Mellrákfórum a Nyugdíjas Expon

 

vii-nyugdijas-expo-1-m

A Syma Csarnok adott otthont az immár 7. alkalommal megrendezésre kerülő Nyugdíjas Expónak 2015. december 4.-én és 5.-én.

A Mellrákfórum önkéntesei mindkét napon várták az érdeklődő szépkorúakat.

A szokásos Melldöbbentő kvízünket 160 – an töltötték ki értékelhetően, sokan voltak, akik csak a mulázsokat tapintották ki és voltak olyanok is szép számmal, akik meghallván, hogy a mellrákról lehet informálódni hátat fordítva álltak tovább más sátrakhoz. Nagyon érdekes tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak, hisz folyamatos felvilágosító munkánk alatt minden korosztállyal találkozunk. Ez a mostani hétvége kimondottan az idős emberekről szólt, az ország minden területéről jöttek a nyugdíjasok erre a rendezvényre. Sajnos el kell fogadni azt a tényt, hogy a mellrák tabu témája ebben a korosztályban kimagaslóan jelentkezik. Akik leültek kitölteni a teszteket jelentős információ hiánnyal fordultak hozzánk. Olyan alapvető kérdések is az újdonság erejével hatottak, mint például az, hogy 65 éves kor felett is lehet bárkinek mellrákja.  Munkánk szükségessége ismét bebizonyosodott, nem lehet eleget beszélni a szűrések fontosságáról, az önvizsgálat szükségességéről, a betegség tüneteiről. Íme egy kis összefoglaló értékelés a kitöltött kvízek tükrében :

Az értékelhető kvízek kitöltői között 1 férfi és 159 nő volt. A legfiatalabb 40, míg a legidősebb hölgy 87 esztendős.

Korosztályi megoszlásban 

40-49 év    5 fő

50-59 év  12 fő

60-69 év  99 fő

70-79 év   34 fő

80- év         9 fő

Az összes válaszadó fele, 50,6%-a végez havi rendszerességgel önvizsgálatot, és mindösszesen csak 18,1 % -uk családjában fordult elő rosszindulatú emlődaganat.

Kérdésekre adott válaszok értékelése :

  1. A válaszadók 59,4 % szerint hamis állítás, hogy az összes mellrák esetnek csak 10%-a öröklődő. Helyesen csak 15% válaszolt, és a bizonytalanok arányai is magas, 25,6% volt.
  2. A túlsúly, mint rizikófaktor eléggé megosztotta a válaszadókat: 40,6% szerint igaz, míg 35,6% hamis ez az állítás.
  3. Az alkohol, mint rizikófaktor a választ adók 40,6%-a szerint nem növeli a mellrák kialakulásának rizikóját. Mindössze 33,1% ismeri az alkohol kockázat növelő hatását.
  4. A kvízt kitöltők 57,5 % válaszolt helyesen arra a kérdésre, hogy az életkor előrehaladta rizikófaktorként szerepel a mellrák kialakulása szempontjából.
  5. Az összes válaszadó túlnyomó része, 70 % ismerte azt a tényt, hogy a mellrák férfiaknál is kialakulhat, nem csak a nők betegsége.
  6. A rendszeres sportolás, mint rizikó csökkentő tényező a válaszolók 56,3 % számára volt ismert tény. Sajnos a bizonytalanok aránya 25 %.
  7. A mell sérülésének mellrák okozó hatása sajnos egy olyan tévhit, ami makacsan tartja magát, főleg az idősebb korosztály körében. 61,3% -uk gondolja úgy, hogy a mell sérülése mellrákot okoz.
  8. Érdekes ellentmondásra világit rá a havi rendszeres önvizsgálat fontosságáról szóló kérdés. Az összes válaszadó 95,6% tudja, hogy ez mennyire fontos, mégis a kvízünk elején csak 50,6% nyilatkozott arról, hogy valóban végez önvizsgálatot. A több, mint 40 % -os különbség rávilágít arra, hogy az elméleti tudás és a gyakorlati mell önvizsgálat rendszeres elvégzése között hatalmas szakadék van.
  9. A dohányzásról, mint rizikófaktorról a válaszadók jelentős többsége, 76,9% tud.
  10. 85 % tudja, hogy az egészséges mellben is tapinthatók csomók, amik nem kóros elváltozások, hisz a mell mirigyes állományú.

Összességében sikeres két napot tudhatunk magunk mögött, bár nagyon elfáradtunk, mégis ismét hatalmas megerősítést kaptunk, hogy munkánkra szükség van.

 

Mellrákfórum csapata.