Vá:Octotype DX teszt

Impresszum Fórumok TEMP Octotype DX teszt Vá:Octotype DX teszt

#11033 andrea

andrea
Adminisztrátor

Kedves Marianna!
a honlapon itt találsz róla infót:
http://www.mellrakforum.hu/index.php/diagnozis/tumor-genom-teszt

a lényege, hogy a daganatod genetikai állományát vizsgálja, pontosan 21 gén működését. ezek határozzák meg, hogy milyen természetű lesz a daganatod: mennyi valószínű, hogy később kiújul (recurrence score), és, hogy milyen valószínű a távoli áttét adása. ezt a vizsgálatot korai stádiumú (I-II.) hormon pozitív, HER2neg, nyirokcsomó negatív esetekben lehet használni, és a kemoterápia előtt van értelme.
ha score alacsony, akkor elvileg nem kell kemo. ha magas, akkor kell. ha köztes érték van. akkor nincs ajánlás.
az én esetem: 35 évesen, alacsony score-ral kaptam kemót. de megnyugodtam, hogy talán nem olyan agresszív dögöt kaptam.
orvosként tudom, hogy ajánlások mentén kell dolgoznunk, mert abban nagyon sok beteg információi, adatai vannak benne, statisztikailag egylértelműsítve. viszont a mellrák ajánlásban én nem láttam, hogy benne lenne, hogy 35 éves vagyok, hogy kövér vagyok-e, vagy milyen az életmód, milyen rizikófaktoraim vannak, ami azért ha egyénre lebontva nézzük az eseteket, azért csak számítania kellene.
még egy fontos, szerintem, hogy magyarországon kevés vele a tapasztalat, mármint a felhasználó orvosoknak, ezért van, aki nem is ismeri…
összességében én örülök, hogy megcsináltuk (mondjuk nagyon-nagyon drága :((( ), mert olyan infot adott a daganatomról, amelyet máshonnan nem kaptunk meg.

szólj, ha még tudok segíteni :)

Legutóbbi hozzászólások