Hormonterápia

Tisztelt Doktornő!
2015. februárban diagnosztizáltak nálam mellrákot ( PgRnegatív, KI67 40%, HER2+++) áttétem is volt a hónalj mirigyekben. Végigcsináltam a teljes kezelést ( preadjuváns keztelés ( 4-4 kemoterápia ) közben elindult a célzott biológiai kezelés 2015 szeptemberben elvégezték a daganat-eltávolító műtéteket. Kaptam sugárkezelést( 25 alkalom) és a biológia-kezelést egy éven keresztül. ( ennek vége 2016. május 31. ) Mivel az első kemoterápia kapcsán kb 2015 nyarára a vérzésem teljesen leállt, a biológia -kezelést kövezően az onkológusommal azt beszéltük meg, hogy nincs szükség hormonterápiára, mivel esetleg már menopauza után lehetek??? Ez így is volt az elmúlt napig, amikor is a korábbihoz szokásos módon megindult a havi menstruációm. Mivel pont múlt héten jártam az onkológusomnál ( következő kontroll csak januárban lenne), így szeretném megkérdezni, (mert bár próbáltam utánaolvasni a hormonkezelés mellrákkal kapcsolatos összefüggéseinek), hogy jelentkezzem-e azonnal az onkológusomnál a hormonkezelés megbeszélésére vagy még várhatok. Egyáltalán szükséges-e ha elvileg nem hormonpozitív volt a daganatom. Kicsit tanácstalan vagyok, mert bevallom a hormonkezeléstől nem kicsit félek, de ha szakorvos javasolja a kiújulás megelőzésére, akkor természetesen alávetem magamat.
Köszönöm ha válaszol, remélem elegendő adatot adtam meg a diagnózishoz.
Üdvözlettel: Fehér Viki

Válasz:

Kedves Viki!
Köszönöm leveled. Az első mondatodból kiderült, hogy progeszteron receptor negatív az emlőrákod. Ezen túl nagyon fontos az ösztrogén receptor státusz is, hiszen ettől függ az esetedben, hogy hormonterápiára van-e szükséged. Várom válaszodat!
Javasolnám, hogy onkológusodnál jelentkezz, és beszéld meg vele, ilyen esetekben az adott kontroll időpont előtt is fontos lenne a személyes találkozásotok.
Üdvözlettel, dr Lengyel Erzsébet
Dr. Lengyel Erzsébet

Dr. Lengyel Erzsébet vagyok, főorvos a Bajcsy Zsilinszky Kórház onkológiai osztályán. Közel 20 éve onkológiával foglalkozom, több magyar és angol kórházban dolgoztam, sokféle szemléletet láttam. Klinikai onkológia, sugárterápia és palliatív licens vizsgával rendelkezem. 3 gyermekem van, szabad időmben kertészkedem, sportolok és állataimat gondozom. Elkötelezett vagyok az önkéntes munka iránt, a Mellrákfórum honlapján én válaszolok kérdéseikre