Tisztelt Címzett! Sírok! Édesanyám mellműtött,erősen ödémás kezét szúrták meg,adták be Neki a kontraszt anyagot CT vizsgálat előtt.Azóta rosszul van,azóta magas láza van,vagyis tegnap óta. Mit tegyünk????KÉREM SEGÍTSEN!

Tisztelt Címzett! Édesanyám mellműtött már 8. éve.Erősen ödémás a karja azóta,nem nyúlunk hozzá,orvos javaslatára.Most,tegnap megszúrták ezt a karját,ebbe adták be a kontraszt anyagot CT vizsgálatnál.Azóta rosszul van,magas láza van. Mit lehet tenni????Senki orvos nincs a közelben,aki tudna segíteni! Mit tegyünk??????Köszönöm gyors válaszát!!!!!

Válasz:

Kedves Kérdező!
Valóban igaz, hogy a mellműtőt oldalon nem igazán szabad infúziót bekötni, vagy injekciót beadni. Természetesen, szükség esetén lehet. A kontrasztanyagra létezik allergia, lehet tőle rosszul, de a magas láz nem tipikus. Javasolnám, hogy menjenek vissza abba a CT laborba, ahol a kontrasztanyagot beadták, vagy keressék meg háziorvosukat.
Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet
Hozzászólások 1
  • Kedves Kérdező!

    A nyiroködéma, a magas láz, és a kontrasztanyag beadása között nem feltétlenül van összefüggés. Sajnos ezt látatlanban nyílván nem lehet megítélni, de javasolt mindenképpen egy orvosi vizsgálat (háziorvosi, ha nem elérhető valamilyen ügyeleti orvosi vizsgálat). Ha a szúrás helyén nincs bőrtünet ill. fájdalom, valószínűbb, hogy egy már benne lappangó gyulladás lángolt fel épp most. A vírusos megbetegedések (amit akár a vizsgálatra várva a sok beteg között is elkaphatott) nagyon gyakoriak mostanában. Jobbulást kívánok édesanyjának!

    Dr. Kenessey Andrea (belgyógyász, kardiológus)
    (A sürgős kérdés miatt válaszoltam először, most már olvashatja Lengyel főorvosnő válaszát is)