Vá:PET-CT eredmények. Kell aggódni?

Impresszum Fórumok Tünetek, diagnózis PET-CT eredmények. Kell aggódni? Vá:PET-CT eredmények. Kell aggódni?

#11526 andrea

andrea
Adminisztrátor

szia Nati,
megpróbálom összefogalalni:
2 különálló invazív lobuláris karcinóma gócot találtak, az egyik 1,1 cm, a másik 28 mm-es. ezek mellett ún. in situ karcinómát is találtak, amely azt kjelenti, hogy már ott van a daganat, de még nem terjedt bele a környező szövetekbe (az invazívnál már beterjedt).
a daganat eltávolítása ép széllel történt,, ez jelenti azt, hogy a sebészi szél 100 mm, magyarul tumormentes 1 cm-es zónával vették ki, ez jó.
a tumor beterjedt a nyirokutakba (peritumoralis nyirokérinvázió), és az őrszemnyirokcsomón kívűl még egy nyirokcsomóban mutatható ki áttét az összesen vizsgált 12-ből. ez nem jó hír, de nem is annyira rossz arány.
szövettanilag grade II, amely egy közepes differenciáltságot jelent. arra utal, h a tumor szövettani képe mennyire emlékeztet a kiinduló szövetre, magyarul emlőszövetre. I-III fokozat van, a III a legrosszabb, az I a legjobb.
abszolút hormonérzékeny a daganat (ER,PR), ez jó, mert könnyen kezelhető hormonterápiával, mely a kiújulási valószínűséget nagy mértékben csökkenti.
HER2 negatív, amely megint egy jobb prognózist jelent, nincs szükség az ún. herceptin kezelésre.
pT2pN1a : a daganat stádiumbesorolását, osztályozását jelölik meghatározott kritériumok szerint, hogy akárki ránéz (mármint onkológus ;) ) az tudja, hogy milyen daganattal áll szemben.
a kis „p” betű azt jelenti, hogy patológiailag (szövettanilag) vizsgálták
T=tumor
2: a daganat mérete 2-5 cm között van legnagyobb átmérőjét tekintve
N=nyirokcsomó
1a: a hónalji nyirokcsomók közül max 1-3 db érintett és 2 mm-nél nagyobb áttét van benne.
ezek alapján a stádiumbesorolásod IIB sztem, (I-IV. között lehet lenni, a IV. amikor távoli áttét van, a III-ban még nagyobb a daganat és még több nyirokcsomóban van áttét)

a kezelések közül a hormonkezelés tuti, sugár és a kemó is valószínű, mivel a daganat tovaterjedt a nyirokcsomókba.

összességében viszont egy jól kezelhető daganatot”kaptál”, simán végigcsinálod, és jó eséllyel meg fogsz gyógyulni!!

mindig elmondom, nem vagyok onkológus, csak az ajánlást tudom elolvasni, nagyjából értem a latin szavakat ;), és sacc per kb van elképzelésem a továbbiakról, de ezt mindig az onkológus dönti el figyelembevéve az ajánlásokat, élekort, társbetegségeket, áéltalános állapotot, szóval sok minent mérlegelve. de tudom milyen totál infohiányban vergődni egy komoly szituban, így remélem azért tudtam segíteni… hajrá, és majd oszd meg velünk, hogy mi lett a döntés!