” Lelet „

Tiszteletem!
2015. december 15-én vettem észre egy csomót a mellemben. (35 éves vagyok) Januárban megkezdődtek a vizsgálatok (komplex emlővizsgálat), bár a mammográfiás gép rossz volt, csak az UH vizsgálat történt meg. 4 hét után lett meg a szövettani eredmény, aminek a kiértékelését (elmagyarázását) kérném.
I/1.. 11×1 mm-es halványbarna szövet. 1.e
I/2. 10×1 mm-es szürkéssárga szövet. 1.e
I/3 6×1 mm-es szürkéssárga szövet. 1.e
II.: kevés szakadozott 1-2 mm-es véresen festenyzett szürkésgehér kaparékszerű szövet ksze
Teljes beágyazás, sorozás.
Immunhisztokémiai vizsgálatok: Oestrogen2x, Progesteron2x,HER-2 5x, E-cadherin 5x, Ki67 2x, SMA 2x,p63 2x.

I/1.-I/3.: Mindhárom biopsias hengerben-I/1-es és I/2-es jelzésűben kevés nem neoplasticus emlőmirigy állomány mellett- enyhén desmoplasticus elastoticus kötőszövetes alapvázat malignus hámdaganat infiltral. A tumorsejtek kb. 50%-ban még tubulusokat ductusokat képeznek,míg másik 50%-ban kisebb-nagyobb solid sejtfészkeket sejtmezőket alkotnak. A cellularis és nuclearis pleiomorphia enyhe sejtosztódást csak nagy elvétve találunk( 10 nagynagyítású látóterenként 10-nél kevesebb mitosist lehetett számolni). Neoplasticus calcificatum egyik mintában sem figyelhető meg.
az I/3-as jelzésű biopsatumból elvégzett immunhisztokémiai vizsgálatok eredménye Oestrogen receptor pozitív ( 70-75% mérsékelt intenzitással), Progesteron receptor diffus erőteljesen pozitív (100%), HER-2 receptor: 0-, E-cadherin: a daganatsejtek membránjánban diffus erőteljesen pozitív. Ki67-el 10% alatti prlifertios aktivitás jeleit látni. Myoepithel markerekkel(p63, SMA) néhány tumorsejt csoport körül myoepithelium azonosítható-intraductalis komponens.

II.:A klinikailag bal emlőből származó töredezett hengerrészletben sejtszegény kötőszövetes alapállomány és kevés zsírszövet mellett változó méretű és alakú ductusokat képező proliferatív mirigyállomány látszik. Ezen ductusok körül a myoepithelium p63-al és SMA-val mindenhol jól azonosítható. A luminalis sejtek monomorphak számottevő cytológiai atypiat nem mutatnak. Oestrogen receptor negatív. Progesteron receptor a luminalis sejtekben diffus pozitív.HER-2 receptor:0-. Az E-cadherin mind az epitheliaslis mind a myoepithelialis sejtállományban a membránon diffusan erőteljesen pozitív. Ki67-el 1-2%-os proliferatios aktivitás jeleit látni.

03.31-én Műtét leírása: A jobb emlő alsó quadransainak határán ejtett félkörív alakú metszésből a kb. 3 cm átmérőjű malignus elváltozást szélesen az épben, az emlőállományt a pectoralis fascia szintjéig eltávolítva kimetsszük, fonalas orientatiot követően ksz. vizsgálatra küldjük. A tumorágyat 3 db fém klippel jelöljük. Gamma kamerával a jobb axilla bemenetben felkeressük az előzetesen izotóppal jelölt sentinel nyirokcsomót, melyet a mellette lévő nyirokcsomókkal együtt ksz. vizsgálat céljából félkörív alakú metszésből eltávolítunk, kórszövettani vizsgálatra küldjük.
Ez utóbbinak még várom az eredményét. Hálásan köszönöm a válaszát! Üdv. Melánia.

Válasz:

Kedves Melánia! Leírásod szerint kb. 3 cm nagyságú volt a daganatod. A biopszia szövettani eredménye hormon receptorok közül az ösztrogénra negativ eredményt adott, míg progeszteronra pozitív. Ez az onkológiai útókezelésnél lesz érdekes, a kemoterápia utáni hormonterápia típusát befolyásolja. HER 2 negatív, és a Ki67 1-2% azt jelzi, hogy kevésbé agresszív a daganat, lassabban növekedő. A műtét során eltávolított anyagból készült szövettan igazán a mérvadó, ami kb. 2-3 hét, míg elkészül. Ennek birtokában többet tudok mondani. Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet
Hozzászólások 1
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre