Impresszum › Fórumok › Terápia, mellékhatások › Hogyan is történik?
- This topic has 13 hozzászólás, 6 résztvevő, and was last updated 10 years, 4 months telt el by FB.
-
SzerzőBejegyzés
-
-
terezanyuFelhasználóSziasztok Lányok!
Barátnőmnek jövő csütörtökön kezdődik a kemo. Hát, nem mondanám, hogy nagyon várja! Az ismeretlentől való félelem nem teszi könnyebbé a dolgát. Tudnátok ebben segíteni? Azt szeretném tudni, hogy pontosan hogyan zajlik az egész. Vagy ez kórháztól függ és így mindenhol más? Én miben tudok segíteni neki? Azon kívül, hogy elkísérem, mert az természetes. De tehetek-e valamit, míg bent van? Előre is köszönöm! -
OsziMoniFelhasználóSzia Terézanyu! A legfontosabbat már úgy hiszem megtetted:mellette vagy,ezzel tudsz a legtöbbet segíteni,hogy nincs egyedül a problémájával.
A kemo-ról: vénájában kapja majd,a nem műtött karjába tesznek egy branült és azon át csöpög majd a „szer”. A protokoll a mi esetünkben 3 flakon.Ezüst színű alufóliával lesz betekerve mindhárom palack,mert fényérzékeny a ” drága” :sick: A narancssárga színű( Doxorubicin) a „hajszobrász”,általában a középső palack,ez amitől kb 10 nap múlva elmegy a haja.Az összes kb 5 óra alatt csöpög le.Ekkor még csak pszihésen érzi magát rosszul,inkább a méltatlan helyzet miatt,hogy miért pont ő,miért pont neki…Később émelygést és fényérzékenységet váltott ki belőlem,nem hánytam,de amit aznap ettem,megundorodtam tőle:(sós perec,krumplifőzelék) .
Én szénsavas ásványvizet ittam,az esett jól.Kb 1-2 nap múlva jobb lesz,terelje a gondolatokat,hallgasson zenét,vagy olvasson.Én Halom Bori Blogját olvasgattam,imádom a humorát és az egész hozzáállása példaértékű volt számomra!!! Ajánlom a figyelmetekbe:http://a-mellrak.blogspot.hu/p/rolam.html
Nekem nincs laptopom,én kinyomtatgattam és úgy merítettem erőt az olvasottakból.
Ha már erre az oldalra rátaláltál,már segítesz a drága barátnődnek!!!Remélem tudtam segíteni!Szép Napot Nektek és csak így tovább,kitartás!!!!
-
adminAdminisztrátorSzia!
A kórházban mindent el fognak mondani,mi fog történni és hogyan. Biztos vagyok benne hogy mindenhol olyan kedves és segítőkész ápolók dolgoznak mint abban a kórházban ahova én jártam. Nekem az első kezelés idejére bent kellett maradnom éjszakára,ilyenkor megfigyelik hogy nem -e történik valami váratlan reakció,nem volt semmi gond. Később sem,egy alkalommal voltam rosszul,de ezt a saját butaságomnak köszönhetem. Elfogadtam a kórházban olyan ennivalót ami nem is esett jól,ne ennek meglett a böjtje. Érezni fogja hogy mi az ami jól esne,mást nem fogadjon el bármennyire is kínálják. Igyon sokat,pihenjen,sétáljon a szabad levegőn,mikor nem tűz a nap.Szorítok neki hogy minden rendben legyen. Majd írj ha túl lesz rajta,hogy érzi magát. További szép napot kívánok. -
andreaAdminisztrátorKedves Terézanyu!
Fantasztikus barát vagy, ez nem kérdés!! azt hiszem, a szereteted, odaadásod, figyelmed a legtöbb, amit adhatsz a barátnődnek! pár dolog tőlem is :
[ul]
[li]a kemo barát! : segít kiírtani a dögöt. én pl magamban erősítettem ezt a gondolatot, miközben csöpögött az infúzió[/li]
[li]a kezelések között az a cél, hogy a következő kezelésre a lehető legjobb állapotba sikerüljön kerülni – én az elsőpár nap után igyekeztem felülni itthon a szobabringára[ol]
hányinger, hányás, étvágytalanság jó eséllyel fog előfordulni : hűtött italok jól szoktak esni
az evést egy picit erőltettem, hogy ne gyengüljek le, de óhatatlan, hogy az ember veszít az erejéből, és ez lelkileg is megviseli.
én még azt javaslom, hogy próbálj tenni, anélkül, hogy azt várnád ő mondja meg, mit szeretne. nem biztos, hogy tudja… fogd a kezét, öleld meg, legyél ott. a többi jön.. főzz neki húslevest, vidd ki a levegőre, stbés gyere bármikor, ha kérdésed van, vagy csak, hogy meghallgathassunk
kitartás és az ERŐ legyen veletek! -
andreaAdminisztrátorja igen, a hajkorona… nem szabályszerű, de várható, hogy elmegy az ember lányának a haja. van, akinek máshonnan is, erre is fel kell készülni (hónalj, bikini, szemöldök, szempilla..)
nekem 2 hetet mondtak, és az első kemó után pontosan a 14. napon kezdődött. na ez biztosan nehéz lesz mindnyájatoknak, elkél a segítség és a támasz… viszont szuper parókákkal lehet kísérletezni és engem is pl. megdícsértek, hogy milyen vagány vagyok a kendővel, volt, hogy azt hitték divatozom -
terezanyuFelhasználóKöszönöm a sok jó tanácsot! Már ez is rengeteget segít. Ami még mindig nem világos a számomra, hogy miért 3 nap egy kemo? tényleg bent kell tölteni alkalmanként 3 napot? És ilyenkor egész nap feküdni kell? Látogatni, mellette lenni szabad-e, érdemes-e? Ebben tudnátok még egy kicsit tanácsot adni?
-
adminAdminisztrátorSzia!
Nekem úgy volt,hogy csak az elsőnél kellett bent tölteni egy éjszakát a kórházban.De ez jó is,mert bármi váratlan reakció előfordul,jobb ha közel a segítség. Előtte vérévétel,abból állapítják meg hogy mehet-e a kezelés. Utána szintén vérvétel,nálam a kemo miatt kevés lett a fehér vér sejtek száma,ezért kaptam mindig injekciót ami helyre hozta. Nem kell feküdni,sőt,a kezeléseket általában egy székben ülve kaptam,gurulós állványra volt kötve az infúzió,mosdóba vagy ahova kell azért el lehet menni.Minden kórház más,gondolom ahol a barátnőd fogja kapni a kezelést,ott is lehet látogatni. Ha jól esne neki hogy mellette legyél,biztos megengedik. -
FBFelhasználóSziasztok, nekem az a mániám, hogy mindenre fel lehet készülni. Pl a kemo mellékhatásaira is. Én például az egész alatt végig dolgoztam, összesen négy olyan napomvolt amikor tényleg nem bírtam semmit csinálni. Szerintem ha az ember előre felkészül és beszerzi ami kellhet, hogy enyhítse a mellékhatásokat, akkor nagy baj nem lehet. Sajnos ezt én már korábban kitapasztaltam, úgyhogy nekem már mindenre előre megvolt a kidolgozott tervem. Le is írtam mikor mit adjanak vagy csináljanak othon ha nekem nem jut eszembe, akkor legyen aki tudja.
-
terezanyuFelhasználóSzia FB!
Írnál bővebben a felkészülésről? A barátnőm most kezdi az elsőt szerdán, és szintén úgy tervezi, hogy végig dolgozni fog. -
FBFelhasználóHát az egészet nagyon hosszú lenne leírni, de pl a hányást meg lehet előzni, én egyszerse hánytam. Van egy olyan szer, hogy kabi-glutamine, amit elvileg fel is lehet iratni. Ez kibéleli a beleket és a gyomrot, kimondottan kemoterápiához ajánlják. Én a kezelések előtt két nappal kezdtem és utána két nappal fejeztem be, így szinte egyáltalán nem is volt hányingerem se. De pl a hanyáscsillapítót se csak akkor kell bevenni ha már tényleg gáz van, lehet pl úgy is hogy kezelés után néhány órával megelőzés céljából. A másik legrosszabb ami nekem volt az a szám kisebesedése. Én mindig a kezelés napján már elkezdtem kamillával öblögetni naponta legalább ötször, és minden nap kétszer bekentem a nyelvem flogosollal, így eléggé le tudtam csökkenteni a sebeket. Aztán nekem minden kaja szörnyen rossz ízű lett, undorodtam tőlük, szóval hogy ne fogyjak kitaláltam olyan ételeket amik gyorsan, rágás nélkül lemennek, mint pl madártej, tejberizs, stb.
Minden nap ittam egy pohár tömény száz százalékos áfonyalét, ezzel kicsit megtámogatta az immunrendszerem és a vérképem.
A hajhullásra én úgy készültem, hogy szinte vártam, mert azt mondtam hogy ha kihullik, akkor tutira hat a kezelés, és amúgy tényleg . Előre elmentem és kerestem csini sapkákat meg kendőket, megvettem a parókát, nagyon jót, amin egyáltalán nem látszik hogy az.
Most így hirtelen ennyi jutott eszembe, de én a blogomban sokkal részletesebben leírok mindent, hogy nekem mire mi segített, azok alapján elég jól fel lehet készülni, nézd meg: fulesodu.blogspot.hu -
Andi.kjFelhasználóHát lányok…. nekem sajnos nem volt ennyire szerencsém. Pénteken kaptam mindig a kemót és már aznap délután-este kezdődött a hányás… pontosan félóránként, hajnalig. Szombat és vasárnap félájultan alvás. Hétfőn már tudtam enni is. Kedden meg már dolgoztam. Gyomorvédőt én is szedtem már a kemó előtti napokban, illetve kemó előtt mindig kaptam hányáscsillapítót is, és még is így jártam. De ez csak az első háromnál volt. A sima csapvízen kívül semmit nem tudtam meginni. Próbálkoztam kólával, hideg italokkal, meleg italokkal….egyedül a csapvíznek nem volt íze, a többitől undorodtam. Mondjuk én alapjáratban hányós vagyok, illetve meniere szindrómás vagyok (a belső fül betegsége, szédüléses rohamokkal).
-
FBFelhasználóSzerintem ez nem szerencse. Én tényleg nagyon tudatosan készültem, mert van nem kevés tapasztalatom, és tudtam mi történhet. Pl nem mindegy milyen gyomorvédőt szedsz, és ha valaki hányós, akkor írnak fel spéci gyógyszert amit már előtte be kell szedni. Sajnos nem mindenhol adnak elég infót, nem tudom miért, pedig az orvosoknak is az lenne az érdeke, hogy a betegek ne még betegebbek legyenek, hiszen neki is könnyebb akkor a dolga.
-
andreaAdminisztrátorén beszedtem már az első kezelés előtt a spéci hányáscsillapítót, meg is lett a hatása: úgy leállította a beleimet, hogy nem részletezném mi lett a vége, mindenesetre a következő alkalommal úgy ittam a laevolacot, mint a kisangyal!
sztem a mellékhatások sok mindentől függhetnek, hogy épp milyen állapotban van az ember, a hozzáálláson, hogy hanyadik kezelést kapja, és persze, hogy mit – kemó és kemó között óriási különbségek vannak.
nekem az volt a taktikám, hogy rosszabbra készültem, és így nem ért cóakkora csalódás (mert azért azt nem lehet teljesen kivédeni)
abban gondolom egyetértünk, hogy sok pihenés, sok levegő -rendszeres mozgás, tudatos kajálás, sok folyadék az alap. és azért arra is fel kell készülni, hogy mégsem megy a munka – csak halkan merem megjegyezni, mert nem ijesztgetni vagy negatívkodni szeretnék, csak ez is előfordulhat, és jobb előre felkészülni az eshetőségekre. legalábbis nekem jobb volt -
FBFelhasználóÉn nem mondom, hogy az a tuti amit én csináltam, és mindenkinek ugyanolyan bejövős lesz, de sajna ezeket nem csak magamon próbáltam. Egyébként nem mondom, hogy nem voltak mellékhatások, mert voltak, nem is akármilyenek, de mindet tudtam kezelni. Nekem nagyon határozott elképzeléseim vannak ezzel kapcsolatban. Mivel nekem nagyon kevés időt jósoltak akkor, nagyon tudatosan kellett mindent csinálnom ahhoz, hogy konkrétan ne bolonduljak meg. És asszem bejött.
-
-
SzerzőBejegyzés
Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.
Nincs kapcsolódó tartalom.