Sebészt találni SOS

Kedves Doktornő!
Két napja kaptam meg a biopszia eredményét, bal oldalon rosszindulatú daganatom van: invazív loburális emlőkarcinoma, B5. A radiológus javasolta, hogy sürgősséggel keressek sebészt (izotópos eljárás, őrszem nyirokcsomót ellenőrzik műtét közben). Kihez fordulhatok, ahol a lehető leghamarabb elvégeznék a műtétet? Nagyon köszönöm a válaszát előre is!

Válasz:

Kedves Kérdező! 
A levélből nem derült ki számomra biztosan, hogy ez vékony- vagy vastagtűvel történt mintavétel volt-e, azaz core biopsia vagy citológiai vizsgálat történt, ill., hogy hol volt a szövettani vizsgálat. Általában az a normális menete a dolgoknak, hogy vagy onkológushoz, vagy emlő bizottságba  irányítják a biopszia eredményével a beteget (ún. "onkoteam": több területet képviselő szakorvos együtt van jelen), ahol javasolnak különböző vizsgálatokat, hogy milyen stádiumban van a betegséged. 
Ezek birtokában lehet dönteni, hogy műtét vagy kemoterápia az első lépés. 
Háziorvosod fog tudni segítséget nyújtani, hogy mi a következő lépés, ha mégsem, és szeretnéd, keress bátran a Bajcsy Kórház Onkológiáján. 
Üdvözlettel dr Lengyel Erzsébet 
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre