Tudástár Rizikócsökkentés

Genetikai érintettség

A mellrák esetek kb. 5-10%-a genetikai eredetű, azaz egy hibásan működő gén tehető felelőssé. A gének által kódolt fehérjék szabályozzák a sejtek, az egész szervezet működését – ha a gének hibás információt tartalmaznak, ez a szabályozási folyamat sérül. A géneket szüleinktől örököljük, a kromoszómákban találhatóak meg.

A genetikai eredetű mellrák esetek túlnyomó többségét kétféle hibás gén okozza, ezek a BRCA1 és BRCA2 gének („BReast CAncer”). Ezek a gének mindenkiben jelen vannak és a mellsejtek normális növekedéséért felelősek.

Ezek a gének a betegségre való hajlamot örökítik át az utódra, azaz ennek megléte esetén sem biztos, hogy az egyénnek mellrákja lesz, viszont az esély, hogy mégis szembe kell ezzel néznie, lényegesen magasabb.

BRCA pozitív mellrákbetegek családjában gyakrabban fordul elő más daganatos betegség: elsősorban mell és petefészekrák. Gondolni kell még rá olyan esetben is, amikor a családban 50 év alatti rokonunknak volt mell- és/vagy petefészekrákja, vagy a mellrák mindkét mellet érintette, ha a daganat 35 éves korban, vagy az előtt jelentezik, illetve, ha a családban egy férfinek volt mellrákja.

Ha genetikai eltérés nem mutatható ki, a mellrákra sajnos kétszer akkora rizikója van egy mellrákos anyuka leányának.

Van még kérdésed ezzel kapcsolatban? Gyere a Fórumba!

 

Legfissebb tudástár cikkek