Mennyire rossz?

Kedves Doktornő?
Bimbómegtartó mastectomiám volt expander beültetéssel 5 hete.
Mennyire rossz a szövettani eredmènyem?Melyek a kilátásaim? Nagyon félek!
Invaziv ca. NST 70 mm-es extensív DCIS-en belül több invaziv góc látható.
A tumor invazuv komponensének legnagyobb mérete 0,5-14 mm
Gr III. Peritumorális (nyirok) érinvázió jelen van.
Sebészi szélek: laterális 1mm, anterior 3mm, posterior 4mm, DCIS-re vonatkoztatva anterior 2 ponton eléri, superior 1.5mm, laterális 2mm. Intramammaris szövet és antero-superior reexc. daganatmentes.
pT1c ( 0.5-14mm) pN2a (8/24)
ER 100% PgR 70% HER2 negatív, Ki67: 40%
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: M. Zsuzsa

Válasz:

Kedves Zsuzsa!
A szövettani eredménye alapján mindenképpen szükség lesz onkológiai utókezelésre, kemoterápiára, sugárterápiára és hormonterápiára. Kemoterápiára, mivel a daganat gyorsan osztódik, ér és nyirokér betörés van, sugárterápiára, mely a mellkasfal és a nyirokrégiók sugárkezelését foglalja magába és antiösztrogén terápiára,  mivel ösztrogén és progeszteron receptor pozitív a daganat. Ahhoz, hogy meggyógyuljon, hosszú idő és mindenfajta kezelésre szükség lesz. Kitartás!
Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre