ALND – áttétmentes nyirokcsomó

Impresszum Fórumok Terápia, mellékhatások ALND – áttétmentes nyirokcsomó

Ennek a témakörnek tartalma 13 hozzászólás, 4 résztvevő. Utolsó frissítés:  Zsuzsi 4 éve, 4 hónapja telt el.

Hozzászólások14
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #10789 olgicsq

  olgicsq
  Felhasználó

  Sziasztok,
  Az én történetem ott kezdődött, hogy tavaly szeptemberben Pet Ct és szövettani minta által is alátámasztott tripla negatív, kb 4 cm nagyságú mellrákot diagnosztizáltak, két gócút, emellett néhány nyirokcsomó áttétet is.
  A műtét előtt kaptam 6 kemo kezelést. A kezelések után készült egy MRI. Ez azt mutatta, hogy a kemo után visszamaradt egy egy gócú 12*5 mm-es daganat. A nyirokcsomóban már nem mutatott áttétet. Reménykedtem benne, hogy emiatt kevésbé lesz radikális a műtét, de sajnos ablatio és ALND az onko team döntése (azaz a axillaris blokdisszekció, ha jól tudom).
  Van olyan, akinek a kemo kinyírta a nyirok áttétet, és ezért megúszta kisebb műtéttel? Vagy törvényszeű, hogy ha a kezelés előtt áttétes volt a nyirokcsomó, akkor ki is veszik az egészet, a kemo eredményétől függetlenül?

 • #11789 Zsuzsi

  Zsuzsi
  Felhasználó

  Szia Olgocsq !
  Én úgy tudom ha találtak benne akkor mindet kiveszik akkor is ha visszafejlődött. Persze nem vagyok orvos, úgyhogy lehet, hogy nem minden esetben van így.Ha megúszod akkor örülj :) de ha nem, akkor se izgulj, nem olyan vészes.

 • #11792 olgicsq

  olgicsq
  Felhasználó

  Szia!
  Köszönöm a választ. A nem olyan vészes része érdekelne. :)
  Sokat olvastam, hogy le kell mondani pár dologról, ami eléggé hiányozna, iletve problémás a mindennapokban megoldani.
  Pl. kisgyerek cipelése. A kislányom 12 kiló, és még cipelésigényes bizonyos helyzetekben. (lépcsőn, babakocsiba, fürdőkádba, babaszékbe be- és kipakolás. stb.). Azt olvastam, hogy ne nagyon emeljünk a műtött oldali kézzel. Egy rövid ideig meg tudom oldani a segítséget, de hosszú távon reálisan nézve nem tudom kivédeni, hogy emelgetni kelljen. Ez mekkora gond lehet?

 • #11793 Pulisz

  Pulisz
  Felhasználó

  Szia Olgicsq,

  nekem is kivették a nyirokcsomókat. 2 és fél hónapja volt a műtét. Nem mondom, hogy rendben van az érintett karom, mert a hónaljam és a felkarom egy része teljesen érzéketlen azon az oldalon. Viszont fájdalmam nincs, mozgatni remekül tudom, nem dagad (csak ne kiabáljam el). A tiltások sajnos érvényesek, igyekszem betartani ezeket, de persze nem lehet teljesen. Azt is mindig elfelejtem, hogy a cipelős kezemből nem tehetem át a nem cipelősbe még mondjuk egy kulcs kivételének idejére sem. Szóval én sokszor vétek a tiltások ellen. Szerencsére eddig még nem történt baj. Próbál az ember lánya odafigyelni, de egyszerűen képtelenség megoldani. Ha meg kisgyerek van, akkor végképp. Andrea írt itt éppen erről korábban (neki is két kisgyereke van). Arra nem emlékszem melyik hozzászólásban, de visszakereshető.
  Azt sajnos nem tudom, milyen radikalitású műtétre lesz szükség, de vélhetőleg a doki nem akar olyat, amire nincs is szükség. A legfontosabb, hogy bízni kell az orvosodban. Az is egy lehetőség, hogy megkérdezni több orvost és úgy összerakni a megfelelő megoldást.

 • #11795 olgicsq

  olgicsq
  Felhasználó

  Köszönöm. Sajnos elég radikális műtét lesz, cici teljesen le, és mellette a nyirokcsomót is teljesen kiveszik. Te hány napig voltál kórházban a műtét után?

 • #11808 Pulisz

  Pulisz
  Felhasználó

  Szia Olgicsq,
  én mindössze egy napot voltam a kórhàzban. De nekem csak kivették a csomót és a nyirokcsomókat. A cici maradt. Azért engedtek haza olyan hamar, mert jól voltam és szetintem a doki félt, hogy elkapok valamit a kórhàzban. A Sote sebészeti osztálya elég lepukkant hely. Az orvosom remek ember ès nagyszerű sebész, de a hely rettenetes. :dry: . Natinak volt hasonló műtétje, mint amire te szàmítasz. Mikor lesz és hol?

 • #11790 andrea

  andrea
  Adminisztrátor

  szia Olgicsq!
  nekem is volt blokkdisszekció, de csak részleges volt a mellműtét. kisgyerekek mellett.
  arra készülj, hogy nehéz lesz pláne az első 1-2 hónap.
  mivel fiatal vagy, ezért tutira kell menni. a kemó kinyírja a daganatot a nyirokcsomókban, ez tök jó, de ezek a vizsgálómódszerek nem 100%-osak, és az a biztos, hogy a daganatos szöveteket teljes egészsében eltávolítják. inkább ne cipeld a gyerkőcöt, de legyen nagyobb az esélyed arra, hogy a betegség nem ment tovább, hogy még nagyobb esélyed legyen arra, hogy egy darab daganatsejt sem maradt bent! a fiatal életkorod és a triple negatív status miatt radikalisan állnak hozzá.
  nekem kis áttét volt a nyirokcsomóban, kiszedték az összeset és mégis kaptam utána kemót.
  szóval én mennék a helyedben is és csinálnám keményen..

 • #11812 olgicsq

  olgicsq
  Felhasználó

  Köszi a segítséget. Holnapután, szerdán megyek az Uzsokiba az Angelina Jolie-s mellekért. :) (Illetve csak egyért.)
  Pont ezt mondta a doki is, hogy amiatt, hogy tripla negatív, nem tudnak célzott kezelést, adni, kapom, ami van, abból is a lórugásanyi adagot. Reménykedtem, hogy aj ó kemo eredmény mellett lesz lehetőség kevesebbet vágni, de sajnos úgy tűnik, hogy nem.
  Mindegy, most akkor innen kell nyerni. :)

 • #11817 andrea

  andrea
  Adminisztrátor

  hogy vagy Olgicsq??

 • #11845 olgicsq

  olgicsq
  Felhasználó

  Köszi szépen az érdeklődést. A műtét szerdán volt, szombaton kijöttem a kórházból, nincs panasz, csak a látvány rossz. :) Azt még szokni kell. :) Most inkább csak a hajam nézegetem, az kezd lassan kinőni a kemo után (jan 26 volt az utolsó, lassan kezd kinőni az első pár szál. ).

 • #11846 Pulisz

  Pulisz
  Felhasználó

  Szia Olgicsq,
  örülök, hogy jól vagy. Vigyázz magadra és tornázz te is mindenképpen.
  Írod, hogy jan 26 volt az utolsó kemó. Ezek szerint jó sokára kezd nőni a haj. Már másfél hónapja. Kicsit elkámpicsorodtam ezen. Valahogy az volt bennem, hogy én majd jó gyorsan elkezdem “növeszteni” a hajam az uccsó kemó után, de most, hogy így olvasom, ez mégsem lesz olyan gyors :woohoo: .A csodába. Ez nem jó hír…. :dry:

 • #11849 olgicsq

  olgicsq
  Felhasználó

  Szia! köszi! Igen, tornázom, de elég merev és érzéketlen még. És persze borzaszttó ronda, nehéz ehhez a látványhoz hozzászokni.
  Lehet, hogy neked gyorsabban nő majd a hajad. Mikor volt (lesz?) az utolsód? Igazából már pár hete “szőrösödik” a fejem, de a parókát még hordom, nekem nincs vele különösebb bajom, nagyon szépet sikerült választanom a hair clubnál.

 • #11859 Pulisz

  Pulisz
  Felhasználó

  Szia Olgicsq,
  én még csak félidőben járok. Jövő héten lesz a 4. és összesen 6 lesz. Szóval május 6. az utolsó kemó időpontja. Még csak ábrándozom a hajkinövésről és árgus szemmel figyelem, hogy ki mit ír errről :-). Én rettentő nehezen viselem ezt a haj nélküliséget annak ellenére, hogy én is beszereztem egy menő darabot a parókaboltban (sőt azóta vettem még egyet :) ).
  A kar merevsége hamar elmúlik majd, nekem már elég jól mozog. Még kicsit kevesebb a mozgásterjedelem, de most járok erre a Pink tornára és ez nagyon sokat segít rajta. Sajnos az érzéketlenség nálam is fennáll még mindig, pedig most már három hónapja volt a műtét. Állítólag teljesen megszűnni sosem fog. A hónaljam azon az oldalon teljesen érzéketlen.

 • #11862 Zsuzsi

  Zsuzsi
  Felhasználó

  Szia Pulisz ! Szia Olgicsq !
  A hajad tuti rendesen vissza fog nőni, csak türelem, Először nem olyan lesz mint volt, de nem marad meg hidd el. Nekem már teljesen a régi. Tudod én nagyon utáltam, hogy göndör pedig sokan mondták, hogy milyen klassz meg simogatták a fejem. Azt eléggé utáltam én nem találtam sem aranyosnak sem klassznak. A kopaszságom jobban elviseltem mint a göndörséget, pedig amúgy semmi bajom a göndörrel de máson.
  Az érzéketlenségről meg annyit, hogy nekem semmit nem javult pedig biztattak, hogy jobb lesz. Sokáig reménykedtem meg vártam a javulást, de semmi. Mindegy tényleg kezdek hozzá szokni, csak néha lázadozok rajta. Aztán meggyőzőm magam, hogy rosszabb is lehetne.
  Nagyon gyorsan megy az idő, most kezdted és mindjárt vége. Nem sokára már csak mint egy rossz álomra fogsz erre az időszakra emlékezni.
  Olgicsku, a merevséget a tornázás megszünteti, csak nem szabad feladni, lassan lassan egyre jobb lesz hidd el. A látványt meg sajna meg kell szokni :(
  Puszi nektek.

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.

Legutóbbi hozzászólások