ösztrogén vs. progeszteron

Tisztelt Főorvos asszony!

Elnézést, ha a kérdés nagyon buta és láthatóan hiányoztam általános iskola 8.ban, mikor tanultuk….
De a belőlem márciusban kiműtött daganat 100% ösztrogén és 100 % progeszteron érzékeny (hála!)
Lucrin szurival és Zitazóniummal le van állítva jelenleg az ösztrogén termelésem. De mi a helyzet a progeszteronnal? Azt is leállítja ez a gyógyszer? Vagy az termelődik? Az nem baj?
Tényleg elnézést ha banális hülyeséget kérdezek, de ez foglalkoztat már egy ideje.

Köszönöm
B.Andi

Válasz:

Kedves Andi!
Nagyon is érdekes kérdés, örülök neki. A Zitazonium szelektiv ösztrogen receptor agonista illetve antagonista. Tehát az ösztrogén szintet csökkenti. A Lucrin inj. GnRh agonista, mely bonyolult visszakapcsolásokkal (feedbach mechanizmus) csökkenti, illetve leállítja az ösztrogen és a progeszteron termelést is.  Ezenkivül kimutatott hogy a progeszteron és az ösztrogen receptor között jelátvitel van, a progeszteron receptor befolyásolhatja az ösztrogen receptor működését.  Ha részletesen érdekel tudok magyar nyelvű irodalmat küldeni.
Üdvözlettel Lengyel Erzsébet dr.
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre