Zitazonium

Tisztelt Doktornő!
48 éves vagyok, januárban illetve májusban mastectomiám volt, jelenleg mindkét oldalon expanderem van. A jobboldali szövettan teljesen negatív /papilloma/, a baloldali: inv. duct.carc. Grade II, NGI:4,45, ösztr 100%, prog 100%, HER2 neg., nyirokcsomó negatív. Se kemo /Oncotype dx alapján/, se sugárkezelésre nem volt szükség, jelenleg Zoladex+ Zitazonium kezelést kapok. A kérdésem: ebben az esetben a Zitazonium mennyit tesz hozzá a Zoladexes kezeléshez, mivel eddig azt olvastam, hogy a Zita statisztikailag az ellenoldali kiújulást csökkenti 50%-kal. Azonban az ellenoldali kiújulás a kétoldali mastectomia miatt nálam amúgy is minimális, így azt érzem, hogy azért kell szednem, mert ezt írja elő a protokoll, de a mellékhatásokhoz képest túl sok előnyt nem jelent.
Nagyon köszönöm a válaszát,
Stella.

Válasz:

Kedves Stella!
Korai emlőrákban standard protokoll a műtét +LHRH analog (= Zoladex)+antiösztrogén (=Zitazonium) terápia.  A jobb prognózisú emlődaganatok, mint a Tiéd is, hormonreceptor pozitívak. Ez a fajta emlődaganat hormon, ösztrogén hatásra kiújulhat, szóródhat más szerve, úgymint a csontokba, májba, tüdőbe és az agyba. A teljes hormonális gátlás nagyon fontos, bár tudni kell a mellékhatásait is. Korai klimaxot hoz létre, annak összes kellemetlen tüneteivel, és persze csontritkulást. Fontos évente a DEXA csontsűrűség mérés, és D3 vitamin valamint kalcium szedése.
Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre