seroma

Tisztelt Főorvos Asszony!
Műtétem időpontja augusztus 27., amely ROLL exicio volt. Egyéb adatok: pT3 (54 mm) pN3 (10/25), ER: 95%, PR: 70 %, HER2: 0, negatív, Ki67: kevesebb, mint 5 %. Histológia: Invazív ductalis carcinoma. In situ komponens: azonosítható az invazív tumor kontúrjain belül, kevesebb, mint 10 %-ban DCIS. Grade I. (nyirok) érinvázió: jelen van. Sebészeti szélek az invazív komponens tekintetében: laterális – posterior áthajlásnál 8 mm, anterior irányban kevesebb, mint 1 mm, a többi irányban több, mint 10 mm. Az operációt követő 6. héten PET/CT vizsgálat történt, amelynek eredménye: makroszkópos, FDG-avid malignitásra utaló halmozás nem észlelhető. Bal axillaban és emlőben seroma véleményezhető. A műtött mellem alján tojásnyi méretű csomó tapintható (feltételezésem szerint ez lehet a seroma). A sebész nem tartja indokoltnak a leszívását, Detralex szedését javasolja.
Az elmúlt héten átestem az első kemoterápiás kezelésen, az onkológusom nem látta problémának a seroma leszívását a vérképem alapján. Szeretném megtudni, hogy véleménye szerint mire számíthatok? A kemoterápia előrehaladtával előfordulhatnak komplikációk? Mi tehetek én a szövődmények elkerülése érdekében? Várható gyulladás? Mire figyeljek?
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: csineva

Válasz:

Kedves Csineva!
Elnézést, ha aggodalmad fokoztam késői válaszommal.  A PET CT vizsgálat jó, hogy megtörtént és nem mutatott daganatsejteket sehol a testedben. Seroma,  folyadéktartalmu üreg a műtét területén gyakran alakul ki. Ha nagy kiterjedésű és a bőr piros felette, valószínűleg nem seromáról, hanem fertőzésről van szó. Àltalaban ártalmatlan és magától feszivódik vagy szervül, ilyenkor tömöttebb lesz az emlő azon része. Persze, ha kidudorodik mint a te esetedben, a sebészi leszívás is terápiás lehetőség. Ez egy kis műtéti beavatkozás. Minden megbeszélés kérdése,  egyeztess sebészeddel és onkológusoddal.
Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre