nyirokcsomó áttét

Kedves Főorvosnő!

Aloe verás termékeket (forever) lehet használni kemo alatt?

A másik kérdésem a nyirokcsomókban az áttétről lenne. Hét hét után kezdték el a kemot a műtét után, két nyiromcsomót vettek ki, az egyikben két helyen 1 mm alatt találtak áttétet. A többi nyirokcsomót nem nézték, nem volt újabb műtét, terjedhet-e tovább. Tudom a kemot azért kapom meg utána a sugarat, de túl sok idő telt el a kezelés megkezdése és a műtét között, és aggódom. Köszönöm válaszát!

Válasz:

Kedves Kérdező!
Az általad említett termék étrend kiegészítők. Az immunrendszert, a szervezet védekező rendszerét erősítik, tehát lehet őket használni. Drágák, sok gümölcs és zöldség fogyasztását javasolnám hosszú távon.
Nyirokcsomóáttétről: 0,2 mm és 2mm közötti nyirokcsomóáttéteket mikroáttéteknek nevezzük. Több tanulmány szerint mikroáttétek esetén elegendő az őrszem (sentinel) nyirokcsomók eltávolítása. Nincs szükség 10, vagy még több hónalji nyirokcsomó eltávolításra, nem javítja a túlélést. Persze ez akkor igaz, ha az emlődben levő daganat is kis méretű volt, erről nem írtál. Az az idealis, ha a műtétet követően 2 hónapon belül kezdődik meg a kemoterápia, és persze utána sugárterápia és ha a daganat ösztrogén, progeszteron pozitív a hormonterápia.
Üdvözlettel :Dr Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre