seroma

Tisztelt Főorvos Asszony!
Műtétem időpontja augusztus 27., amely ROLL exicio volt. Egyéb adatok: pT3 (54 mm) pN3 (10/25), ER: 95%, PR: 70 %, HER2: 0, negatív, Ki67: kevesebb, mint 5 %. Histológia: Invazív ductalis carcinoma. In situ komponens: azonosítható az invazív tumor kontúrjain belül, kevesebb, mint 10 %-ban DCIS. Grade I. (nyirok) érinvázió: jelen van. Sebészeti szélek az invazív komponens tekintetében: laterális – posterior áthajlásnál 8 mm, anterior irányban kevesebb, mint 1 mm, a többi irányban több, mint 10 mm. Az operációt követő 6. héten PET/CT vizsgálat történt, amelynek eredménye: makroszkópos, FDG-avid malignitásra utaló halmozás nem észlelhető. Bal axillaban és emlőben seroma véleményezhető. A műtött mellem alján tojásnyi méretű csomó tapintható (feltételezésem szerint ez lehet a seroma). A sebész nem tartja indokoltnak a leszívását, Detralex szedését javasolja.
Az elmúlt héten átestem az első kemoterápiás kezelésen, az onkológusom nem látta problémának a seroma leszívását a vérképem alapján. Szeretném megtudni, hogy véleménye szerint mire számíthatok? A kemoterápia előrehaladtával előfordulhatnak komplikációk? Mi tehetek én a szövődmények elkerülése érdekében? Várható gyulladás? Mire figyeljek?
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: csineva

Válasz:

Kedves Csineva!
Elnézést, ha aggodalmad fokoztam késői válaszommal.  A PET CT vizsgálat jó, hogy megtörtént és nem mutatott daganatsejteket sehol a testedben. Seroma,  folyadéktartalmu üreg a műtét területén gyakran alakul ki. Ha nagy kiterjedésű és a bőr piros felette, valószínűleg nem seromáról, hanem fertőzésről van szó. Àltalaban ártalmatlan és magától feszivódik vagy szervül, ilyenkor tömöttebb lesz az emlő azon része. Persze, ha kidudorodik mint a te esetedben, a sebészi leszívás is terápiás lehetőség. Ez egy kis műtéti beavatkozás. Minden megbeszélés kérdése,  egyeztess sebészeddel és onkológusoddal.
Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre