perjeta

Kedves Doktornő!

Szeretném a tanácsát kérni. 2016. október elején derült ki a betegségem, 46 éves vagyok. Histologiai leletem szerint:
A bal emlőből készült core biopsziás minta HE festett metszetein olyan szövethengerek találhatók, ahol az emlő állományában infiltratív terjedésű daganatszövet azonosítható. A daganatsejtek szabálytalan, vaskosabb kötegek, vagy szigetek formájában terjednek a kötőszövetes stromában tubularis jellegű struktúrák nem igen mutatkoznak. A sejtek viszonylag nagyok, és a sejtmagok is megnagyobbodtak és többnyire nagyobb nucleolus is jelen van.
Az osztódó alakok száma közepes: 12/10 NNL.
Az anyagon immunhisztokémiai reakciókat is elvégeztünk.
ER status: Quick score: 0.
PR status: Quick score: 0.
Her 2 receptor status: 3+, pozitív.
Ki67: 20%
Kórszövettani dg.: Invazív ductali emlőkarcinoma.
Hisztológiai grade III. B5b
(M85003 Carcinoma ductale infiltrans (C50.-))
C5090 Emlő rosszindulatú daganata k.m.n.

Immár két kemoterápiás kezelésen vagyok túl FE100C-TXT (A) protokoll szerint, neoadjuváns FEC kezelést kaptam: 1070 mg 5-FU, 179 mg EpiADM, 1070 mg CPA adagban (az ambuláns lapról másoltam).
Biztos vagyok benne, hogy az onkológus orvos aki a terápiát rendelte, érti a dolgát, én megbízom benne, de nagyon szűkszavú. Csak akkor tájékoztat ha kérdezek, akkor is csak 1 mondattal válaszol. Még egy harmadik ugyanilyen kezelést kapok január elején, azután azt tervezte, hogy háromszor – szintén 3 hetete – egy másik gyógyszerkombinációt kapok majd, amiben Herceptin is lesz. November végén a kórház megkérte az OEP-től a Perjeta nevű gyógyszerhez a méltányosságot, de annak elutasítását vettem át 2016. december 16. napján. A doktornővel 19-én találkoztam, említettem neki az elutasítást és próbáltam arról érdeklődni, hogy ez mennyiben befolyásolja a gyógyulásomat. Azt mondta, hogy nem véletlenül kérte ez a gyógyszert, mert pontosan az én betegségemre való, és fellebbezzem meg. A határozat szerint fellebbezésre nincs lehetőség, a döntés jogerős, csak bírósági felülvizsgálatra van lehetőségem az átvételtől számított 30 napon belül. Úgy tudom, hogy ott csak a törvényességet vizsgálják, a méltányossági döntést nem változtathatják meg.
Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint elég-e a fenti kezelés, vagy nagy szükség van-e a Perjeta készítményre? A doktornőm szerint olyan drága, hogy megvenni nem tudnám. Állítólag mostanában több elutasítás is volt, ezt is csak kérdésemre válaszolta. Az indoklásból számomra az derül ki, hogy elsősorban kiújuló betegségre, vagy áttétes betegeknek adják OEP-re. Szerencsére én egyik sem vagyok. Műtétet terveznek valamikor tavasszal, mert kb. 2 cm-es volt a daganat októberben. A további kezelésről még semmit sem tudok.
Szíves válaszát előre megköszönöm, és azt is hogy rendelkezésre áll ezen a honlapon, amit nagyon hasznosnak találok. Jó egészséget és sok örömet kívánok munKájához az új évben.

Magyar Beatrix

Válasz:

Kedves Beatrix!
Leveledből nem derült ki számomra, hogy milyen nagysagú volt a daganat a kemoterápiás kezelés előtt,  volt-e a hónalji nyirokcsomókban áttét,  illetve távoli szervekben (tüdőben,  májban) daganat.
Milyen stádiumban van a betegséged?  A Perjeta kezelés a herceptinnel és taxotere kezeléssel hatékonyabb, mint a FEC 100-herceptin -taxotere kezelés helyileg előrehaladott stádiumban is.
Pontosan nem értem, a kiindulaskor is 2cm volt a daganat?  És máshol?  Nyirokcsomók?  Amíg ezeket nem tudom, sajnos nem tudok pontos választ adni, hogy mennyire fontos a Perjeta kezelés a gyógyuláshoz.
Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre