Üdvözöllek benneteket.

Impresszum Fórumok TEMP Üdvözöllek benneteket.

6 hozzászólás mutatása
Hozzászólások7
 • Szerző
  Bejegyzés
  • #10768 vuncsika

   vuncsika
   Felhasználó

   Szisztok!
   2011 szeptemberében műtöttek mell rákkal jobb mell eltávolítás és bal mellből két jóindulatú csomó eltávolítva. Utána kemoterápiás kezelés és hormon gyógyszer szedése. Boldog voltam le telt az öt év, bár voltak panaszaim amit mindig el is mondtam.
   Most mint villám csapás ért a hír a vérképemben a tumor markerek emelkedtek. CA15-3 29,3,
   CEA 13,9. a DOKTORNŐM CT-re küld met keresésére. Mivel mindent tudok és értek, mert már lassan képzett ápolok leszünk az évek alatt érzem és felfogom valahol áttétem van. Még nem is tudom magamban ezt elrendezni kétségbe estem.
   Van e közületek valakinek ilyesmi tapasztalata. Írjatok.
   Puszi Edit

  • #11019 andrea

   andrea
   Adminisztrátor

   Kedves Edit!
   mikor mész a CT-re?
   a 15-3 „csak” a felső határon van (nem tudom pontosan, de sztem ez laborfüggő, hogy hol pontosan mennyi, de ez még biztosan nem lehet nagyon magas)
   a tumormarker önmagában semmit nem jelent! egyelőre ne aggódj!! ezt most úgy mondom, hoy tudom, hogy én is be lennék tojva, de várd meg a képalkotó vizsgálatok eredményt, ha azon lesz valami, akkor már jogos…. a tumormarker nagyon nem specifikus, egyáltalán nem biztos jele a tumornak, sok mindenben megemelkedhet az érték, pláne, ha csak kis eltérésről van szó. remélem megnyugtató eredményt fogsz kapni, mindenképp tájékoztass kérlek!

  • #11020 vuncsika

   vuncsika
   Felhasználó

   Kedves Andrea!
   Köszönöm meg nyugtató szavaid:-). A CA 15-3 HATÁRA 25 NEKEM 29.3
   a CEA határa 3.8 nekem 13,9 ez azért különbség. Tudod ami meg riasztót az az, hogy 5 évvel ezelőtt a daganatomnál a tumormarkerek mind jók voltak, pedig nagyon agresszív volt a daganat. Eddig minden kontrollon jó volt a marker érték. November 5.-én megyek CT.-re. Az orvosom is elég komoly volt. Addig egyrészt reménykedem másrészt a rosszra.

   Puszi Edit

  • #11021 andrea

   andrea
   Adminisztrátor

   Edit, akkor most leírom az én tumormarker történetemet…. (jó, a CEA engem is nyomasztana :( de van egy jó mondás, amit én is igyekszem gyakrabban alkalmazni: ha odaérünk a folyóhoz, átkelünk rajta!)
   amikor nálam kiderült a daganat, én levetettem minden tumormarkert, amit lehetett kérni a laborban (kórházi dolgozóként ez akkor még sima ügy volt). a mellrákhoz kapcsolható tumormarkereim mind negatívak voltak, ellenben a CA19-9, amely felső gasztrointesztinális daganatokban, leginkább hasnyálmirigyrákban emelkedhet meg – no az nekem a triplája volt. a műtét után meg normalizálódott… közben kikutattam, nagy nehezen rátaláltam, hogy mirigy eredetű daganatokban emelkedthet, iszonyat ritkán mellrákban is. hurrá. azért mégis jobb, mint ha hasnyálmirigyrákom lett volna ;) teltek a hetek-hónapok a kezelésekkel, utána újra megnézettem, és egy picit elkezdett emelkedni az érték. kontrolláltuk egy párszor, egyre csak kúszott felfelé, már a normál 2x-ese volt. ráadásul a karo is elkedzett dagadni… summa summarum így nyertem egy pet ct-t én is, de tudtam, h negatív lesz, tudtam, hogy ez nem megbízható adat. negatív is lett. ez nem teljesen olyan, mint a tiéd, mindenesetre várd meg a ct-t, illetve tegyél meg mindent a kivizsgálás érdekében. drukk!!!

  • #11022 Timea

   Timea
   Felhasználó

   Sziasztok!

   Szeretnék csatlakozni a fórumhoz, néha kérdezni, mert sajnos nagyon nagy bajban vagyunk.
   Anyukámnak júliusban derült ki,hogy gyomorrákja van…anaplasticum carcinoma….szeptemberben lett volna a műtét, gyomor ki, vékonybélből új gyomor..stb. nem megyek bele nagyon..de a műtétnél kiderült,hogy sajnos ez a hám eredtű rák beszűrte az egész gyomorfalat kívülről, már áttörte a falat is és ráment egy részen a belekre is. Effektíve jelenleg nem műthető. Ekkor szintén vettek a szabad hasüregi folyadékból mintát…ez viszont nem egyezett az anaplasticával…Her2-! Innen jött a gyanú..ami beigazolódott két hete a hónaalj nyirokból vett mintából..
   Most ott tartunk,hogy a mellben nem találják a daganatot, de a lényeg,hogy a mellrák okozta áttét már a nyirokmirigy, a gyomor és bél egy részének behálózása.
   Az elmúlt hónapokat nem tudom szavakba foglalni min mentünk keresztül…anyukám 63 éves, körzeti nővér..rengeteg idő eltelt és még csak az első kemot kapta meg múlt szerdán, pedig nyáron derült ki,hogy rákos..
   Az első nyári szövettant is újra vizsgálják,hogy gyomron belül is Her2- van e, vagy ott egy külön rák fajta van…
   Nem is tudom miért írok, mit várok, talán azt,hogy valaki azt írja, még van ebből is vissza út…vannak csodák, issza az egyik rák ellenes szert egy hónapja por formájában, kapja a C vitamin infúziót szintén több,mint egy hónapja nagy dózisban….lesz vérvétel a héten, PET ct eredménye holnapra ígérve…2 hét múlva kemo….
   Rettenetes hasmenés és hányinger kíséri a kemo óta…ez normális?? Mármint mi félünk,hogy a gyomorra húzódás kezdte el a tüneteit produkálni, bár én nyugtatom,hogy ez „csak” az első kemo mellékhatása…
   Kinek tudnám feltenni a buta bugyuta kérdéseimet??? Her2- de vannak még adatok a szövettanon…mennyire agresszív..Ki67 5 % stb. de sok dolog van amit nem értek…kuszaságok hada a netről hónapok óta és ugye fel kellett eszmélnünk,hogy ne a gyomor rákból „doktoráljak, hanem „mellrákból”!
   Nagyon örülnék, ha lenne itt egy két őszinte nem kertelő hozzászólás, mire számítsunk..

   Amúgy a terv: 6 kemo után megnézik mennyit zsugorodott, hogyan reagált és első lenne a mell levétele…utána pedig a gyomor műtét..
   Egyébként az első hülye kérdésem az lenne,hogy a Her2- vagy a + a kezelhetőbb??
   Előre is köszönöm ha valaki válaszol!

   Üdv: egy aggódó „gyermek”

  • #11032 Andi.kj

   Andi.kj
   Felhasználó

   Tímea!
   Először is szia. És húúúúúú! Hát nem egyszerű a helyzet, de talán nem reménytelen.
   Próbálok első körben a kérdéseidre válaszolni. Nem vagyok orvos, csak érintett….
   Ki67 5% (ez azt jelenti, hogy mennyi a kiújulás esélye, persze több szempontot figyelembe véve) szerintem ez nem rossz.
   Nekem azt mondta a dokim, hogy hála istennek nem HER2 pozitív a daganatom. Bár azt is mondják, hogy a HER2 pozitívnak meg van „gyógyszere”.
   A kemó egyik mellékhatása a hányás és hányinger, ízlelés, szaglás elvesztése, rossz közérzet, de mindenkinél más. Nincs két egyforma eset. Van aki jobban bírja, van aki nem. Én nagyon rosszul viseltem….
   A lényeg, hogy amit kiírnak kezelést azt fel kell vennie édesanyádnak….és általában azt mondják, hogy a kemó mellett nem szabad semmi táplálékkiegészítőt és immunerősítőt szedni, mert ütheti a kemó hatását.
   Ha nem is sokat, de remélem azért egy kicsit tudtam segíteni. Tudom, hogy nem könnyű, de hidd el rendben lesz minden.

  • #25725 stevediaz

   stevediaz
   Felhasználó

   thanks for sharing

6 hozzászólás mutatása

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.