Tudástár Mindennapjaink

Hormonkezelés: 5 év helyett 10 évig kell kapnunk?

2014. június. 30.

 

Hormonérzékeny daganatok esetén az onkológus hormonterápiát javasol a mellrák kiújulásának megelőzésére (hormonérzékeny a daganat, ha a szövettani lelet alapján ösztrogén ill. progeszteron receptor pozitív). A műtét után adott hormonterápiát adjuváns hormonterápiának nevezik.

A hormonterápiának két módja van:

 • a szervezet teljes ösztrogén-szintjének csökkentése (menopauza előtt a petefészek-eltávolítás illetve petefészek hormontermelésének gátlása vagy postemonapuzában az aromatáz-inhibitorok)
 • az ösztrogén (mellrák)sejtekre gyakorolt hatásának gátlása (ösztrogén-receptoron keresztül ható szerek)

Többféle gyógyszert alkalmaznak hormonterápiaként. Legismertebb közülük a tamoxifen („Zitazonium”), mely ún. szelektív ösztrogén-receptor modulátor, és amely mind a menopauza előtt, mind pedig utána alkalmazható. 2005 óta azonban postmenopauzában (tehát menopauza után lévő hölgyeknél) az ún. aromatáz-inhibitor vegyületeket használják gyakrabban, mivel hatékonyabban csökkentik a kiújulás veszélyét ebben a populációban. Aromatáz-inhibitor gyógyszerek:

 • anastrozol („Arimidex”)
 • letrozole („Femara”)
 • exemestane („Arimisin”)

Utóbbi szerek menopauza előtt lévő hölgyek esetében nem használatosak a kiújulás veszélyének csökkentésére.

Az Amerikai Klinikai Onkológusok Társasága (ASCO) új ajánlást fogalmazott meg az adjuváns hormonterápia vonatkozásában, mely szerint minden hormon-receptor pozitív mellrák miatt kezelt betegnek felajánlandó a 10 évig kitartott hormonterápia.

Az új ajánlás nagy beteglétszámú klinikai vizsgálatokon alapul, melyek azt mutatták, hogy a 10 évig tartó hormonkezelés az 5 éves terápiával szemben:

 • csökkenti a a mellrák kiújulásának esélyét,
 • javítja a mellrákkal kapcsolatos túlélést (azaz csökkenti a mellrák miatti halálozást),
 • javítja az össz-túlélést (azaz csökkenti az össz-halálozást)

Hormonreceptor-pozitív betegeknek a következő hormonterápiás lehetőségeket ajánlja az új ASCO ajánlás:

 1. Újonnan diagnosztizált pre- vagy perimenopauzában lévő betegeknél 5 év tamoxifen-kezelés után a beteg hormonstátusza dönti el a továbbiakat:
  • menopauza utáni állapotban további 5 év (összesen tehát 10 év) tamoxifen terápia javasolt, vagy váltani lehet aromatáz-inhibitorra még 5 évre
  • pre- ill.perimenopauzában plusz 5 év tamoxifen terápia folytatása javasolt
 2. Újonnan diagnosztizált postmenopauzában lévő betegeknél több a választási lehetőség:
  • 10 évig tamoxifen szedése
  • 5 évig aromatáz-inhibitor szedése (jelenleg nem áll rendelkezésre adat arról, hogy érdemes lenne ezt a típusú gyógyszert szedni 10 éven át)
  • 5 év tamoxifen után váltás további 5 év aromatáz-inhibitor terápiára (így összesen 10 évig tart a hormonkezelés)
  • 2-3 év tamoxifen után váltás további 5 év aromatáz-inhibitorra (így összesen 7-8 évig tart a hormonterápia)
 3. Menopauza után lévő hölgyeknél, akik aromatáz-inhibitor kezeléssel kezdtek, de abbahagyni kényszerültek (mellékhatás miatt), tamoxifennel folytathatják az összesen 5 évig tartó hormonterápiát
 4. Menopauza utáni állapotban, ha a tamoxifennel kezdett hormonterápiát nem lehetett 5 évig folytatni, aromatáz-inhibitorra történő váltás, és ezzel folytatott további 5 éves kezelés javasolt (összesen 7-8 éven át tartó hormonkezelés).

A tamoxifennek és az aromatáz-inhibitoroknak is vannak mellékhatásaik. Tamoxifen leggyakrabban hőhullámot okoz, illetve növeli a trombózis (vérrögképződés) ill. a stroke (agyérgörcs, szélütés) rizikóját. Az aromatáz-inhibitorok leggyakrabban izom és ízületi fájdalmakat okozhatnak, de ritkán súlyosabb mellékhatásaik is lehetnek (pl. csontritkulás). Mindezek ellenére a 10 évig tartó hormoterápia kockázata kisebb az általa várható haszonnál.

 

Ha korai stádiumú, hormon-receptor pozitív daganatot diagnosztizáltak Nálad, nagy valószínűséggel ajánlanak majd 10 évig tartó hormonkezelést. Amennyiben az onkológusod mégsem ajánlja hosszabb ideig szedni a hormongyógyszereket, érdemes megkérdezni miért nem, és együtt eldönteni, hogy mi a legjobb megoldás számodra.

Nagyon fontos, hogy jelezd onkológusodnak, ha problémád van, ha esetleg mellékhatást észlelsz. Kérj segítséget, hogy hogyan tudod ezeket a mellékhatásokat kezelni (mozgásterápia, akupunktúra?), és az is lehet, hogy az onkológusod terápiamódosítást javasolt majd.

 

A fenti összefoglaló az itt található cikk alapján készült (kérlek jelezzétek, ha a szövegben hibát, vagy nem érthető fogalmazást találtok!-köszönöm): http://www.breastcancer.org/research-news/10-years-of-hormonal-therapy-recommended

 

Ha kérdésed van, vagy aggódsz valami miatt, vagy csak kíváncsi vagy más milyen nehézségekkel küzd a kezelések kapcsán, keress minket a Fórumon!

 

Legfissebb tudástár cikkek