk a céklákra, hogy kellemes főzelék állaga legyen. Ha túl sűrű lenne az alap, kis vízzel higítsuk. ) Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal. A sült répadarabokat a tetejére halmozzuk. Igazi színkavalkád !
Tavaszi tarhonyasaláta
Hozzávalók:
fél kg gépi tarhonya, 4 tojásos
3-4 szárzeller apróra vágva
1 csokor újhagyma, zöldjével együtt felkarikázva
1 db zöldalma felapríva kockákra
1 csokor friss petrezselyemzöld felapírva
fél kg zöldborsó, lehet mirelit is
tetszés szerint menta, koriander, medvehagyma
Az öntethez:
kb. 2-3 cm friss gyömbér reszelve
1 db lime reszelt héja és leve
3 ek olíva olaj
só, frissen őrölt bors
A tarhonyát kissé megfuttatjuk, világos barnára pirítjuk az oliva olajon. Felöntjük forró vizzel, majd kb 6-7 perc után elzárjuk alatta a tüzet, hagyjuk lefedve kb negyed óráig. A borsót megpároljuk roppanósra. A gyömbért fimonra reszeljük, és összekeverjük a lime levével, az olajjal a sóval és a borssal, egy nagy keverőtálba tesszük, és a felaprított almákat is beleforgatjuk. Ha eltelt a negyed óra, akkor a megpárolt borsót a tarhonyával összeforgatva további 5-6 percig pihetetjük, hagyjuk langyosra hűlni. A felapírtott hagymát és zellert az almás alaphoz keverjük, majd a kihült tarhonyára borítjuk, gondosan, hogy ne törjön össze a borsó, az egészet jól átforgatjuk. Ízlés szerint sóval vagy borssal fűszerezhetjük. Kitűnő egytál étel, de egy tartalmas köretként is, hidegen vagy melegen is fimon fogás.
Hozzávalók:
25 dkg fagyasztott gyümölcs (pl. erdei gyümölcs, vagy málna)
2-3 ek méz
20 dkg mascarpone
A kiolvasztott gyümölcsöket botmixerrel turmixold össze, adj hozzá egy kanál mézet,
a mascarponét, és habverővel alaposan keverd össze, hogy lágy habot kapj.
Ha nem elég édes, utólag még tehetsz hozzá mézet.
Ez a rendkívül finom és lágy hab nagyon egészséges is.
A gyümölcsök mellett a mascarpone is nagyon jót tesz, magas kalcium, szelén, cink, magnézium és kálium tartalma mellett gazdag A-, B2-, és B12-vitaminokban.
Hozzávalók:
5 dl alaplé
2 db sárgarépa
3 db kicsi krumpli
egy kisebb zeller fele
fél brokkoli
2 marék zöldborsó
1-2 szál póréhagyma
1/2 ek petrezselyem
1 kiskanál lestyán, kapor, oregano
1 csipet szerecsendió
só, bors
főzőtejszín
Az apróra vágott zöldségeket az alaplében főzzük puhává, majd adjuk hozzá a fűszereket, és néhány perc alatt főzzük össze. Ha kész, vegyük le a tűzről, és egy botmixerrel turmixoljuk össze. A sűrű pépet kevés tejszínnel krémesítsük, végül sóval és borssal ízesítjük.
Ez a rendkívül egészséges krémleves gyorsan elkészíthető, és egy kis sajtos pirítóssal különlegessé is varázsolhatod.
Kezelések alatt, tejszín helyett ízesítetlen tápszerrel is dúsíthatod, így rendkívül tápláló lesz az étvágytalansággal küzdő betegnek.
Hozzávalók:
10 dkg reszelt sajt (ízlés szerint lehet ementali, trappista, gouda)
7 ek natúr joghurt
zöld fűszerek ízlés szerint (pl: medvehagyma, metélőhagyma, petrezselyem, kapor)
kis kanál piros paprika
csipet só, bors
A sajtot a joghurttal keverd finom krémmé, ha kell mixerrel is keverd át, így nem lesz darabos. Ezután add hozzá a zöld fűszereket, a paprikát és ízlés szerint a sót és a borsot, majd jól keverd el, és már kész is a finom házi sajtkrém.
Nagyon jó egy finom reggelihez, de akár zöldséget vagy sült krumplit is mártogathatsz bele.
Hozzávalók:
2 szelet teljes kiőrlésű kenyér
1 szál újhagyma karikákra vágva
2-3 db koktél, vagy mini szilvaparadicsom kockákra vágva
1 nagy mozzarella felkockázva
oregánó, bazsalikom, kakukkfű
2 ek paradicsomszósz vagy ketchup
kevés olivaolaj
4 szelet sonka darabokra vágva
A kenyérszeletekből vágjunk ki kör alakot egy pohár segítségével. Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, és kis lángon pirítsuk meg a kenyerek egyik oldalát. Ha kész vegyük ki, és a sült oldalát kenjük be a paradicsomszósszal, és tegyük rá a felkarikázott újhagymát, és a feldarabolt mozzarellát, paradicsomot, sonkát, majd szórjuk meg a fűszerekkel. Helyezzük vissza a pizzácskákat a serpenyőbe, majd lefedve kis lángon süssük, amíg ráolvad a sajt.
Ezek a minipizzák nem csak gyorsan elkészülnek, de nagyon egészségesek is, így bármilyen étkezésre elkészíthetjük. Újhagyma helyett használhatsz póréhagymát is, az kevésbé puffasztó hatású.
Első receptünk egy speciális, akár a kemoterápia alatt is bátran fogyasztható finomság.
Epres panna cotta
Hozzávalók:
3 g zselatinpor
125 ml tejszín
2 ek méz
150 ml élőflórás joghurt
eper
Készítsd elő a zselatint a tasakon leírtak szerint. A tejszínt és a két kanál mézet egy lábosban forrald fel, majd keverd bele a zselatint, majd óvatosan add hozzá a joghurtot. A kész pudingot tedd kis tálkákba vagy poharakba, és tedd a hűtőbe, amíg megdermed. Végül díszítsd eperdarabokkal. Ez a mennyiség, körülbelül két pohár finomság lesz. Ez egy nagyon finom hideg, és krémes étel, amit például kemoterápia alatt sokkal jobban esik. Nagyon tápláló, így segít az erőnlét megtartásában, az eper pedig olyan anyagokat tartalmaz, melyek segíthetnek a kezelések alatt. Ha szükséges, a tejszínt ízesítetlen tápszerrel is helyettesíthetjük, így még táplálóbb lesz.