Tudástár Terápia

Kemoterápia és mellékhatásai

Mikor van szükség a kemoterápiás kezelésre? Általában akkor, ha a daganat:

– mérete nagy

– magas malignitású (high grade)

– nyirokcsomókba terjed

– triple negatív

– HER2 pozitív

 

Bizonyos esetekben a beteg műtét előtti, úgynevezett neoadjuváns kemoterápiát kap, aminek célja a nagyméretű daganat kisebbítése. Amennyiben ez a kezelés hatásos, elegendő lehet csak az emlő egy részének eltávolítása. Az előbbihez hasonló eset a gyulladásos mellrák is, amikor szintén kemoterápia előzi meg a műtétet.

 

A gyógyszereket legtöbbször vénásan adják a karba, vagy a kézfejbe behelyezett kanülön keresztül, egyes esetekben a mellkas nagy vénájába beültetett centrális kanülön, vagy a bőr alá beültetett porton keresztül, ezeken kívül egyes újabb készítmények már tabletta formájában is elérhetők. Betegségtől függően általában több kezelés szükséges. A kezelést követően néhány hét pihenési időszak következik, melyeket együttesen ciklusnak nevezzük. Ezek legtöbbször 4-6 vagy több alkalmat jelentenek, a ciklusok hossza általában 1-3 hét.

A leggyakrabban alkalmazott kombinációk:

FEC fluorouracil (5FU), epirubicin and cyclophosphamide

FEC-T – FEC followed by docetaxel (Taxotere®)

AC or EC – doxorubicin (Adriamycin®) and cyclophosphamide or epirubicin and cyclophosphamide

CMF – cyclophosphamide, methotrexate and 5FU

E-CMF – epirubicin and CMF

Az adjuváns célú kemoterápia általában tartalmaz anthracyclint,  mely lehet epirubicin vagy doxorubicin. Ha magas a rizikója hogy a daganat kiújul docetaxel a kezelést általában kiegészítik docetaxel kemoterápiás ágenssel.   Ha  HER2 pozitív emlőrákod van, trastuzumab kezeléssel kiegészíthetik a kemoterápiádat.

 

A kemoterápiának számos melléhatása lehet. Az, hogy milyen mellékhatások jelentkeznek, és mennyire súlyosak, nagyban függ a kemoterápia típusától, amiben a beteg részesül. Vannak mellékhatások melyek gyakoribbak, és vannak, amik ritkábban fordulnak elő, de ezek sok mindentől függnek. Ma már a mellékhatások nagyon jól csökkenthetők, vagy akár teljesen meg is szüntethetők bizonyos gyógyszerekkel. A legtöbb mellékhatás csak átmeneti, a kezelés befejeztével folyamatosan csökkennek.

 

A leggyakoribb mellékhatások:

– az immunrendszer gyengülése (csökken a fehérvérsejtszám)

– csökken a vörösvértestszám (anaemia)

– fokozott vérzékenység (vérlemezkék száma csökken)

– hajhullás vagy hajritkulás

– hányinger, hányás

– szájnyálkahártya fekélyek

– fáradtság

– kezek és lábak bizsergése

 

Az egyik leggyakoribb mellékhatás a fehérvérsejtszám csökkenése, ami fogékonyabbá tesz a fertőzésekkel szemben. Amikor valaki kemoterápiás kezelést kap, az alábbi tünetek jelentkezése esetén azonnal forduljon orvoshoz: láz, hirtelen rosszullét vagy minden olyan tünet, ami fertőzésre utal, mint a meghűlés, torokfájás, köhögés, gyakori vizelés (húgyúti fertőzés), hasmenés, hidegrázás stb.

 

A kemoterápia hatása a szexuális életre

 

A kemoterápia ideje mindenkinek nehéz időszak. A mellékhatások, mint a fáradtság, hatással lehet a szexuális életre is, ami a kezelés befejezése után általában normalizálódik.

Lehet, hogy nehéz a partnerrel erről a témáról beszélni, de nagyon fontos hogy az orvos tanácsait és érzéseidet megbeszéld vele. A partnerednek is tudnia kell, hogy mi zajlik benned ebben az időszakban, mi-miért történik.

Célszerű kondomot használni néhány napig a kemoterápia után, hiszen ezzel véded meg a partneredet a kemoterápiás gyógyszerektől. Nagyon fontos a megfelelő fogamzásgátlás a kezelések alatt és utána néhány hónapig, mivel a kemoterápiás szerek fejlődési rendellenességet okozhatnak a fejlődésben lévő magzatban.

A kemoterápia gyakori velejárója a korai menopauza. Ennek tünete lehet arcpirulás, melegségérzés, hüvely szárazság és csökkent libidó. Ezeket a tüneteket lehet kezelni. Kérd orvosod segítségét a menopauza kellemetlenségeinek enyhítésével kapcsolatban.

A kezelés alatt, ha alacsony a vérben a vérlemezkeszám, vagy a fehérvérsejtszám, tartózkodj a szex bizonyos típusaitól,  amíg ezek nem térnek vissza normális értékre.

 

Kemoterápia hatása az agyi működésre

 

A kemoterápia hatására az agyban is változások következnek be, ezt nevezzük „kemoagynak”. Ilyenkor általában a memória csökkenéséről, valamint a koncentráció és a gondolkodás nehézségeiről van szó. Ezek a tünetek legtöbbször enyhék, de komoly problémákat is okozhatnak a mindennapokban. Ennek a jelenségnek sajnos még nem ismerjük a hátterét, az okait, mindössze annyit, hogy koncentráció és memóriazavar önmagában is jelentkezhet daganatos betegeknél.

Mi segíthet? Vezess naplót a tüneteidről. Mindig írj listát a teendőkről, fontosabb dolgokról, vagy gondolatokról. Tornáztasd az agyad játékokkal, keresztrejtvénnyel, olvass, beszélgess sokat. Hatásos lehet a stressz csökkentése is zenehallgatással, vagy szabadban pihenéssel, sétával.

Legfissebb tudástár cikkek