Immunerősítés TAC kemoterápia mellett

Tisztelt Doktor Nő!

63 éves édesanynál invazív lobulári carcinomát diagnosztizáltak – műtéten túl van, nyirokcsomó blokk eltávolítással. A daganat jellemzői: T2/N3, egy helyütt perineurális infiltrátióval, érbetörés a látott síkokban nem azonosítható,10/10 nyirokcsomóáttét, több esetben a nyirokcsomó tokját túllépve, a környező zsírszövetb is beterjedve. KI67: 5%,, hormon (ER/PR) pozitív(score8), Her2 negatív,

Onkoteam szerint 3 hetente 6 alkalommal PAC kemoterápiás kezelés, (3 üveg/alkalom), utána sugárterápia, majd hormongyógyszer. Azt szeretném megkérdezni, a kemoterápia alatt az alábbi immunerősítőket szedheti-e, s ha igen a kemo beadása után mikortól, hogy ne befolyásolja a kezelés hatását.: Búzafűlé, Noni Juice, Gyógygomba kivonat kapszula (Patkógomba), Lúgos víz.

Köszönöm szépen türelmét, s a válaszát is előre!

Üdvözlettel.
Leila

Válasz:

Kedves Leila!
Megértem hogy aggódsz édesanyukádért, minden elérhető étrendkiegészítővel próbálod anyukád gyógyulását elősegíteni. Csalódást kell okoznom válaszommal, ezeket a készítményeket nem vizsgálták nagy betegszámú tanulmányokban.  Így nem tudhatjuk, hogy milyen hatásuk van a kemoterápiás gyógyszerekre:  növelik hatását és ezzel a mellékhatásukat is, vagy csökkentik, esetleg közömbösítik a kemoterápiás szer(ek)et. Ez a kombináció tartalmaz antracyclin (A) származékot, ezért antioxidánsok szedèse (pl.C vitamin szedés) nem ajánlott.
Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy bármelyik étrendkiegészítőtől meg lehet gyógyulni. Nagyon drágák. Normális étrend, gyümölcsök fogyasztása elegendő a gyógyuláshoz.  A leletből az derül ki, hogy a kemoterápiát azért kapja anyukád, hogy ne jelenjen meg a daganat máshol a szervezetben.  Drukkolok anyukádnak.  Ha valamelyik étrendkiegészítő részletesen érdekel, bátran írd meg.
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre