Műtét sürgős

Tisztelt Doktornő!

Véleményét szeretném kérni problémámmal kapcsolatban.
Jövő héten 10-én fognak operálni, mert 19-én lett meg a szövettani eredményem, ami invazív lobuláris carcinómát igazolt kezdeti grade1, östr. és prog 80-90%-ban pozitív, HER2 neg.
KI67 1-2%.
Az operáló főorvos úr műtéti terve szerint szekréció műtétet javasol, őrszem biopsziával.. majd sugár és hormon kezelést terveznek.
Kérdésem az lenne mivel én már menopauza után vagyok, ez a műtéti beavatkozás elegendő-e, a gyógyulásomhoz, a kiegészítő terápiával, többektől hallom, hogy a teljes emlő eltávolítása biztonságosabb, és kisebb az áttét képződés esélye. Kérem mi előbbi válaszát !
További jó munkát!
Üdvözlettel: Ildikó

Válasz:

Kedves Ildikó!
Köszönöm levelét. Az invazív loburális emlőkarcinoma gyakran több gocú, és előfordulhat, hogy mindkét emlőben megjelenik.  Gondolom volt mammográfiás vizsgálat és biopszia, melynek szövettani eredménye jó prognozisú daganatot igazolt. A műtét után (sector excisio) feltétlenul kell sugárterápia és anti-ösztrogen terápia. Ez egy jó kimenelű daganat,  ebből meg lehet teljesen gyógyulni. Hallgason onkológusára és a sebészére.
Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre