Pet ct

Tisztelt Foorvos asszony!

3 evvel ezelott operaltak mellrakkal, 39 eves vagyok. Teljes melleltavolitas tortent, az eltavolitott mellemben meg 3 db. gocot talalt a szovettan.
NPL. mal. Mammae l. S. T1N0. H. :IDC. GRADE 1 (1+2+1)
PT1, ER 100%, PR 100% HER 2neg. Topoalfa:5% KI67:5%
Tumorkiterjedes 22mm pno (sn.) (0/2)
Legszukebb posteriol szel 0.1mm. BRCA – nem vizgaltak, pedig kertem, de azt mondtak nem indokolt.
Terapiakent Zitazonium tablettat, es Zoladex injectiot kaptam, amit most allitottak le. Kemoterapiat nem kaptam, 25 db. sugarkezelesben reszesultem. Tobb mindenben szeretnem szives velemenyet kikerni:
-A Zoladex leallitasa aggodalmat okoz szamomra, miert van az hogy sok betegtarsam minimum 5 evig kapja? Felek hogy visszajon a menstruacio, es megint felborul a hormonhaztartasom, kiujul a betegsegem.
-Szeretnem eltavolittatni a mehemet es a petefeszkeimet, ennek elonyeirol es hatranyairol erdeklodnek. Ez jo dontes On szerint?
-Szeretnek elmenni sajat koltsegen egy pet ct vizsgalatra(soha nem voltam meg) ami koztudottan eleg nagy sugar terhelessel jar. On szerint kockaztassak, kitegyem e magam egy ekkora sugarzasnak?
Elnezest a hosszu listaert, es elore is koszonom valaszat!
TISZTELETTEL!

Válasz:

Köszönöm kérdéseit. Megpróbálok sok kérdésére válaszolni.

Magyarországon, de azt hiszem a világon mindenhol a korai, menopauza előtt jelentkező (preamenopausalis) emlőrák kezelése nem egységes. Vannak evidenciák (nagy betegszámú vizsgálatok, tanulmányok alapján bizonyított tények), de sok kérdés még nyitott.

Az európai onkológiai szakmai irányelvek (ESMO) szerint Zitazonium (tamoxifen) szedés javasolt 5 évig és a nagyobb rizikojú betegekben ezt követően másik típusú hormon (egy ún. aromatáz-gátló csoportba tartozó exemestan) szedés javasolt további 5 évig. A Zoladex (goserelin) adása már nem ennyire egyértelmű nincs evidencia rá, hogy 5 évig, vagy 3 évig kell adni.

A petefészek, méh eltávolítás egyenrangú a Zoladex injekció adásával, mivel ez a terápia a petefészek működését, hormontermelését teljesen leállítja. A mütéti eltávolítás hátránya, hogy visszafordíthatatlan és tartós ösztrogén hiányt eredményez, ezért fiatal nők esetében nem szoktuk ajánlani, mert lehet, hogy pl. még szeretne szülni.

Talán akkor javasolható, ha genetikai érintettség igazolódik (BRCA1 ill. BRCA2 génmutáció, mely a mell- és petefészekrák kockázatát jelentős mértékben emeli). Ehhez genetikai vizsgálatot kell végezni (vérminta szükséges hozzá), mely már magánúton is elérhető, persze fizetni kell érte. OEP finanszirozottan, azaz a beteg számára ingyen elsősorban akkor végzik el, ha legalább 2 egyenesági rokonnak volt mellrák vagy petefészek (ovarium) rákja.

Magyarországon az Országos Onkológiai Intézetben végeznek ilyen vizsgálatot OEP támogatással, melyhez onkológustól származó beutaló szükséges (bejelentkezési elérhetőség: 06-1-224-8600 /1108 mellék).

PET CT vizsgálat finanszirozott emlőrákban, kezelőorvos onkológusa ingyen be tudja utalni megfelelő indikáció alapján.

Javasolnám, hogy beszélgessen onkológusával ezekről a kérdésekről.

Üdvözlettel, Dr Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre