műtét után

Tisztelt Doktornő!

Édesanyámnál több mint egy éve rossz indulatú mellrákot diagnosztizáltak a jobb mellében. (Her2+++) áttét nem volt, nyirokcsomók nem érintettek. Az egész mellet eltávolították. Ennek már több mint egy éve 4 kemoterápiát kapott sugárkezelést nem. Most herceptin kezelést kap. Minden vizsgálata negatív. Viszont a méhében sok jó indulatú elváltozás van. (mióma, ciszta, meszesedés-göb)Mesterségen leállították neki a menstruációját gyógyszerekkel, de ennek ellenére néha jelentkezik neki a vérzés ami elég erőteljes és fájdalmas. Több orvos véleményét is kikértük de nem volt számunkra egyértelmű. Elég megosztóak a vélemények. Az egyik sos-be megműtené, hogy ne legyen későbbiekben gond, a másik pedig azt mondta, ha megműtik akkor -5 évet elvesz az életéből. Nagyon aggódunk, nem tudjuk, hogy mi tévők legyünk. Ön mit tanácsolna, mit csináljunk? műtét vagy sem?
és még egy kérdést szeretnék feltenni: ha több mint 1 évig a vizsgálatok negatívak mennyi rá az esély, hogy áttét képződik az elkövetkezendő időben?

Válasz:

Kedves Vivien!
Megértem aggódását! Több kérdésem lenne. Ha leállították a menstruációját: csak gyógyszeresen vagy injekciót is kap?
Sajnos az emlő tumornál nehezen megjósolható mikor és hogy újul ki, néha 5-10 év múlva...
Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre