Mellrák – kemo

Kedves Doktornő !
Köszönöm a válaszát.(Mellrák) Múlt héten írtam. Még szeretnék olyant kérdezni ha kapok kemoterápiát s egyéb kezeléseket azok mellékhatásai mivel védhetők ki? Mit érdemes szedni hozzájuk ami elősegíti a gyógyulást? Idáig Multitaps Imunó vitamint szedek, s mivel erős refluszom van s gyógyszer érzékenységem (nátrium benzonát) igy nem tudom mivel tudnám még nővelni a gyógyulás esélyét? Avemáron gondolkodok, de ajánlották a Flavin 7 italt, gyógygombát, aleovera gélt is. Érdemes valamelyiket kipróbálni? Vagy mivel tudom a mellékhatásokat kivédeni? Mert nagyon szeretnék dolgozni menni a kezelések közbe ha tudok. Sok ismerős ajál mindent, de nem tudom tanácstalan vagyok ezzel kapcsolatban. mellrákkal műtöttek áttét nincs, de sajnos rosszindulatú.
Köszönöm a válaszát: Kati

Válasz:

Kedves Kati!
A kiegyensúlyozott táplálkozás híve vagyok. Egyen sok idénygyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonákat, így tudja fedezni vitamin és ásványi anyag igényét. A kiegészítő terápiaként reklámozott készítményekkel kapcsolatban legyen nagyon körültekintő, és az mindenképpen tájékoztassa kezelőorvosát. Bizonyos szerek igen veszélyesek lehetnek, vagy bizonyítottan csökkenthetik a kemoterápia hatását.
Üdvözlettel,
dr Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre