Sugarterapia masztektomia utan?

Januar 5en mütöttek invaziv, duktal tumorral. A mütet soran kiderült, hogy a szentinell nyirokcsomo erintetlen, igy “csak” a bal mellet vettek le. A szövettan eredmenye: G1, pT1a (5mm), L0, R0. Terapianak Tamoxifen szedese javasolt illetve sugarterapia. A sugarterapia megbeszelesen az orvos nekemszegezte a kerdest, hogy en döntsem el, hogy akarom-e vagy sem, mert ö nem latja 100%osan indokoltnak. Kerdes: Ön mit javasolna az alabbi diagnozis lattan? Nekem eleg nehez a döntes, hiszen mindent meg akarok tenni agyogyulasert, de felesleges rizikokat sem akarok okozni, pl. sziv, tüdö sugarzasa… A sugarzas indoklasakent meg az all, hogy Tumor DCIS atmeröje 8 cm volt, mivel invaziv volt, de eltavolitottak az egeszet official site.
Elöre is köszönöm segitseget, remelem eleg informaciot adtam.

Válasz:

Kedves Kérdező!
Ha jól értem a bal melledet megoperálták (teljesen eltávolították), és a hónalji nyirokcsomókban nem volt áttét. Az invazív daganat 5mm volt, a DCIS 8cm. Ebben az esetben tényleg meggondolandó hogy legyen-e sugárterápia. Hormonterápia mindenképpen javasolt. A sugárterápiát akkor adjuk emlőeltávolítást követően, ha 3-nál több áttétes nyirokcsomó volt, vagy, ha az invazív daganat nagyobb mint 5 cm vagy több gócú.
Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre