mellékhatás

Kedves Doktornő!

Szeretném megkérdezni, hogy a Herceptinnek a tapasztalatok szerint milyen mellékhatásai vannak, az injekció kúra ideje alatt lehet-e menni külföldre (a két kezelés között), illetve, hogy mellrák esetében a sugárkezelésnek van-e káros hatása a szívre, vagy a tüdőre? Köszönettel.

Válasz:

Kedves Éva!
Kevés dolgot árult el magáról! Önmagában kapja a Herceptint 3 hetente vagy kemoterápiával kombinálva. Általában, ha önmagában kapja a Herceptint, nagyon ritkán van mellékhatása. A gyakorlatban a szívre való hatását látjuk. A Herceptin kezelés előtt és a kezelés alatt három havonta szív ultrahang vizsgálat elkészítése javasolt. Ritkán a vérképző rendszerre is lehet negatív hatása - a fehérvérsejtszám csökkenéshez vezethet, ezért előtte ajánlott vérkép elkészítése. Általában kevés mellékhatással jár, a betegek jól tolerálják, szóval lehet utazni vele, akár külföldre is.
Sugárterápia. Ha bal oldali az emlőtumor, a besugárzási mező érintheti a szív ereit, és ezek hosszú távon károsodhatnak.  Megfelelő besugárzási technikával ez kivédhető. A tüdő kis része szintén bekerülhet a besugárzási mezőbe, mellékhatásként ezen a területen tüdő fibrózis (kötőszövetes átalakulás) alakul ki. Ezt általában a betegek nem élik meg, a képalkotó vizsgálatok mutatják tünetmentesen. Sugárkezelés jól tolerálható kezelés, kevés mellékhatással, vállalható kezelés.
Üdvözlettel,
dr.Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre