Műtét utáni kezelés

Tisztelt Főorvosnő!
Bal oldali mellrák miatti műtétet (sectoralis excisio) végeztek nálam az előzetes biopsia eredménye (DCIS microinvasioval) alapján.
A szövettan: Carcinoma duct. invas. 9 mm, Gr 2 (tubulus képzés 3, magmorfológia 2, mitózisszám 1), lymphovascularis invázió jelei nélkül, kiterjedt ductalis carcinoma in situ componenssel, melynek pontos kiterjedése nem határozható meg, tekintettel arra, hogy a 7.5 cm legnagyobb kiterjedésű, rugalmas tömött emlőállományban, csoportokban elhelyezkedve, számos gócban és elszórtan az in situ daganat azonosítható.
Az invasív carcinoma épben eltávolításra került, a DCIS komponens a mély resectios széltől 1 mm távolságra van.
Oestrogen: 100 % poz. (allred score: 8 /3+5/), Progesteron: 100 % poz. (allred score: 7 /2+5/), p53: neg., MIB-1: 1-5 % között, CK 5/6: neg., E-Cadherin: poz., HER-2: neg.
Az Onkológiai TEAM ajánlása: sugár- + hormonterápia jav.
A sugárterápiával kapcsolatosan: Vékony testalkatú vagyok. A tüdőben lévő „residualis jellegű tüdőgócok” miatt évek óta ellenőriznek. Oka nem ismert, lényeges változás a felfedezése óta nincs. A kérdésem ezzel kapcsolatosan: a szívre és a tüdőre esetemben mennyire lehet káros a sugárterápia? Léteznek-e olyan készülékek, megoldások, amelyekkel e mellékhatások minimalizálhatók?
Az előzetes tervek szerint várhatóan a Zoladex injekciót és az Anabrest tablettát fogják felírni nekem. Utánanéztem ezeknek az interneten, s azt találtam, hogy az Anabrest tablettát nem szedhetik a menopauza előtti életkorú nők. Én 51 éves vagyok, eddig rendszeresen menstruáltam. Így szedhetem? – Vagy a Zoladex injekcióval együttesen alkalmazva már nem számít, hogy még a menopauza előtt állok?
A Zoladex injekciónál azt találtam, hogy petefészek-ciszták képződhetnek, melyek fájhatnak. Nálam a műtét előtti CT vizsgálat cisztákat mutatott ki a petefészkekben, emiatt további kivizsgálást javasoltak. Ez nem jelenthet további problémákat esetemben?
A műtét során nem került sor az őrszem nyirokcsomó eltávolítására, mivel az előzetes biopszia még csak DCIS-t véleményezett. – Ez nem jelenthet számomra a későbbiekre nézve hátrányt? Sebészem szerint utólag a vágás nagysága miatt már bizonytalanná vált a megfelelő nyirokcsomó kijelölése.
Köszönettel: Laura

Válasz:

Kedves Laura!
Köszönöm kérdéseit!
Először is a daganat kis mérete és jó paraméterei miatt minden esélye megvan arra, hogy meggyógyuljon a betegségéből.
1. Sugárterápia: A daganat bal oldali elhelyezkedése miatt hosszú távon részben  a szív erei, részben a tüdő kis része károsodhat. Megfelelő 3 D tervezéssel ez minimálisra csökkenthető.
2. Zoladex + Zitazonium premenopauzában a rutin. Anabrest mellékhatás profilja más, ezt onkológusával beszélje át!
Valóban a Zoladex okozhat petefészek cisztát,  de ha mérlegeljük a pozitiv hatását,  a lehetséges gyógyulást, nem kérdés a használata.  Jelenleg a Zoladex injekciót minimum 2 évig kell alkalmazni, mely módosulhat a protokollok változásával.
3. Szentinel nyirokcsomó eltávolítása az invazív daganatoknál javasolt a szakmai ajánlások alapján, amennyiben a mammográfián,  ultrahang vizsgálaton nem volt kimutatható hónalji áttét. A sugárterápia helyettesítheti a műtétet, beszélje meg orvosával.
Üdvözlettel,
dr Lengyel Erzsébet Ph.D
Dr. Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre