Táplálkozás

Impresszum Fórumok Nem vagy egyedül Táplálkozás

3 hozzászólás mutatása
Hozzászólások4
  • Szerző
    Bejegyzés
    • #14224 bosziwell_

bosziwell_
      Felhasználó

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy tegnap voltam először onkológusnál, ahol kaptam egy táplálkozási ajánlást. Eléggé kétségbeestem tőle, mert eleve vékony típus vagyok, korábban nagyon sovány is voltam, ha pedig megpróbálom betartani, amit itt leírtak, szerintem el fogok fogyni… Fehér liszt ugye, tilos, de rozs is csak heti egy-kétszer. Akkor mit szabad? Milyen kenyérfélét ehetek? Tejtermék tilos, de hús is csak mértékkel… Ha eszem egy főzeléket, abban van liszt és tej/tejföl. Arra pedig nincs időm, hogy minden nap főzögessek magamnak… Ötletek, praktikus tanácsok? 🙂

• #14233 andrea

andrea
      Adminisztrátor

hű, ez jó szigorú…

én ettem teljes kiőrlésű gabonát minden nap, sztem az fontos. persze megismertem egy csomó mást a búzán kívül, de határozottan kedveltem az anyukám teljes kiőrlésű kenyeréből készült pirítóst, pláne, ha tökmagosan készítette. a tejtermékekkel kapcsolatban én maradtam a bionál, félek a marhák hormonterhelésétől, így nagyobb biztonságban érzem magam, aztán lehet, h nincs értelme… a főzeléket tudod süríteni keményítővel, krumplival, saját magával, kis tejfölt nem tudom  miért nem használhatsz, és, ha muszáj rántani, ki tudja miért, azt is lehet sztem teljes kiőrléső liszttel. csak ne várd, hogy a család is megegye…

kezdetben én sem ettem tejteméket, tejfölt, de aztán módosítottam rajta. hús: fehér húsok, ritkán marha (dvitamin van benne pl), és sokkal-sokkal több hal.

a fehérjefogyasztás nagyon fontos, pláne kemó mellett!!! ha tejet, tejterméket és a húsokat is csökkented, akkor vegán gurunak képezd ki magad, hogy olyan növényeket egyél és annyit!, hogy mehfelelő legyen a bevitel, és teljes értékű fehérje legyen! plusz a vasbevitel miatt is fontos a húsevés.

ha jól emlékszem 1 g/testsúly kilogramm -nyi fehérjét kell bevinni, ami nem olyan könnyű, ha megnézed.

• #14235 olgicsq

olgicsq
      Felhasználó

Szia, ha megengeded, ajánlok egy könyvet, David Servan-Schreiber: A rák ellen című könyve szerintem nagyon hasznos és kézzelfogható étkezési – és életvezetési -tanácsokat ad.
      <h1></h1>

• #14239 Beatrix

Beatrix
      Felhasználó

Kedves Bosziwell! Kívánom, hogy minél hamarabb túljuss a kétségbeesett állapoton. Nehéz, de ha túljutottál, akkor könnyebbnek ígérkeznek a dolgok. Az én esetemben (vékony vagyok), az onkológusomat megkérdeztem, javasol-e valamit (+vitaminok, táplálékkiegészítők, mit ehetek), a válasza az volt, hogy megkérdezte, mit eszem: mindenevő vagyok (kivéve a rakott krumpli, mert azt nem szeretem), naponta eszem gyümölcsöt, húst, tésztát, mértékkel csokit. Erre ő: A gyümölcsöt egy kicsit növelje. Ennyi volt és én ezt betartottam 2,5 évig.  Lassan két hónapja (rosszabodott a májműködésem az ott lévő daganatok miatt), segítséget kértem, a doktornő diatetikushoz irányított. A válasza számomra az volt, hogy mellőznöm kell a sertéshús, zsíros húsok, olajban sült ételek fogyasztását. Süteményt heti kétszer is ehetek (három hónapja nem is kívánom) Elszomorodva vettem tudomásul, de aztán megnéztem az előnyeit is: nem alszom ebéd után, nem puffadok, nincs diszkomfort érzetem. Ja, igen, ezt kifelejtettem: hatszor eszem keveset, a vacsora van kétszer…persze második vacsorára egy kis sajtosrudat eszem. A főzöcskézést én sem tudom úgy megoldani, hogy mindennap, ezért én úgy csinálom, hogy ha főzök, akkor két-három félét, aztán lefagyasztom a maradékot is, semmi baja nem lesz. Mindenképp ajánlom, hogy a helyi kórházban (vagyis ahová kezelésekre jársz), keress fel egy diatetikust. Mert nagyon nagy az információáradat és mindenki más. Egy-két nálam bevált dolog: Mindig azt eszem, amit megkívánok (egyszer két hónapig csak vajas krumpli volt a vacsorám, répás rizs az ebédem). Ha hosszú és fárasztó napom lesz, előző este megeszem egy fél túrót, ezt még nagy távokat letekerő biciklisként is alkalmaztam. Ha nincs étvágyam, akkor megnézek valami főzőcskézős műsort.  Remélem én is tudtam egy cseppet hozzátenni a gondod megoldásához. Minden jót kívánok a továbbiakban. Beatrix

3 hozzászólás mutatása

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.

Legutóbbi hozzászólások