Mikor múlik el az ödémám?

Impresszum Fórumok SOS kérdésem van! Mikor múlik el az ödémám?

10 hozzászólás mutatása
Hozzászólások11
 • Szerző
  Bejegyzés
  • #10774 Marika

   Marika
   Felhasználó

   Sziasztok!

   Marika vagyok 60 éves.2013 márciusában volt egy bal oldali mellcsonkolásom és kivették a hónalji nyirokcsomókat is.Kaptam 6 db kemoterápiát és 33 sugárkezelést.
   Az eddigi vizsgálataim és minden kontroll szerencsére negatív volt,de a bal mellem és a bal karom könyékig hol kevésbé,hol jobban ödémás.
   Az Onkológus azzal nyugtatgat,hogy ha lassan is,de majd elmúlik.
   Most augusztustól a mai napig is a kézfejem és a csuklóm is be van dagadva.Esetleg volt-e már valakinek hasonló problémája és hogyan múlt el?
   Az orvosom borogatást és kéz felpolcolását javasolta.

  • #11437 admin
   bio data admin

   admin
   Adminisztrátor

   Szia Marika4

   nekem nem volt ilyen,de hallom többektől,hogy ez probléma! Sokat kell tornáztatni az biztos!! Próbáld minél többet a fejed fölé emelgetni és az ellenkező oldalon a fülikédet megf fogni úgy,hogy közben a karod a fejtetőn megy át ezt naponta többször! Nekem már a műtét másnapján tornáztatni kellett és nem is volt baj pedig azt az oldalamat 3 x műtötték :) Kitartás! Sok sikert ! ha nem javul orvos és fáslizás !!!

  • #11442 Marika

   Marika
   Felhasználó

   Szia Kata!

   Örülök,hogy válaszoltál.
   Én a gyógytornából teljesen kimaradtam,pedig a kórházban több mint 1 hétig voltam a műtét után.Sem ott nem volt nálam gyógytornász,de azóta sem kérdezte az orvosom,hogy tornáztatom-e?
   Csak másoktól hallottam a tornáról.
   El fogom kezdeni és remélem,hogy majd javulás történik nálam.
   Majd jelentkezem ha változik az állapotom.

  • #11443 Zsuzsi

   Zsuzsi
   Felhasználó

   Szia Marika !
   Az nagyon jó ha tornázol, de tudod milyen gyakorlatokat kell végezni?
   Szerintem mindenképpen beszélj erről az orvosoddal mert van segítség. Én minden nap tornázom a kezdetektől fogva mégis dagadt, de már egyre szebb. Van rá kezelés, én jártam direkt limfödéma gyógymasszázsra de ezt csak olyanok végezhetik akik képzett gyógytornászok és tudják miről van szó, mert a nyirok masszázs kifejezetten káros is lehet. Azonkívül nekem bandázsolni kellett ez egy fáslizó technika, a lényege az, hogy egyre lazul a fásli szorítása ahogy felfelé haladunk. …hááát nem mondom, hogy ez annyira kényelmes mert gyakorlatilag nem tudod használni a karod, de nálam hatásosnak bizonyult. Most már alig alig haladja meg a 2 cm-t a különbség a két karom között. Szintentartásra gumi harisnyát hordok ( de nem mindig, mert eléggé unom ;) ) Azt megfigyeltem, hogy a meleg és a fizikai munka nem tesz jót neki, de ezt gondolom neked is mondták, hogy nem szabad emelni stb. Na de ki bírja ezt betartani? 2 kg hááát az nagyon kevés, egy fazék levest nem emelhetnék fel …elvileg. Van még lehetőség ha komressziós kezelésre is, nálam erre már szerencsére nem volt szükség. Nem egy gyorsan megoldódó probléma de nem lehetetlen!!! Szerintem nézz utána az interneten, mert biztos találsz választ a kérdéseidre.Ja a fáslizás eléggé speciális meg kell tanulni, és nem csak egy sima fásli, többféle pólya meg egyebek kellenek hozzá. Remélem segítettem Minden jót: Zsuzsi

  • #11444 Marika

   Marika
   Felhasználó

   Szia Zsuzsi!

   Köszönöm hogy válaszoltál a kérdésemre. Nem ismerem a gyógytorna gyakorlatait, egyenlőre csak azt csinálom amit Kata javasolt. Novemberben megyek az onkológus orvosomhoz és rákérdezek ezekre a dolgokra. Ez a kézfej dagadás nálam augusztus elején kezdődött. Hála istennek nem fáj, ezért nem is tulajdonítottam nagy jelentőséget neki, csak esztétikailag nem valami szép. Inkább csak a csuklóm bekeményedése zavar, mert néha majd szétpattan a bőröm annyira feszít. Néha szoktam borogatni, de nem vettem észre semmi javulást. Nos, egyenlőre ennyi. Ha valami változást tapasztalok magamon, majd jelentkezem. További jó egészséget kívánok Neked. Szia.

  • #11438 andrea

   andrea
   Adminisztrátor

   Kedves Marika!
   a nyiroködémától dagad a kezed, mivel kivettek nyirokcsomókat, és ez a nyirokfolyadék ott pang a kezedben, sérültek a nyirokerek, nyirokutak. ez magától nem fog elmúlni :( Kata, és Zsuzsi tanácsait fogadd meg, nagyon vigyázz a kezedre (sérülés, emelés stb)!! és gyógytorna minden nap!! mihamarabb kérj ebben segítséget az onkológusodtól, hogy irányítson téged gyógytornászhoz!!
   majd jelentkezz, hogy mire mentél vele :)

  • #11450 Marika

   Marika
   Felhasználó

   Szia Andrea!

   Örülök a Te válaszodnak is.Novemberben megyek az orvoshoz,addig is csinálom azt a gyakorlatot,amit Kata javasolt.Amióta végzem a tornát sokkal érzékenyebb a karom,mert kicsit húzódik.
   Azért nem is gondoltam,hogy tornáztatnom kell,mert semmi problémát nem jelentett a karommal végzendő munka.
   Majd megírom az újabb fejleményeket.
   Puszi: Marika.

  • #11439 balassagabi

   balassagabi
   Felhasználó

   A nyiroködéma magától nem múlik el. Nekem is napi probléma, mert a jobb kezem állandóan hol jobban, hol kevésbé, de bedagad.
   Én voltam itt Budapesten a Szent István kórházban működő Nyiroködéma ambulancián, ahol megtanítanak a speciális fáslizásra. Nagyon fontos, hogy nem csak úgy-ahogy fáslizásról van szó, hanem nagyon komoly technika. Úgy tudom, hogy ha vidéki vagy, akkor lehet „bentlakást” kérni, és egy pár nap alatt teljesen el lehet ezt sajátítani.
   Minden esetre a kézre vigyázni kell..
   Nekem azt mondták ott az ambulancián, hogy ez már örökké az életem része marad… De azt hiszem ennél nagyobb bajunk ne legyen :D Jobbulást mindannyiunknak :D

  • #11471 Andi.kj

   Andi.kj
   Felhasználó

   Kop kop kop szerencsére ehhez a témához nem tudok hozzátenni. Bár kivették az összes nyirokcsomómat, de még eddig nem okozott gondot. Remélem így is marad. :-)

  • #11461 andrea

   andrea
   Adminisztrátor

   Kedves Marika! hogya van a karod, van fejlemény?

  • #11522 Marika

   Marika
   Felhasználó

   Kedves Andrea!

   Köszönöm kérdésed,1 hete voltam az Onkológusnál és az eredményeim rendben vannak.A karommal kapcsolatban csütörtökön megyek a kardiológiára,ahol megnézik az ereket és gyógymasszírozásra fognak küldeni.

10 hozzászólás mutatása

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.