Könyvajánló

 

2015 sok szempontból volt emlékezetes számunkra, most azonban két kiemelkedően fontos könyvről szólunk.  Nagyon nagy büszkeségünk, hogy ha közvetve is, de részesei lehetünk az alább két könyvnek.

20160101_095305

Időrendben az első : Földvári Barbara Félsz a vihartól?  Történetek a rákról című könyve, amelyben 8 rákbetegségen átesett nő történetét meséli el a szerző, valamint egy klinikai szakpszichológussal és egy onkológus főorvossal készült mély interjút is olvashatunk. A könyvben szereplő nők tabuk nélkül, őszintén mesélnek az életükről. Arról, hogy a betegség miként változtatta meg a mindennapjaikat, az élethez való viszonyukat. Barbara kegyetlen őszinteséggel adja vissza a kimondott szavakat, amelyek leírva néha igazán szívbe markoló bölcseletként szólnak az olvasóhoz. A történetek teljes képet adnak vissza minden szereplőről, arról, hogy éltek a betegség előtt, milyen gondolataik, érzéseik voltak a betegség során és arról, hogy változtak meg a betegségből való gyógyulás során. A könyv minden sora igaz, és őszinte, nem árul zsákbamacskát, nem hiteget és nem próbál széppé festeni semmit. A szereplői szerethető, esendő NŐK, csupa nagy betűvel.         Van aki évekkel ezelőtt esett át a rákon, van aki épp hogy túl van a kezeléseken, és van aki már csak odafentről figyel minket.  Figyelem ! Ez a könyv emberekről szól embereknek !

 

 
20160101_095311

A másik könyv, ami szintén közel áll a szívünkhöz : Brjeska Dóra : Szerintem vannak csodák című könyve. Dóri alapítványunk szerves része, így a büszkeségünk teljességgel érthető 🙂  Az egyik ajánlás  szerint hiánypótló könyv ez a javából, melyet a racionalitás és az őszinteség jellemez. Mint több szempontból is érintett , a szerző gyakorlatias, közérthető gondolatokat fűzött össze.  A könyv alapját a Füles Odú blog adja. Ez a könyv sem hiteget, nem ír álságos pozitív gondolkodásról. Sokkal inkább kézikönyvként ad tanácsokat a betegség során felmerülő problémákhoz, beszél érzésekről, jókról és kevésbé jókról. Dóri  könyvéből sem tudjuk meg a rák ellenszerét, sőt tökéletes tanácsokat sem olvashatunk arról, hogy miként lehet kikerülni a kezelések mellékhatásait.  Ha kezünkbe vesszük akkor tökéletes képet kaphatunk arról, hogy egy rákbetegségen átesett Nő miként birkózott meg a kezelésekkel, neki milyen érzései, milyen praktikái voltak, hogy könnyítsen az életén. Dóri könyve hasznos mindenkinek, aki épp szembesül a diagnózisával, és épp úgy érzi, hogy összedől a világ körülötte, azoknak is, akik mindezt hozzátartozóként élik meg. Figyelem! Ez a könyv azokról a csodákról szól, amikért minden nap meg kell dolgoznunk !