Tudástár Diagnózis

Ha a daganat HER2-pozitív…

A szövettani lelet számos értékes információt tartogat kezelőorvosod számára a számodra várhatóan legmegfelelőbb kezelés kiválasztására. Az egyik ilyen plusz információ a HER2 státusz.

 

Mi az a HER2?

A HER2 (humán epidermális growth factor 2 = humán epidermális növekedési faktor 2) egy gén, amely a HER2 receptort kódolja. A HER2 receptor egy fehérje, amely minden emberi sejt felszínén jelen van. Az emlősejtek felszínén is megtalálható, és az a feladata, hogy serkentse az emlősejtek növekedését és osztódását. Túlzott mértékű jelenléte (overexpresszió) kóros sejtburjánzást és sejtnövekedést idéz elő. Ez jellemző az ún. HER2 pozitív daganatokra.

 

Miért fontos a HER2 státusz vizsgálata?

A HER2-pozitív daganatok prognózisa rosszabb, mivel gyakrabban és korábban kiújulnak, hamarabb adnak áttétet, mint a HER2-negatív daganatok. HER2 pozitivitás az összes mellrákesetek kb ötödében mutatható ki. A célzott szerek bevezetésével szerencsére ezen daganatok prognózisa sokat javult.

 

Hogyan vizsgálható a HER2 státusz?

A biopsziás minta úgynevezett immunhisztokémiai festésével nyernek információt a daganat HER2 státuszáról. A szövettani leleten az alábbi lehetőségek közül látható valamelyik:

 1. HER2-negatív: az emlősejtek felszínén nincs HER2 receptor
 2. HER2 +: az emlősejtek felszínén minimális HER2 receptor festődés mutatható ki, lényegében negatívnak tekintendő.
 3. HER2 ++: ilyenkor a pozitivitás megítélésére kiegészítő vizsgálat szükséges (FISH – fluoreszcens in situ hibridizáció).
  • FISH pozitív: a kiegészítő (FISH) vizsgálat pozitív, a daganat HER2-pozitívnek tekintendő
  • FISH negatív:  a kiegészítő (FISH) vizsgálat negatív, a tumor HER2-negatív.
 1. HER2 +++: tényleges HER2-pozitiviás, nincs szükség kiegészítő vizsgálatra.

 

Az első kettő valamint a FISH negatív esetben nem ajánlott HER2 ellenes célzott terápia, míg a FISH pozitív és HER2-pozitív (+++) daganatok esetén a célzott terápia kötelező, amennyiben a beteg állapota ezt lehetővé teszi.

 

Mit jelent a célzott terápia?

A gyógyszer célzottan, az emlőráksejtek felszínén jelen lévő HER2 receptorokhoz kötödik. Gátolja működését illetve gyakorlatilag megjelöli az immunrendszer számára, és lehetővé teszi a daganatsejt elpusztítását az immunrendszer által.

 

HER2 ellenes célzott kezelést  a fent részletezett szövettani vizsgálat során igazolt HER2 pozitivitás esetén lehet alkalmazni. A mellrák korai és késői stádiumában is alkalmazható.

 1. Neoadjuváns esetben kemoterápia mellé (neoadjuváns kezelés esetén a komplex terápia első lépése a kemoterápia, ezt követi a műtét). Ebben az esetben a műtét után folytatni kell a HER2 ellenes kezelést.
 2. Adjuváns kezelésként (a műtét a terápia első lépése) a kemoterápia mellé,, a HER-2 ellenes kezelést 1 évig kell folytatni.
 3. Áttétes emlőrákban kettős HER-2 gátlás kemoterápiával kombinálva.

 

A kezelés formái

Intravénás: a legtöbb HER-2 ellenes célzott terápiát intravénás infúzió formájában adják egy vénába helyezett kanülön keresztül. Ilyen például a trastuzumab, a pertuzumab és a trastuzumab-emtansin is.

Szubkután: a trastuzumab szubkután adott formája a közelmúltban lett elérhető. Ez azt jelenti, hogy egy injekció formájában a bőr alá (jellemzően a comb elülső felszínén) fecskendezik a trastuzumabot, amely a bőr alatti szövetekből folyamatosan szívódik fel. Az injekció beadásának ideje kb. 5-10 perc, ami az intravénás beadás időtartamának töredéke.

 

Lehetséges mellékhatások

Trastuzumab (Herceptin®):

 • szívkárosodás
 • fehérvérsejtszám-csökkenés, fertőzések
 • vérszegénység
 • vérlemezke-szám csökkenés
 • légzőrendszeri betegségek
 • infúziós reakciók (ált. nem súlyos és az első alkalmaknál jelentkezik: hidegrázás, láz, nehézlégzés)

Pertuzumab (Perjeta®):

 • infúziós reakciók (láz, hidegrázás, fáradtság, fejfájás, gyengeség, túlérzékenység és hányás)
 • fehérvérsejtszám-csökkenés, fertőzések
 • hasmenés
 • enyhe kiütések

Trastuzumab-emtansine (Kadcyla®):

 • vérzés (pl. orrvérzés)
 • májenzim-emelkedés
 • vérlemezkeszám-csökkenés
 • infúziós reakciók

 

Áttétes mellrák esetén, ha a fent említett kezelések mellett mégis rosszabbodás lenne tapasztalható, lapatinib adását lehet megfontolni.

 

2015.11.23.

Dr. Horváth Dorottya

onkológus rezidens

Legfissebb tudástár cikkek