Vá:Mi az a Her2? Mi az a herceptin?

Impresszum Fórumok Terápia, mellékhatások Mi az a Her2? Mi az a herceptin? Vá:Mi az a Her2? Mi az a herceptin?

#11490 andrea

andrea
Adminisztrátor

szia Gabi!
kicsit megkésve, elnézést…
a lényeg (ez a honlapon a szövettani diagnózisból másoltam ki, de meg ne nyisd!!! ;) ):
Bizonyos gének, illetve az általuk kódolt fehérjék hatást gyakorolnak a mellráksejtek viselkedésére. A HER2 (human epidermal growth factor 2) is egy ilyen gén, mely az azonos nevű fehérje kódolásáért felelős, és amely szerepet játszhat a mellrák kialakulásában. A HER2 fehérje a mellsejtek felszínén található receptor, amely befolyásolja a mellsejtek növekedését, osztódását. HER2 pozitív melldaganatoknál sokkal több HER2 receptorfehérje kerül a mellsejtek felszínére, mely kontrollálatlan osztódást és növekedést eredményez.

ezen a receptoron keresztül hat a herceptin kezelés, és célzottan tudja így hatékonyan kezelni a Te daganatodat, illetve nagy mértékben lecsökkenti a kiújulást. röviden azt mondják, biológiai kezelés.

volt egy film ennek a szernek a felfedezéséről, nem emlékszem a címre, de nagyon megható volt. arról szólt, hogy korábban voltak olyan esetek, ahol a kemó nem hatott elég jól, a daganat kevésbé reagált a kezelésekre, és megtalálták az okát, kifejlesztették ezt a gyógyszert, és onnantól kezdve ez a daganat típus is jól reagált a kezelésekre, a betegeket megmentették. mint az inzulin… ;) szóval bírd ki, könnyű mondani, de egyszer letelik ez is… mindent bele!!! ölelés :) szólj, ha van még kérdés!

Legutóbbi hozzászólások