Termál, masszázs

Impresszum Fórumok SOS kérdésem van! Termál, masszázs

Ennek a témakörnek tartalma 6 hozzászólás, 3 résztvevő. Utolsó frissítés:  FB 4 éve, 8 hónapja telt el.

Hozzászólások7
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #10767 emgab

  emgab
  Felhasználó

  Szeretném tudni, a termál víz és a masszázs tilos, vagy nem javallott?
  Nem egységesek a vélemények, amiket ebben a témában hallottam. Nekem más betegség miatt eddig fontos terápia volt mind a kettő, s most meg vagyok lőve nélkülük.

 • #11015 FB

  FB
  Felhasználó

  Én azt gondolom nem szabad könnyelműnek lenni. Én semmi pénzért nem kockáztatnám, hogy sikerült első körben nyernem. Ezt találtam, ami nekem meggyőző:

  “Miközben a meleg gyógyvizek vagy a szaunázás népszerű és az egészségességet szolgáló kikapcsolódásnak számít, egy rákbetegség diagnózisa után az orvosok egy része nem tanácsolja betegeinek a wellness ezen formáit. Ennek oka, hogy a feltételezések szerint a mesterségesen előidézett vérbőséggel a szervezetnek olyan helyére is eljuthatnak, majd kitapadhatnak a ráksejtek, ahová egyébként talán nem kerülnének el.
  Ugyan az onkológusok véleménye megoszlik a kérdésben, sokan a biztonság kedvéért inkább óvatosságra szólítanak fel. Lehet, hogy ezzel olyan betegeket is eltanácsolnak egy kellemes és felüdítő kúrától, akiknek az semmit sem ártana, ám őket ezzel a lemondással kisebb veszteség éri, mintha valakinek emiatt netán romlana az állapota.

  A fizioterapeuta nemcsak a feltételezett áttétképződés, hanem fiziológiai összefüggések miatt is azt mondja: a betegek ne üljenek hosszú időre meleg termálvízbe vagy szaunába. Kapitány Zsuzsanna ezt azzal magyarázza: a hőhatás – és a gyógyvízben oldott állapotban lévő különféle kémiai anyagok – miatt kitágulnak a hajszálerek (kapillárisok), s előfordulhat, hogy az addig a műtét vagy sugár- ellenére is egyensúlyban lévő, viszont mégiscsak sérültnek tekinthető nyirok- és vénás rendszer ezt a mesterségesen felfokozott megterhelést már nem viseli el, nem tudja visszaszívni a felgyülemlő folyadékot a szövetek közül, s kialakul a nyiroködéma.

  Az intenzív gyógy- vagy sportmasszázs a szervezetben ugyancsak értágító anyagot, hisztamint szabadít fel, s erről sem jelenthető ki biztonsággal, hogy hosszabb távon nem okozhat károkat. Az erőteljes masszírozás ezen felül már egy kezdődő csontáttét esetén is könnyen töréshez vezethet.”

 • #11016 andrea

  andrea
  Adminisztrátor

  a szaunát nagyon sajnálom, a termálvízért nem vagyok oda.
  nálam annyi a kompromisszum, hogy, 1-2 percet vagyok megyek nem túlfűtött szaunába, csak, amig már nem fázom, és az alsó szinten üldögélve. infraszauna tilos. termálvízbe max derékig sétálva egy kört, szintén azért, h ne fázzak. de ezt is egy évben max 1x…

 • #11023 emgab

  emgab
  Felhasználó

  Köszönöm! Sajnálattal, de tudomásul veszem. Akkor marad az úszás.

 • #11028 andrea

  andrea
  Adminisztrátor

  Amíg még mindig van választési lehetőséged, addig jó :)

 • #11029 emgab

  emgab
  Felhasználó

  Már nincs kétségem, hogy mi a jó döntés!

 • #11031 FB

  FB
  Felhasználó

  Én úgy vagyok vele, hogy ez a helyzet nem engedi meg a bátorságot (mármint az iylen bátorságot). Eleget szenvedtem ahhoz, hogy kibírjam azok nélkül amik esetleg visszahozhatják a betegséget, akármilyen kicsi is az esélye. Sajna én mindig ezekbe a kis számokba esek bele úgyhogy… :)

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.

Legutóbbi hozzászólások