Hormonterápia és hőhullám

Tisztelt Doktornő! 2015. júl. végén műtöttek. Jobb oldali mastectomia invazív ductalis carcinoma miatt. Kemoterápiát nem de sugárkezelést kaptam 25-öt. Most 53 éves vagyok, 2015 októbere óta hormonterápiát is kapok : Zitazoniumot és Zoladexet. A kérdésem ezzel kapcsolatos: nagyon nagy intenzitású és gyakoriságú hőhullámok teszik lassan elviselhetetlenné a mindennapjaimat, óránként és sokszor még sűrűbben jelentkeznek. Éjszaka is legalább 3-4 szer.Próbáltam az okológusom tanácsára Remifemint szedni kb.4 hónapig de semmit nem használt, most ápril. elején kicseréltük a gyógyszert Arillára, hát még semmi nem változott. Kérdésem , hogy esetleg van e valami más is még amivel enyhíthetném ezt a kellemetlen mellékhatást, vagy lehet, hogy hosszabb idő kell, hogy az Arilla hatása talán más legyen? Amíg el nem kezdtem a hormonterápiát még menstruáltam, most már természetesen nem, nem tudom, hogy ez érdekes-e. Nagyon köszönöm válaszát.

Válasz:

Kedves Kérdező!
A leírása alapján az Ön emlődaganata hormon receptor pozitív, ezért kapja a Zitazonium és Zoladex kezelést. Ennek az a célja, hogy az ösztrogén szintet a lehető legalacsonyabb szinten tartsa, és a daganat szoródását,  kiújulását meggátolja. Mesterséges klimaxot hoz létre a szervezetben, aminek része a hőhullámok. A leghatásosabb a hőhullámok ellen a mozgás,  rendszeres torna,  úszás stb.
Tavasz van, ki lehet menni futni, sétálni, kirándulni. Soha nem késő. Ha Budapesten lakik futhat a Mellrákfórummal, vagy akár csatlakozhat uszóklubunkhoz.
Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre