A D – vitaminról és az ösztrogén szerepéről

D-vitamin és a mellrák

Egyre többet olvashatunk arról, hogy az emlőrák kialakulásában milyen fontos szerepe van a D- vitamin hiányának.

Arról azonban, hogy mekkora az a mennyiség, amelyre a szervezetünknek szüksége van ahhoz, hogy a mellrák elleni harcban segítse az immunrendszert, már nem olyan egyértelmű az információk hada. Arról is fontos beszélni, hogy a D – vitamin hiány milyen változásokat indíthat be a szervezetünkben. 

Általában a D-vitaminokról :

A  zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartoznak a D – vitaminok.

A D – vitaminok / D1 és D2/ a szervezetünkbe táplálék útján jutnak be. Ilyen táplálékok például:

– a tej és tejtermékek,

– szardínia, amely még konzerv formájában is fontos kalcium és D – vitamin forrás,

– tonhal, lazac,

– tojás, melyben a sárgája a D – vitamin forrás,

– máj.

A D – vitaminok közül a D3 vitamin a napfény UVB sugarainak hatására termelődik szervezetünkben. Fontos tehát, hogy amikor csak tehetjük legyünk kint a szabad levegőn, minél több napfényt magunkba gyűjtve. ezáltal természetes módon serkentve szervezetünket D – vitamin előállítására. 

D – vitamin szint ellenőrzése

Arról, hogy mekkora a D – vitamin szint a szervezetünkben egy vérvétel során tájékozódhatunk. Akár a háziorvos, akár az onkológiai kontroll vizsgálatok során kérhetjük külön orvosunktól, hogy nézzék meg a D vitamin szintjét vérünkben. 

A referenciaérték laboratóriumonként változó lehet, de általánosságban elmondható, hogy legalább 20 ng/ml mennyiséget kell elérnie.

 A D – vitamin adagolása illetve túladagolása

Magyarországon csecsemő és kisded korban kötelező a D – vitamin pótlása, de pl. az USA-ban már évek óta legalább kamaszkorig kapják a gyermekek a D-vitamint.

Egyre több orvosi kutatás folyik a témában, de konkrét iránymutatások még nincsenek. Az általános álláspont, ami egyre több forrásban olvasható, hogy felnőtt korban is javasolják a D-vitamin pótlását,  a téli időszakban napi 2-4000 NE mennyiségben.

Mivel a D – vitamin zsírban oldódik ezért túladagolás is előfordulhat !

/ Ellentétben a C – vitaminnal, ami „túladagolás” után kiürül a vizelettel /

A túladagolás jelei :

Túladagolás nem alakulhat ki csupán D – vitamin tartalmú ételek, valamint napfény hatására. Azonban hosszú távú, egyéb D – vitamin tartalmú készítmény magas dózisú szedése során felhalmozódhat szervezetünkben. 

Ez a mennyiség a napi akár 20 000 NE szintet is jelentheti. 

Ez egy extrém dózist feltételez. Azzal, hogy igyekszünk figyelni az elfogyasztott ételek D – vitamin tartalmára, és mellette viszünk be a szervezetünkbe napi 2-4000 Ne D – vitamint tablettaként, még nem fog kialakulni a túladagolás.

Érdemes figyelni azonban alábbi tünetekre :

– bőr viszketés

– hányinger, hasmenés

– csökkent étvágy,

– begyulladt szemek,

– heves szomjúságérzés, túl gyakori vizelési inger

– gyengeség, magas vérnyomás. 

Ha ezeket tapasztaljuk, és felmerül bennünk, hogy esetleg túlzott mennyiségben vittünk a szervezetbe D – vitamint, akkor érdemes csökkenteni a bevitt mennyiséget. 

Ezek a tünetek azért alakulhatnak ki D – vitamin túladagolás következtében, mert hirtelen magas kalciumszint alakul ki a vérben. 

Szerencsére a túladagolás kezelése nem komplikált folyamat. Azonnal abba kell hagyni a túlzott D – vitamin bevitelt. 

Mivel mind a túladagolás mind a hiány következményekkel járhat, így mindenképp ügyeljünk itt is a mértékletességre. Mindenképp konzultáljunk kezelőorvosunkkal, hogy mekkora mennyiség bevitelét ajánlja !!! 

A ösztrogén hiány hormonterápia során

A D – vitamin nem csak a rák megelőzésben, ill. a gyógyulásban játszhat fontos szerepet. A csontok épségéhez is elengedhetetlen vitamin, hisz a kalcium felszívódásában is fontos szerepe van.

A mellrák utókezelésének egyik pillére a hormonterápia, mely során az ösztrogén termelést leállítják a szervezetben. Ezáltal elindul egy olyan folyamat a szervezetben, ami megfelel a klimax-nak, így az alábbi tünetek jelenhetnek meg:

– Haj 

A kemoterápia során majdnem minden érintett elveszíti a haját. Miután visszanő a haj, más lesz a szerkezete. A hormonterápia hatására az ösztrogén termelés hanyatlik, így a „női” hormonok helyett a „férfias” hormonok kerülnek túlsúlyba a szervezetben, így a haj szerkezet eszerint változik, megjelenhet kopaszodó halánték, ritkás haj, korpásodás. 

– Testalkat

Az ösztrogén leállítása felborítja a belső hormonháztartást. Fokozottan kell figyelni arra, hogy tartsuk a súlyunkat, táplálkozzunk mértékletesen, kerüljük a cukor fogyasztását. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a sport mennyire fontos ebből a szempontból is !

– Csontok

Az ösztrogén felel / többek között / azért, hogy a csontok sűrűsége ne csökkenjen. Ezért van, hogy az idősebb hölgyeknél csontritkulás alakul ki a menstruáció leállása után évekkel. 

Sajnos a hormonterápia ugyanezt a hatást éri el a rákon átesett nők szervezetében. A hormonok az ízületeket is érintik. 

A porcok és az ízületi folyadék a hormonhiány következtében egyre kevesebb vizet kötnek meg, ezáltal növekedhet a súrlódás. Kopás valamint fájdalom jelentkezhet. 

Ha ilyen tüneteket tapasztalunk magunkon, azt jelezzük az orvosunknak, mert nagy valószínűséggel más hormongyógyszert fog felírni számunkra. 

– Női nemi szervek

Az ösztrogén hiány sajnos kihatással van a női nemi szerveinkre, legfőképp a hüvelyünkre. Ez sokkal komplexebb problémákhoz vezethet / továbbiak a „szexuális élet” menüpont alatt /.

A hüvely nyálkahártyája az ösztrogénhiány következtében szárazzá, vékonyabbá válik. Ennek következménye a fájdalmas szexuális élet, esetleg a  nemi vágy csökkenése vagy teljes elmúlása. 

 – Húgyhólyag, alhasi szervek

A hormon hiánya itt is csökkenti az izomzat és a kötőszövetek rugalmasságát. A következmény sajnos nagyon sok esetben hólyaggyengeséget, inkontinenciát jelent. Ezek a tünetek jól kezelhetőek intim torna végzésével. Akár otthon, akár edző segítségével könnyen végezhető feszítő -lazító mozdulatok, melyek erősítik a mély izomzatot.

 – Agyi működés

Az ösztrogén itt is fontos szerepet játszik, így a hiánya során különféle tünetek alakulhatnak ki. Többek között a hőhullámok, a nyugtalanság, ingerlékenység, agresszivitás megjelenése is ennek a hormonterápiának a következménye lehet. Ugyanakkor depresszió , alvászavarok is jelentkezhetnek. 

FONTOS !! A mellékhatások ellen ne kezdjünk el mindenféle gyógyteát és természetes szereket fogyasztani, hisz a legtöbb ilyen termék pont az ösztrogén szint emelkedéséhez vezet, amit a hormon terápiával épp le akarunk állítani. Ha olyan szereket veszünk magunkhoz, melyek épp ellenkező hatással bírnak, akkor a kezelés hatása jelentősen csökken !!!

 

További kérdésed van? Tedd fel a Fórumban, mi segítünk egymásnak és segítünk Neked!

Hozzászólás