mellrák terhesség alatt

Tisztelt Doktornő!
Jelenleg a terhességem 33. hetében járok, kb másfél hete egy csomót vettem észre a jobb mellemben. Azonnal beutalót kaptam ultrahangra, melyre a kvetkezőt írták: Jobb oldalon a külső felső negyed állományában 2-3 cm-e kissé keményebb csomó tapintható. Nyirokrégiók szabadok.
Uh vizsg: Jobb oldalon a tapintasnak megfeleloen szabálytalan alakú, kontúrú solud elváltozás van.
Orvosi vélemény: Bizonytalan természetű, de malignitásra nagymértéken gyanús eltérés.
Javaslat core biopsia eredményével sebészeti es okologiai konzilium.
A kérdésem az lenne, hogy van esély arra, hogy az elváltozás nem rosszindulatú? Illetve ha az, befolyásolja e a szülés módját es kihordast? Rettegek, hogy nem tudom felnevelni a kislanyaimat. Válaszát koszonom.

Válasz:

Kedves Kérdező!
Természetesen előfordulhat terhesség alatt is emlőrák,  de ritka. Amíg nem történik meg a core biopszia és nincs rosszindulatú rák szövettani eredmény, addig van remény, hogy csak banális, hormonális hatasra létrejött csomóról beszélünk. De a rák sem azt jelenti, hogy nem lehet meggyógyulni belőle!  Leírasa szerint a hónaljban nincs csomó,  ha esetleg mégis rák lesz, korai stádiumú lesz. Várjuk meg azt a szövettani eredményt!  Ha segítség kell bátran írjon,  kérdezzen és kérjen segítséget, ha bármilyen kérdésre nem kap választ, vagy gyakorlati segítség kell.  Felhívnám figyelmét, hogy minden hónap első hétfőjén 17h -kor Mellrák Fórumot tartunk, ahol személyesen is beszélgethet problémáiról, illetve felteheti kérdéseit.
Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre