Rekonstrukciós műtéttel kapcsolatban

Impresszum Fórumok SOS kérdésem van! Rekonstrukciós műtéttel kapcsolatban

10 hozzászólás mutatása
Hozzászólások12
 • Szerző
  Bejegyzés
  • #14604 Rozi

   Rozi
   Felhasználó

   Sziasztok Lányok!
   Nekem a baloldali mellemet távolították el, de azonnal betettek egy expandert. A rekonstrukciós műtétemmel kapcsolatban nagy dilemmám, hogy a sebész az egészséges mellet is meg akarja műteni a szimmetria miatt. Mivel kis mellem van, az egészségesbe is akarnak szilikont tenni. Nagyon félek, hogy a szilikontól azon az oldalon is kellemetlen érzésem lesz, érezni fogom a szilikont, de a legjobban attól tartok, hogy esetleg az is érzéketlen lesz az az oldal is. Hosszú távon pedig számolni kell a tokosodással… Van valakinek tapasztalata, hogy az egészséges mellbe szilikont tettek, az milyen érzés, volt-e komplikáció vagy kellemetlenség?
   Köszönöm előre is!

  • #14648 andibandi76
   2015. januárjában szembesültem vele, hogy gáz van. Mikromeszesedések miatt 6 éve figyeltek, évente kontroll. 2014.januárban még nem volt baj, 2015. januárra már lett. Hogy mitől? Sose tudom meg. Az biztos viszont, hogy nagyon nagyon időben lett elcsípve a dög! Hála'! Így márciusban műtét, utána rengeteg várakozás a szövettani eredményre! És a végkifejelt: megúsztam a kemot, a sugarat! Nyirokcsomóban nem volt semmi, így csupán a szuper hormonkezelést kapom!

   andibandi76
   Felhasználó

   Szia Rozi,

   nekem egész más műtétem volt, de hogy az egészségeshez én nem engedtem volna nyúlni az is biztos!

   Persze midnenki más és más, lehet hogy más mást ajánl…..nekem lebenyátforgatós műtétem volt és úgy lett a jobb cicim, nem szilikonnal. Így ebben nem tudok segíteni hogy milyen érzés.

   De amihez hozzányúlnak, az már úgyse lesz olyan mint volt, nem?

   Annyira eltérő lett a kettő?

  • #14650 Rozi

   Rozi
   Felhasználó

   Szia, köszönöm, hogy válaszoltál!

   Épp ez az, hogy nem nagyon tér el a kettő, és nekem megfelelő lenne így. Azaz, hogy csak a műtött mellbe tegyenek véglegesen szilikont, és az egészségeshez ne nyúljanak. Viszont az onkoplasztikai sebészek ragaszkodnak a szimmetrizációhoz. Az első sebész felháborodott, amikor ezt kértem, és azt mondta, hogy ebben az esetben befejezte a kezelésemet! Ő számít a legjobbnak az országban, a legnevesebb… Azóta próbálok valakit keresni, aki kiszedi belőlem az expandert, és valami normális méretű szilikont betenni. De mindegyik sebész NAGY szilikont akar betenni (a testemhez képest), és szimmetrizálni akarják az egészségeset. Olyan érzésem van, hogy nyomást akarnak rám gyakorolni, hogy átalakítsák az eredeti testalkatomat. Lehet, hogy szakmai oka van ennek, de azt nem mondják el, nem indokolják…

    

  • #14935 Nandi

   Nandi
   Felhasználó

   szia,

   ez eléggé borzasztóó: hogy nem indokolják. Meg, hogy leveszi a kezét rólad, csak mert van akaratod… De nem lehet, hogy ennek olyan oka is lehet, hogy a testedre szimmetrikusan legyen eloszlatva a súly… Ha az egyik melled nagyobb, akkor rosszul tartod magad, ez az egész testedre kihat… (nekem az egész bal mellemet vágták le, és sajnos, nem raktak be rögtön semmit: így csak egy év múlva kezdhetem el a rekonstrukciót..:-(

   Drukkolok neked!

    

   Andi

  • #15144 Georgina

   Georgina
   Felhasználó

   Szia Rozi!

   Mi lett végül a helyreállító műtéttel, ill. a másik mell szimmetrikusra hozásával? Én most kerültem hasonló helyzetbe, és nem tudom, milyen lehetőségek vannak a helyreállításnál az ép mellnél…

    

    

  • #15145 Rozi

   Rozi
   Felhasználó

   Szia Georgina!

   Mivel nagyon óvatosan mertem csak haladni a rekonstrukcióval, ezért jelenleg ott tartok, hogy 2016 augusztusában az expander ki lett cserélve szilikon implantátumra, de az egészséges oldal még változatlan. Dr. Molnár Béla műtött a SOTE-n, nagyon jól sikerült! Nagyon emberséges orvos, lehet vele egyeztetni, hogy ki mit szeretne. Sajnos nagyon le van terhelve, senkit nem küld el, valami döbbenet tömegek várnak rá az ambulancián. Nyáron pár műtétjét el kellett halasztani, mert annyira kimerült, hogy nem engedték műteni… Azt tervezem, hogy ebben az évben próbálok bejutni hozzá a szimmetrizáció miatt. Én korábban főleg amiatt aggódtam, hogy hogy fogom tudni terhelni a két karomat, hogy tudok majd sportolni, korlátoz-e valamiben a mellműtét. Mivel azóta voltam gyógytornán, sokat nyújtottam az izmokat, ezért már a műtött oldalamat is nagyon jól tudom használni, teljesen fellazultak a letapadt izmok. Tehát most meg vagyok elégedve,  nem félek már annyira a műtéttől, és szeretném megoldani a szimmetrizációt. Ha van valamilyen kérdésed, szívesen válaszolok.
   Annyit tudnék tanácsolni, hogy ne kapkodd el, és nagyon gondold át, hogy mit szeretnél.
   Minden jót kívánok Neked! 🙂

    

  • #15146 Georgina

   Georgina
   Felhasználó

   Szia Rozi!

   Nagyon köszönöm a válaszodat! Engem az OOI-ben fognak műteni, azt mondták, hogy az expandert én is megkapom egyből, és majd később, amikor kicserélik az expandert a végleges implantátumra, akkor egyben elvégzik a szimmetrizációt is a másik oldalon. Én azon aggódom, hogy ha az expander cserét ill. a szimmetrizációt egyszerre csinálják, akkor egy ideig mindkét oldal nagyon fog fájni, és nem nagyon fogom tudni használni egyik karomat sem.  Neked az expander cserés műtét után is annyira fájt ill. beszűkült a karod mozgása, mint az emlőeltávolításkor?

   Illetve azt kérdezném még, ha szabad, hogy a SOTE-n is fizetős műtét a szimmetrizáció? (Nem hálapénzre gondolok, hanem hivatalos árra.)

   Köszönöm: Georgina
   <p style=”text-align: left;”></p>
    

   • #15147 Rozi

    Rozi
    Felhasználó

    Igen, a masztektómia műtét/expander behelyezés nekem is az OOI-ben volt, és nekem is azt mondták, hogy ott a szimmetrizációt az expander-szilikon cserével egyidejűleg végzik.  Gondolom ezzel az a fő cél, hogy a műtétek számát a felére csökkentsék. Annyiban előnyös ez a megoldás, hogy nem kell kétszer műteni a beteget, ami mindenkinek jó, a kórháznak és a betegnek is. Hátránya, hogy ha mind a két mellet egyszerre műtik, akkor nem nagyon lehet korrigálni az esetleges aszimmetriát, összhangba hozni a két oldalt, szerintem ebben az esetben nincs lehetőség finomítani az első oldalhoz, hiszen már ott van az előre rendelt/kikészített méretű szilikon… (de ez csak az én gondolatom, nem sebészi vélemény!) Több sebésszel (5) konzultáltam, magánrendelésekre is mentem, neten néztem a szilikon méreteket/formákat, eléggé körüljártam a kérdést, és azt vettem észre, hogy az implantátumméretek megállapítása NAGYON SZUBJEKTíV. Tehát alapvetően a sebészek is csak TIPPELIK az egészséges mell méretét! Illetve olyan végső méreteket preferálnak, ami a sebésznek szimpatikus! Pl. ha az orvosnak a nagy mell tetszik, akkor az összes betegének is azt fogja beépíteni! Az OOI-ben a méretről meg sem kérdezik a beteget!!! A sebészek futószalagon műtenek, nincs idejük egyeztetni a formát/méretet (ott csak nagyméretű implantátumot, és magas profilú, kerek implantátumot használnak, anatómiait (csepp alakút) nem. Akinek alapból nagy melle van, az egy kicsit szerencsésebb, de kis mellű betegből is az OOI-ben tuti, hogy egy Pamela Andersont csinálnak! 🙂 Mivel ezt szerettem volna elkerülni, ezért én az expander kivételt/szilikon beültetést már a SOTE-n csináltattam.
    Az expander beültetése után elkezdik feltölteni az expandert folyadékkal (injekciós tűvel töltögetik egy szelepen keresztül), hetente egy adott mennyiséget beletöltenek, így folyamatosan tágítják a bőrt, hogy később beültethető legyen a szilikonimplantátum. Velem nem közölte az OOI-ban a sebész a végső méretet, úgy kellett kérdezősködnöm, hogy mekkora lesz majd végül a mellem. Az orvos nem volt hajlandó megmondani, majd a többszöri rákérdezés után közölte, hogy úgy látja, hogy nincs felé bizalmam, és befejezi a kezelésemet. Ez volt a nagy szerencsém, mert így rá lettem kényszerítve, hogy sebészt váltsak, és így jutottam el a SOTE-ra, és így elkerültem, hogy egy olyan testben kelljen élni, ami egy sebésznek tetszik, de én nem tudtam volna elfogadni.
    A fájdalommal kapcsolatban: 1.) A masztektómiánál nincs fájdalom, elvágják az idegeket, tehát maga a mell nem fáj. Ami rossz, hogy a műtét után 1-2 napig nagyon erős szorítókötést tesznek a mellkasra, a vérzéscsillapítás miatt, ami nekem nagyon kellemetlen érzés volt, nagyon szoros volt. A varrat gyógyulásánál van egy minimális fájdalom, nem vészes, ki lehet bírni. A kar mozgása viszont valóban beszűkül, az alváskor is csak a nem műtött oldalamra tudtam feküdni. Ebből a szempontból tényleg kellemetlen lehet, ha egyszerre műtik a két oldalt. 2.) Amikor az expandert cserélték, minimális fájdalmat éreztem, max. 1-2 fájdalomcsillapítót vettem be a műtét után. Összesen 1 hét szabadságot vettem ki a műtétre, és utána probléma nélkül mentem vissza dolgozni. 3.) Az egészséges oldalit még nem műtötték, tehát nem tudom, az mennyire lesz fájdalmas. Elvileg ott nem vágják el az idegeket, tehát ott a fájdalmat is jobban lehet érezni. Nekem is szempont volt, hogy ne egyszerre legyen a két oldal műtve, mert az a mozgást nagyon lekorlátozza 1-2 hétig.
    Összességében a fájdalom kibírható. Az igazi probléma, hogy a mellműtét után a  kar mozgása beszűkül, önkéntelenül is védi az ember a műtött oldalt, az izmok nagyon gyorsan letapadnak. Az OOI-ben lehet menni gyógytornára már a műtét utáni napon. Nagyon fontos minél előbb gyakorolni a GYÓGYTORNÁT és folyamatosan. Ha kell, magán gyógytornára is érdemes menni, és RENDSZERESEN minden nap végezni pár percig a gyakorlatokat. Nekem a gyógytorna segítségével teljesen javult a karmozgásom, már jógázni is tudok, sportolni, nyújtó gyakorlatokat végezni! Nem korlátoz már semmiben. Másik probléma, hogy mennyi nyirokcsomót vesznek ki a műtét alatt a hónaljból. Nekem szerencsém volt, mert csak egy csomót vettek ki (Sentinel-nyirokcsomó), viszont akinek többet vesznek ki, az érintheti a nyirokkeringést. Ebben az esetben nagyon fontos a nyiroködéma elkerülése, erre speciális torna van. Ezt a tornát nem ismerem, de a tüneteit szintén lehet javítani rendszeres gyógytornával.
    Végül, nem tudom, hogy dohányzol-e, de a rkonstrukciós műtét sikerét nagyban segíti, ha nem dohányzik a beteg (a cigaretta érszűkítő hatásával van összefüggésben). Úgy tudom, az OOI-ban el sem végzik a rekonstrukciós műtétet azoknál, akik dohányoznak…

  • #15148 Rozi

   Rozi
   Felhasználó

   A fizetéses kérdésre nem válaszoltam. A SOTE-n is és minden kórházban ingyenes a rekonstrukciós műtét is. A gyakorlat viszont az, hogy a kórházaknak és pl. a SOTE-nak van egy éves költségvetése, amiből gazdálkodhat, és ha az a keret elfogy, akkor kezdődik a várólista ugyebár. (A SOTE egy szerződéses, külsős cégtől szerzi be az implantátumokat, és egy bizonyos keretig tud egy évben rendelni…) Most nem akarok politizálni, hogy mi mindenre kellene fordítani a befizetett adónkat, mindenesetre a keret még év vége előtt ki szokott merülni…

  • #15149 Rozi

   Rozi
   Felhasználó

   Még egy kiegészítés: nekem kisméretű, 1 cm-es volt a daganatom, és a bal mell szélén helyezkedett el, tehát sebészeti szempontból jó helyen volt, és nem feltétlenül kellett volna a masztektómiát választanom. Azért döntöttem mégis mellette, mert minimálisra akartam csökkenteni a kiújulás kockázatát (orvosilag állítólag a mellmegtartó műtét is biztonságos, ha jól műti ki a sebész a daganatot), illetve el akartam kerülni a sugárterápiát. Mellmegtartó műtét esetén ugyanis kötelező a sugárterápia, a masztektómiánál nem kötelező. Mivel nekem ösztrogén és progeszteron érzékeny volt a daganatom, csak hormonterápiát kapok, és nem kaptam sem kemoterápiát, sem sugarat. Utólag visszatekintve a döntésemre, a masztektómia előnye: nagyobb biztonságban érzem magam (szubjektív érzés), elkerültem a sugarat, a rekonstrukció könnyebb, mert a heges bőrfelületet nehezebb utólag korrigálni, viszont hátránya: masztektómia esetén teljesen érzéketlenné válik a mell. Minden eset más és más, mindenkinek egyedi döntési lehetőségei vannak, csak leírtam, hogy nekem mik voltak a szempontjaim a döntésnél…

   • A hozzászólás módosításra került: 7 years telt el-Rozi.
  • #15150 Georgina

   Georgina
   Felhasználó

   Szia Rozi!

    

   Nagyon köszönöm a részletes leírásod! Annyit elárulsz még, hogy melyik sebésznél voltál az OOI-ben? A keret dolog érdekes, mivel még csak február van, és nekem egyből azt mondták, hogy a szimmetrizációs műtétnél az implantátumot nekem kell fizetnem. Lehet, ők eleve nem teszik bele ezt a tételt a költségvetésükbe… De amúgy nekem anatómiait mutatott az orvos, szóval náluk is van olyan, legalábbis múlt héten volt.😊

   Üdv: Georgina

  • #15152 Rozi

   Rozi
   Felhasználó

   Húha, ez érdekes! Akkor lehet, hogy ROSSZUL TUDOM, és csak az első, daganatos mellel kapcsolatos műtétek ingyenesek? Az az igazság, hogy én még azelőtt eljöttem az OOI-től, hogy a szimmetrizációs műtétet részleteztük volna, ezért lehet, hogy tényleg az már 2015-ben is fizetős volt. De lehet, hogy csak nemrég óta lett fizetős…
   Meg fogom kérdezni a SOTE-n is, hogy ez hogy van, mert most elbizonytalanodtam!
   Az OOI-n is van anatómiai implantátum??? Akkor csak én fogtam ki a sebészt, aki a görögdinnye alakú mellek nagy híve. 🙂
   (privát emailben megírom az OOI-s sebész nevét, ha elküldöd az email címedet…)

    

10 hozzászólás mutatása

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.