Októberi számvetés

Minden év októberében kiemelt figyelem irányul a mellrák felé. Sotumblr_inline_ndj50pbh411sfbjtmrra szerveződnek a különféle találkozók, programok,  előadások és figyelem felkeltő pink séták. A mi minden napjainkat majd három éve átszövi a mellrák elleni küzdelem, így az október számunkra semmivel sem különb hónap a többinél. Idén már egy éves Alapítványunk is, így ez az október jó alkalom egy kis számvetésre. Miért is fontos, hogy mi, akik átestünk ezen a betegségen merjünk beszélni róla, tenni azért,  hogy minél több emberhez eljusson az információ,  hogy az idejében felfedezett mellrák gyógyítható betegség? Azt tapasztaljuk, hogy hiába a sok prevenciós cikk, betegségen átesettek vallomásai, ezek ellenére még mindig hatalmas félelem és bizonytalanság övezi a rákbetegséget. A mellrákkal diagnosztizált nőtársak nagy része még mindig titkolja, szégyenli betegségét. Pedig a mellrák – ha időben diagnosztizálják – egy jól gyógyítható betegség.

Az időben való diagnosztizálás pedig első sorban rajtunk múlik: figyeljünk magunkra, járjunk el szűrésekre és otthon végezzünk önvizsgálatot. Természetesen mi sem hisszük, hogy ha valaki kellően tudatos, odafigyel magára és eljár szűrésekre, akkor megóvja magát ettől a betegségtől. Sőt, mi is tapasztaltuk azokat a zökkenőket, amelyek a magyar egészségügyben jelen vannak. Igen, mi is hallottunk már olyan történeteket, hogy valaki több hónapon keresztül sem jutott el a kezelésekig. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ha valaki odafigyel magára, informált és egészségtudatos, akkor jó esélye van bármely betegség időben való diagnosztizálására. Ehhez az informáltsághoz járul hozzá a Mellrákfórum Alapítvány kiemelten fontos tevékenysége – a prevenciós munka.

Immár harmadik éve vagyunk önkéntes résztvevői a Richter Egészségvárosnak.

A munkánk során tesztek kitöltésével és azok kiértékelésével segítjük a tévhitek eloszlatását és megtanítjuk a helyes önvizsgálatot. Kiemelten fontosnak tartjuk felhívni mindenki figyelmét a szűréseken való részvételre.

2015-ben  7 helyszínen 1365 -túlnyomó részt nő töltötte ki a tesztjeinket az Egészségvárosokban.  Minden korosztályt szeretnénk elérni, így a Nyugdíjas Expon is részt vettünk, ott több, mint 160 hölgy informálódott nálunk.

2016-ban a tavaszi Egészségvárosokban  3 helyszínen már több, mint 580 érdeklődő hallgatott meg minket. Idén már nem csak a Melldöbbentő információs tesztünk, hanem egy, a helyes melltartó viselésről szóló kérdéssor is segít eloszlatni a téves információkat. Munkánkat segíti az Alapítványunk részére készített mell önvizsgálatot bemutató kisfilm is, amit idén már minden alkalommal viszünk magunkkal, ezzel is hatékonyabbá téve a mell önvizsgálat lépéseinek bemutatását.

Az egészségvárosokon kívül iskolákban, az Avon rendezvényén, kerületi egészségnapon és céges előadásokon is részt vettünk .

A 2016-os év másik kiemelkedő lépése volt, hogy a SZIGET fesztiválon saját sátrunkban voltunk jelen a fesztivál teljes időtartama alatt. A hét napos rendezvény alatt több, mint 860 kitöltött teszt , oktatott mell önvizsgálat volt a mérlegünk.

Több, mint 200 szívpárna csomag talált már rajtunk keresztül gazdára az elmúlt közel két évben, mely csomagok mellrákkal érintett sorstársainkat segítik a rehabilitációban.

Ezek a tények, számok mind azt mutatják, hogy munkákra nagy szükség van, a mellrákkal kapcsolatban még mindig rengeteg tévhit és rémhír kering. A mi októberünk a prevenciós munkáról fog szólni. Nem csak a klubunkban, hanem Csornán, Nagyatádon, Kőbányán és Fóton is informálunk , kérdésekre válaszolunk, tabuk nélkül beszélünk a mellrákról.

Az idei októberben legyünk fontosak magunknak és menjünk el szűrésekre, vigyük el édesanyánkat, testvérünket, lányunkat, barátnőnket, hisz az időben diagnosztizált mellrák gyógyítható betegség!