PET-CT eredmények. Kell aggódni?

Impresszum Fórumok Tünetek, diagnózis PET-CT eredmények. Kell aggódni?

27 hozzászólás mutatása
Hozzászólások28
  • Szerző
    Bejegyzés
    • #10740 Kormica

Kormica
      Felhasználó

Mit jelenthet ez?

„A műtéti területeken mérsékelten dúsító inhomogén, részben köteges denzitásfokozódás látható, melyen belül a jobb axillában egy-egy apró, diszkréten dúsító v. s. reaktív nyirokcsomó sejthető.” Mi a reaktív nyirokcsomó?

• #10863 andrea

andrea
      Adminisztrátor

sztem nem kell aggódni! persze az onkológus mondja ki, de a reaktív az inkább valami gyulladásra utaló eltérést jelenthet. illetve van egy alapbetegség, amire reagálva egy kicsit nagyobbak lesznek a nyirokcsomók. itt ilyenkor kis gyulladás lehet, ugyanúgy, mint a műtét helyén. de miért volt rá szükség?

• #10876 Kormica

Kormica
      Felhasználó

Szia, Andrea! :)

Köszönöm a válaszodat!
      Áttéteket kerestek. Az onko-team javaslata volt a sürgős PET-CT, hormonterápia és sugárkezelés.

andrea wrote:
      sztem nem kell aggódni! persze az onkológus mondja ki, de a reaktív az inkább valami gyulladásra utaló eltérést jelenthet. illetve van egy alapbetegség, amire reagálva egy kicsit nagyobbak lesznek a nyirokcsomók. itt ilyenkor kis gyulladás lehet, ugyanúgy, mint a műtét helyén. de miért volt rá szükség?
    • #10877 Nati

Nati
      Felhasználó

Szia Andrea

Mondenkinek nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat, sokkal jobb kedvem lett amióta veletek beszélgetek….
      Remélem a hétem meglesz az eredmény(szövettan) és megtudom hogyan tovább… de lenne pár kérdesem
      nekem invazív loburális carcenoma classikom volt ,(mert hogy nov 5 -én OO-án kimütötték dr Szollár András) Mit lehet róla tudni???(mennyire agressív stb)
      Fáj a műtött oldalon a lapockám (vagy valahol ott), a mütétig is fáj, akkor jobban, most csak tompán.
      Szerinted ez utalhat valamire? szóltam a sebésznek hogy szeretnék csont vizsgálatot vagy ct-t. De azt mondta , hogy szerinte nem kell, nem szükséges…
      Szerinted mit csináljak, onkológusom még nincs.
      szép napot
      Nati

• #11520 andrea

andrea
      Adminisztrátor

Kedves Nati!
      az invazív lobuláris karcinóma az invazív melldaganatok közül a második leggyakoribb, a leggyakoribb az ún duktális karcinóma (én magyarosan szeretem írni a latin szavakat), ez azt jelenti, hogy a rosszindulatú daganat (=karcinóma) a mell mirigyállományából indul ki (lobulus=lebenyke), és nem a tejcsatornákból (=ductus). a lényeg, hogy nagy különbség nincs a kettő között, de ha van, akkor is a lobuláris karcinóma javára billen a mérleg, magyarul annak a túlélése talán lehelletnyit jobb, de inkább ugyanolyan.
      a kezeléseket, a kivizsgálást az onkológus mondja meg pontosan, ezekre a kérdésekre ő fog tudni neked válaszolni, de én úgy láttam, hogy lényeges eltérés nincs az egyéb invazív melldaganatok kezelésétől, kivizsgálásától.
      gondolom a műtét előtt onkoteam volt, mert csak úgy mehettél műtétre, műtét után is kell onkoteam, hogy mi legyen a következő lépés, erre a részletes szövettani lelet birtokában tudnak valamit mondani. az biztos, hogy az onkológus keresést már kezdheted, mert az elkövetkező 5 évben szoros kapcsolatban lesztek….
      a műtét utáni fájdalom még sokáig eltarthat, ezt innen nehéz megítélni, de az biztos, hogy nagyon sokáig érezhető, h „valami” történt, és később is lehet majd érzékenyebb.
      konkrétan válaszolva a kérdésedre, a csont izotóp vagy a CT vizsgálatot NEM a SEBÉSZ dönti el, hanem az ONKOLÓGUS! kivéve, ha a sebész egyben onkológus is!
      szólj, ha még van kérdés…

• #11523 Nati

Nati
      Felhasználó

Szia Andi
      Megkaptam a szövettant e-mailban, nagyon összezavarodtam, kb 2 oldal (benne van a mütét leírás is) mit küldjek el kogy értelmezhető legyen. Mert csütörtökig beleőrülök.
      megpróbálok bemásolni belőle, kérlek magyarázd meg hogy ez mit jelent:
      Kórszövettani dg. :
      I Eltávolított bal oldali emlő:
      Invazív lobularis carcinoma klasszikus altípus.
      Több gócúság: azonosítható, mikroszkóposan két góc figyelhető meg. Mindkét góc morphologiája és receptor státusza megegyezik egymással.
      1. góc: az invasiv komponens legnagyobb átmérője: 28 mm
      2. góc: az invasiv komponens legnagyobb átmérője: 11 mm
      In situ komponens, LCIS: jelen van, klasszikus altípus.
      Az LCIS 8 szeletben van jelen, az átlagos szeletvastagsággal és a széli szeletek részleges érintettségével számolva ez: 7,5 cm-t jelent.
      DCIS nem azonosítható.
      Nottinghami (vagy kombinált) szövettani grade: Grade II (6-7 pont; közepesen differenciált)
      Mitózis index: 2 mitózis/10 NNL
      Mitosis score: 1 Tubulus képzés: 3 Mag grade: 2
      Peritumorális (nyirok)érinvázió: jelen van
      Környezeti lymphoid reakció: enyhe
      Nekrózis jelenléte az invazív komponensben: nem azonosítható.
      Mikroszkópos kalcifikáció: azonosítható, benignus
      Receptor státusz mindkét gócra vonatkoztatva:
      ER: a tumorsejtek 100 %-ban erős sejtmag pozitivitást mutat. Allred vagy gyors pontszám (quick score): 8
      PR: a tumorsejtek 100 %-ban erős sejtmag pozitivitást mutat. Allred vagy gyors pontszám (quick score): 8
      Her2/Neu státusz értékelése (immunhisztokémiával): 0, negatív.
      HER2- ISH szükséges: nem
      Egyéb immunhisztokémia:
      Ki-67: kb. 5 %-os proliferatios aktivitást mutat.
      Sebészi szélek:
      Mindegyik több, mint 10 mm.
      Emlőben lévő egyéb elváltozás:
      Apocrin metaplasia.
      Axillaris nyirokcsomók:
      11 nyirokcsomót vizsgáltunk (a makroszkóposan 12.-nek látott nyirokcsomó mikroszkóposan zsírszövetnek felel meg) egy nyirokcsomó állományában 5 mm legnagyobb átmérőjű metastasis figyelhető meg.
      Extracapsularis terjedés: nem azonosítható.
      II. Sentinel nyirokcsomó:
      A sentinel nyirokcsomóban 9 mm legnagyobb átmérőjű metastasis figyelhető meg.
      Extracapsularis terjedés: nem azonosítható.
      Összesen tehát 12 nyirokcsomó közül 2-ben látható metastasis. (2/12)
      Nottingham Prognosztikai Index: 4,58

Mérsékelt prognózisú csoport II (MPG-II, moderate prognostic group II) 4,41 – 5,4
      pT2 pN1a

( M85203 Carcinoma lobulare, k.m.n. (C50.-) )

C5090 Emlő rosszindulatú daganata, k.m.n.
      C7790 Nyirokcsomó rosszindulatú daganata, k.m.n.

• #11526 andrea

andrea
      Adminisztrátor

szia Nati,
      megpróbálom összefogalalni:
      2 különálló invazív lobuláris karcinóma gócot találtak, az egyik 1,1 cm, a másik 28 mm-es. ezek mellett ún. in situ karcinómát is találtak, amely azt kjelenti, hogy már ott van a daganat, de még nem terjedt bele a környező szövetekbe (az invazívnál már beterjedt).
      a daganat eltávolítása ép széllel történt,, ez jelenti azt, hogy a sebészi szél 100 mm, magyarul tumormentes 1 cm-es zónával vették ki, ez jó.
      a tumor beterjedt a nyirokutakba (peritumoralis nyirokérinvázió), és az őrszemnyirokcsomón kívűl még egy nyirokcsomóban mutatható ki áttét az összesen vizsgált 12-ből. ez nem jó hír, de nem is annyira rossz arány.
      szövettanilag grade II, amely egy közepes differenciáltságot jelent. arra utal, h a tumor szövettani képe mennyire emlékeztet a kiinduló szövetre, magyarul emlőszövetre. I-III fokozat van, a III a legrosszabb, az I a legjobb.
      abszolút hormonérzékeny a daganat (ER,PR), ez jó, mert könnyen kezelhető hormonterápiával, mely a kiújulási valószínűséget nagy mértékben csökkenti.
      HER2 negatív, amely megint egy jobb prognózist jelent, nincs szükség az ún. herceptin kezelésre.
      pT2pN1a : a daganat stádiumbesorolását, osztályozását jelölik meghatározott kritériumok szerint, hogy akárki ránéz (mármint onkológus ;) ) az tudja, hogy milyen daganattal áll szemben.
      a kis „p” betű azt jelenti, hogy patológiailag (szövettanilag) vizsgálták
      T=tumor
      2: a daganat mérete 2-5 cm között van legnagyobb átmérőjét tekintve
      N=nyirokcsomó
      1a: a hónalji nyirokcsomók közül max 1-3 db érintett és 2 mm-nél nagyobb áttét van benne.
      ezek alapján a stádiumbesorolásod IIB sztem, (I-IV. között lehet lenni, a IV. amikor távoli áttét van, a III-ban még nagyobb a daganat és még több nyirokcsomóban van áttét)

a kezelések közül a hormonkezelés tuti, sugár és a kemó is valószínű, mivel a daganat tovaterjedt a nyirokcsomókba.

összességében viszont egy jól kezelhető daganatot”kaptál”, simán végigcsinálod, és jó eséllyel meg fogsz gyógyulni!!

mindig elmondom, nem vagyok onkológus, csak az ajánlást tudom elolvasni, nagyjából értem a latin szavakat ;), és sacc per kb van elképzelésem a továbbiakról, de ezt mindig az onkológus dönti el figyelembevéve az ajánlásokat, élekort, társbetegségeket, áéltalános állapotot, szóval sok minent mérlegelve. de tudom milyen totál infohiányban vergődni egy komoly szituban, így remélem azért tudtam segíteni… hajrá, és majd oszd meg velünk, hogy mi lett a döntés!

• #11527 andrea

andrea
      Adminisztrátor

még a Ki67%-ról akartam írni, hogy az a szám is alacsony, a daganat osztódási hajlandósága alacsony, ez is jó hír :)

• #11528 Nati

Nati
      Felhasználó

szia Andi

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!! Valamennyire megnyugodtam.
      Csütörtökön megyej OO-ra, remélem addig már meglesz az onko tem, és valamilyen döntés a kezelésről.
      A nyirokcsomókban áttét- azt jelenti távolabb szervekben áttét van? Hogy fogják ezt kideriteni?
      Onkológust adnak, vagy mi választunk?
      Olvastam hogy te 8 másodvéleményt kértél, de hogyan? Magán úton onkológustól, vagy bejelentkezem egy másik korházba és kikérem a véleményüket?
      Bocsi ha hülyeségeket kérdezek, de én eddig csak szüléskor voltam korházba, gyerek orvoson kívül nem ismerek senkit. Most jelenkeztem be házi orvoshoz is, mert eddig ilyen sem kellett.

nagyon szép napot neked,
      puszi
      Nati

• #11529 Marianna

Marianna
      Felhasználó

Szia Nati!

Nagyon érdekel, milyen kezelést fogsz kapni, ugyanis hasonló az én esetem is. Nálam nyirokérinvázió volt, viszont az őrszem nyirokcsomók negatívak szerencsére.
      Első nekifutásra kemót ajánlottak, hormonkezelést és sugarat. Végén 25+5 sugarat kaptam és hormonszurit meg gyógyszert.
      Még futok egy kört azért, mert a kemó mellett 5 érvet soroltak fel, ellene egyet sem és azért izgat a dolog. Pluszban nekem még volt (remélhetőleg csak volt) egy 4 mm – es kontraszthalmozó gócom ugyanabban a negyedben, de nem lehet tudni, mi van vele.
      A sugár letelte után semmiféle vizsgálatra nem küldtek, ami számomra érthetetlen.
      6 hónap múlva kell mennem mammográfiára és komplex vizsgálatra, ami gondolom az MRI – t takarja. Szóval én a biztonság kedvéért utánajárok a dolgoknak ;)

• #10864 andrea

andrea
      Adminisztrátor

Szia Nati,
      a nyirokcsomóban lévő daganat ún helyi áttétet jelent. azt jelenti, hogy a daganat kilépett a határaiból, nyirokutak mentén elindult, és a legközelebbi 2 nyirokcsomóban ott van a nyoma. a többiben viszont nincs ez nagyon jó!! azt megmondani, hogy 1-2 daganatsejt továbbment-e nem lehet, nincs ilyen vizsgálómódszer, ami ezt kimutatná. de minden egyes pozitív nyirokcsomó növeli ennek a valószínűségét, ezért a te esetedben a kemoterápia valószínűsége véleményem szerint nagy, és a várható haszon nagyobb, mint a kockázat (megint: látatlanban mondom úgy, h nem vagyok onkológus!). az ún. távoli áttéteket további vizsgálatokkal tudják figyelni: mellkas röntgen, hasi UH (esetleg CT vizsgálatok), laborvizsgálatok, csontáttét felmerülése esetén csont izotóp vizsgálat.
      én azért kérdeztem meg több orvost, mert nem volt egyértelmű az esetem. sztem neked sokkal tisztább a kép. viszont onkológusra mielőbb szükséged van, mivel műtét után 4-6 héttel kell elkezdeni elvileg a kemót, ha kell. ahogy bekerülsz a rendszerbe, ennek működnie kell, tehát nem neked kell onkológus után rohangálni, de az a biztos, ha tisztában vagy vele mi a teendő, mi vár rád, hogy tudj kérdezni, ha szükséges. háziorvossal itt az ideje összebarátkozni…

Marianna,
      a kezelések letelte után nincs szükség elvben vizsgálatokra, kivéve, ha valami probléma van, a kontroll vizsgálatok: fél évente mellkas rtg és hasi UH, 3 havonta labor, évente mammogr és csontizotóp ill rendszeres onkológiai vizsgálat
      kemót minden kezelés után már nincs értelme adni sztem, csak, ha gyanú van kiújulásra, úgyhogy pihend ki magad és élvezd, hogy vége a kezeléseknek ;)

• #11531 Nati

Nati
      Felhasználó

Szia Andi,

köszönöm szépen a választ, most már tisztábban látom át a helyzetemet….
      holnap lesz az onko team, este 6 után kell hívnom a dokit, hogy kihez írányitott és mi a döntés
      (azért az jó hogy több szakember dönt , és nem csak egy orvos tudásában kell megbízni)
      hamarosan jelentkezem, mit fogok kapni….
      Akkor most kell kitalálnom hogy mondom meg a gyerekeimnek, hogy mi vár anyára….(tudják, de a finomított, leszürt változatott)
      HUUU ez még nehéz menet lesz…

szép napot mindenkinek
      sok pusziiiii
      Nati

• #11532 andrea

andrea
      Adminisztrátor

Nati, hány évesek a gyerkőcök?
      nekem 3 és 5 évesek voltak, és működött az őszinteség…. mi mindig annyit mondtunk, amit biztosan tudtunk, és csak pozitívan hozzáállva, de úgy, h tudjanak előre a kellemetlenségekről is, hogy ne ijedjenek meg. azt fogják tükrözni, amit te tükrözöl nekik…. nekünk az oviban konkrétan nem vették észre rajtuk… de persze ettől még marha nehéz nekik, és hosszú távon hat rájuk.
      és még egy élmény: bármikor kérdezhettek, mindig kaptak rá választ, és ezzel éltek is, volt, amikor vendégségben jött ki ;) ezekre nem lehet felkészülni, csak egy picit hozzászokni :/
      de mindenképp mondd el nekik, hogy van egy csomó anya, aki már túl is van rajta, és jól van! :) ölelés nektek

• #11533 Nati

Nati
      Felhasználó

Szia

A gyerköceim 13 éves lánykám és 7 éves a kis fiam.
      Tudják hogy anyának volt valami a cicjébe(ahogy a kisfiam mondta: ami nem oda való.. :) .), amit ki kellett műteni. és azt hiszik ezzel vége….
      El fogom mondani nekik az igazat, csak finoman – nem akarom hogy halál félelmük legyen értem, miattam… Szerintem a gyereknek ha azt mondják hogy rák – az egyenlő a halállal.
      Ráadásul a lányom a nyáron elolvasta a Csillagaimban a hiba cimű könyvet, ( két tini az onkológián egymásba szeret, és az egyik sajnos meghal) ami sok kérdést és félelmet keltett benne, És most én megbetegedtem….
      De azt elhatároztam, hogy mindent elkövetek hogy minél kevesebbet vegyenek észre a rossz dolgokból
      Féltem a kis lelki világukat.

• #11534 andrea

andrea
      Adminisztrátor

a filmet láttam…
      megértem, h óvod őket, kell is. a hárombetűset én sem használtam akkor, azóta már tudják mit jelent, sztem akkor még nem is tudták. csak annyit mondtunk, h betegség volt anya cicijében, amit a doktorbácsi kivett onnan, a doktornéni pedig ad még kezeléseket, hogy ne is jöjjön oda vissza… az első kemónál nem voltak itthon, mert nem tudtam mire számítsak, biztos, ami biztos, meg tudtuk oldani, jobb is volt úgy, utána viszont már itthon voltak. kicsit hamarabb megtanulják mi az élet, mert értik, akármit is mondasz nekik…. a te hozzáállásod pedig olyan jó, hogy ez fog rájuk is ragadni. amennyit csak tudsz legyél velük, mindnyájatoknak jó… dolgozol mellette?

• #11535 Nati

Nati
      Felhasználó

Szia
      Megvolt az onko team, a sebész csak annyit mondott hogy lesznek kezelések és sugár is. Dec 8.-án kell mennem OO-ra onkológushoz időpontra, ő majd mindent elmond.
      Aznap kezelések még nem lesznek, csak vizsgálatok…
      Most izgulhatok 8.-áig. borzasztó ez a várakozás. :(
      milyen vizsgálatokra gondolt?
      A gyerekeknek csak azútán fogom elmondani hogy mi vár ránk az elkövetkező fél évben….
      Decemberben még dolgozok, de mi lesz utána még nem tudom…
      (valahogy szempillák és szemöldök nélkül nem tudom elképzelni magam a munkahelyemen)
      sok puszi

• #11539 andrea

andrea
      Adminisztrátor

Szia Nati,
      nem tudok újat mondani, sztem az onkológus részletesen el fogja mondani, hogy technikailag mi hogyan fog történni. vérvétel, infúziók, stb. időben vagy, ne aggódj… viszont készülj fel, mert lehet, h karácsonykor nem leszel a toppon :( ha elkezdődik a kemó, pont akkorra várható a hajhullás… és most nem megijeszteni akartalak, csak kérdezted, h mire számíthatsz… a gyerkőcöknek azt tudod elmondani mindig, ami tuti. de egy biztos, mindent éreznek, és látják azt is, amit azt gondolunk, h nem … ha meg tudod oldani munka nélkül, és jól éreznéd magad munka nélkül, menj betegszabira…. megérdemled, h csak magadra figyelj;)

• #11548 Nati

Nati
      Felhasználó

Szia Andi,

tegnap voltam az onkológusnál, 15.-én lesz az első kemo,(összesen 6), aztán 25+8 sugár.
      Közben vagy utána (ezt nem értettem, nem mondta egyértelműen) hormon : 3 havonta szuri + napi tabletta. még nem mondta mi a neve a készítményeknek….
      Szerinted a nyirok érbetörés, érinvázió mit jelent? hogy már mindenhol ott lehet a dög?

egy kicsit megviselt a tegnapi 3 órás várakozás és az egész helyzet, hogy semmi beleszólásunk niincs a helyzetbe, teljesen tehetetlennek érzem magam!
      De fel a fejjel, egyszer csak vége lesz ennek is, kiszámoltam 2015.03.30.-án lesz az utolsóóó kemo.!

• #11573 Kormica

Kormica
      Felhasználó

Szia, Nati!
      Sajnos a mi esetünkben a 3 órás várakozás megszokott dolog. Sokan vagyunk…
      A sugárkezelés alkalmával elég gyakran előfordult, hogy 10 órától 14 óráig vártam. Majd 16 órára értem vissza, Egerbe Miskolcról. Fárasztó volt. :(
      Viszont egy baráti társaságot köszönhetek a sugárkezelésnek. Velük gyorsabban telt az idő. Sokat nevetgéltünk, és sokat legyeztük magunkat (tudod, a hőhullámok miatt, amit majd Te is tapasztalsz a hormonblokkolók mellékhatásaként. :) )
      Kitartást! Gondolunk Rád december 15-től!!!

Nati wrote:
      Szia Andi,

tegnap voltam az onkológusnál, 15.-én lesz az első kemo,(összesen 6), aztán 25+8 sugár.
      Közben vagy utána (ezt nem értettem, nem mondta egyértelműen) hormon : 3 havonta szuri + napi tabletta. még nem mondta mi a neve a készítményeknek….
      Szerinted a nyirok érbetörés, érinvázió mit jelent? hogy már mindenhol ott lehet a dög?

egy kicsit megviselt a tegnapi 3 órás várakozás és az egész helyzet, hogy semmi beleszólásunk niincs a helyzetbe, teljesen tehetetlennek érzem magam!
      De fel a fejjel, egyszer csak vége lesz ennek is, kiszámoltam 2015.03.30.-án lesz az utolsóóó kemo.!

• #11574 Pulisz

Pulisz
      Felhasználó

Szia Nati,

sajnos én is úgy látom, hogy sok türelem kell. Rengeteg a beteg ember. Mostanában az én életem is várakozásból áll. Ha van sorszámom az onkoteamnél, akkor 2 órát várok, ha nincs, akkor is kb. ugyanannyit :-) (még csak 2x voltam).
      Egyszer a sebész dokinál jártam úgy, hogy be kellett mennie a műtőbe és 4 órát vártam rá. Hát….mit mondjak, nem volt kellemes a sok rosszabbnál rosszabb állapotban lévő beteg ember mellett üldögélni :-(. Nem szoktam hozzá, nem voltam beteg, még betegállományban sem voltam sosem. Most bizony idomulni kell a magyar egészségügy állapotához, szokásaihoz. Muszáj. Szóval türelem. Az igazság az, hogy megéri mindent kivárni, mert a gyógyulásod a tét. Ha erre gondolsz, már gyorsabban is megy az idő. Talán. Persze simán lehet, hogy nem igaz, de azért ki kell próbálni :-). Nagyon drukkolok, hogy rendben és problémamentesen lemenjen az első kemó. De ez a drukk csak rásegítés, mert anélkül is egészen biztosan úgy lesz :-).
      Puszi

• #11578 Pulisz

Pulisz
      Felhasználó

Szia Kormica,

neked nem kellett kemó? Miért döntöttek úgy, hogy nem kell? Kicsi reményem van, hogy esetleg hasonlóképp alakul nálam is :-).
      Sugárkezelés biztosan nekem is lesz, azt már megmondták. Az mennyire viselhető? Volt mellékhatása, vagy az nem annyira vészes? Mennyi ideig tart egy kezelés?
      Köszönöm, ha válaszolsz.
      pussz

• #10865 andrea

andrea
      Adminisztrátor

szia Nati!
      már csak 2-t kell aludni és túl leszel az elsőn, hajrá!!! a türelmedet tényleg szedd össze. készülj úgy, hogy egész napod rámegy. vigyél könyvet, olvass, kapcsolj ki. hallgass zenét, meditálj, akármi, amivel megy az idő, és nem idegeskedsz, mert sajnos attól nem megy gyorsabban.
      a nyirok és érbetörés azt jelenti, hogy adaganat átlépte a szövethatárait, és nyirokutakon, ereken keresztül szóródhatott daganatsejt. de ez nem jelenti azt, hogy szóródott is, csak nagyobb a valószínűsége. ezért jó a kemó, mert, ha el is szóródott, akkor a kemó megtalálja, és akkor annak annyi!! (én legalábbis erre gondoltam, miközben csöpögött a cucc). egyébként nekem nem volt érbetörés a szövettanon mégis volt áttét a nyirokcsomóban, úgyhogy ez sem törvényszerű…
      szóval minden rendben, csináld tovább ügyesen a dolgod….
      a sugár az olyan, hogy minden nap be kell menni és pár percig fekszel egy röntgenasztalon. lehet, h órákat vársz rá, de lehet, hogy fél óra alatt kész vagy mindenestül. és ez kb 6 héten keresztül…

nehéz lehet így karácsonyra készülődni, ismerem ezt… ti főztök? ha igen, mit?

Pulisz a sugárra is mindenki máshogy reagálhat. fáradékonyság szokott lenni és a bőrre kell odafigyelni, mert megéghet, mint, amikor túl sokat vagy a napon.

• #11579 Kormica

Kormica
      Felhasználó

Szia, Pulisz!
      Fogalmam sincs, miért nem kaptam kemót. A szövettannál, a három vizsgált elemből (ösztrogén, progeszteron, HER2) csak az ösztrogén volt pozitív. A daganat csak 1 cm-es volt, az őrszem nyirokcsomó és még 3 nyirokcsomó is meg lett vizsgálva a műtét alatt és után is, ezek tiszták voltak. Csak maga a daganat kezdett befészkelődni a zsírszövetekbe.
      Remélem, hogy hamar elcsíptük, ezért nem volt szükség a kemóra. Bár más betegtársaimnak is ekkora volt, hasonló szövettani eredményekkel, és ők kaptak. Szóval, magam sem értem…
      Jelenleg hormonblokkolás van. Küszködök a banyakórral. :)

Pulisz wrote:
      Szia Kormica,

neked nem kellett kemó? Miért döntöttek úgy, hogy nem kell? Kicsi reményem van, hogy esetleg hasonlóképp alakul nálam is :-).
      Sugárkezelés biztosan nekem is lesz, azt már megmondták. Az mennyire viselhető? Volt mellékhatása, vagy az nem annyira vészes? Mennyi ideig tart egy kezelés?
      Köszönöm, ha válaszolsz.
      pussz

• #11580 Kormica

Kormica
      Felhasználó

Pulisz! Én a sugárkezelést nehezen viseltem. Hulla kimerült voltam (igaz, hogy utána még dolgoznom is kellett), Egerből Miskolcra kellett utaznom minden nap.
      A bőröm csúnyán megégett a 33-ból már a 15. nap táján. Még szerencse, hogy majdnem teljesen érzéketlen az a rész, így maga a bőr fájdalmát nem éreztem. Ma is sötétebb a bőr a kezelt részen. Fehérbőrű vagyok, sohasem szerettem napozni, mert mindig megégtem. Valószínű ez is közrejátszott.
      Bepanten és Neogranormon krémekkel kentem a bőrömet. Ezek jók voltak. Csak a jelölésekre nagyon kellett vigyáznom.
      De mindenki szervezete másként reagál, nem törvényszerű, hogy nálad is így lesz. :)

Pulisz wrote:
      Szia Kormica,

Köszönöm, ha válaszolsz.
      pussz

• #11575 Kormica

Kormica
      Felhasználó

Szia, Nati!
      Hétfőn gondolunk Rád! :)

Nati wrote:
      Szia Andi,

• #11592 Pulisz

Pulisz
      Felhasználó

Szia Kormica, nagyon köszönöm az infókat. Próbálom mindenhonnan felcsipegetni a tanulságos dolgokat. Tök jó, hogy van ez az oldal és van kitől kérdezni. Ez a kemo vagy nem kemo dolog úgy látom nagyon különböző az egyes esetekben. Nálam még csak most lesz a műtét és majd utána kiderül.
      Puszi.

• #11595 Kormica

Kormica
      Felhasználó

Szia, Pulisz!
      Nekem is nagyon jó volt annakidején, amikor a tapasztalt sorstársaktól kérdezhettem. Olyan sok kérdése van ilyankor az embernek.
      Mikor lesz a műtéted? Kérdezz rá az orvosodnál, hogy műtét közben vizsgálják-e majd az ún. sentinel (őrszem) nyirokcsomót is! Ha nem, keress másik orvost, aki megnézi! Ez nagyon fontos vizsgálat, mert már a helyszínen kiderül, hogy van-e esetleg áttét, és tiszták maradtak-e a környező nyirokcsomók.

Pulisz wrote:
      Szia Kormica, nagyon köszönöm az infókat. Próbálom mindenhonnan felcsipegetni a tanulságos dolgokat. Tök jó, hogy van ez az oldal és van kitől kérdezni. Ez a kemo vagy nem kemo dolog úgy látom nagyon különböző az egyes esetekben. Nálam még csak most lesz a műtét és majd utána kiderül.
      Puszi.
    • #11596 Pulisz

Pulisz
      Felhasználó

Szia Kormica,

pénteken lesz a műtét (19.-e). Igen, vizsgálja a sentineleket, azt hiszem ez kötelező jellegű, nem nekem kellett felhívni rá a figyelmét :P . Elég empatikus doki, részletesen elmagyarázott mindent. Előre felrajzolta rám a „történéseket”, hogy mindent értsek és ne legyek betojva 😆 Igaziból nem is félek, mert már annyira nagyon szeretnék megszabadulni a bennem lévő dagitól, hogy ez teljes mértékben felül írja az összes aggodalmamat. Na de azért persze jó lenne már egy-két héttel idősebbnek lenni…. :-).

27 hozzászólás mutatása

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.

Legutóbbi hozzászólások