Impresszum › Fórumok › Nem vagy egyedül › Az új kihívás az életemben!!!! › Vá:Az új kihívás az életemben!!!!
Marianna
Szió!
Hát én nem vagyok egyszerű eset
Egy hétfői napon az onkológusom azt mondta, hogy ő kemót, sugarat és hormont javasol, mert
– fiatal vagyok (nem vagyok még 70 )
– a szervezetem olyan, mint egy 25 évesé
– a bogaram nagyobb volt, mint 2 cm (23 mm)
– nyirokérterjedésem van
– két helyen is kevesebb, mint 1 cm a távolság a tumor és a vágás között (4 és 7 mm) és
– van még egy 4 mm csöppségem is.
„Postop. sugárkezelés és postop. hormonterápia (tamoxifennel) mindenképpen javasolt. Tekintetbe véve a beteg fiatal életkorát, valamint a primer tumor nagyságát és a nyirokérinvázió jelenlétét, indokoltnak gondolok chemoterápiás utókezelést is első vagy másodlagos generációs chemoterápiás protokollal. A kombinált kezelési mobilitással az 5 éves relapsus rizikó (kb. 35 – 40 %) relatív értékben kb. 65 – 70 % – kal csökkenthető, a hormonkezeléssel elérhető kb. 40% helyett. A kezelés elindítása sürgető.”
Szóban annyit mondott, hogy ha bevállalom a kemót, akkor a kiújulás esélyét le tudjuk nyomni 10 – 12 % – ra.
Ez volt hétfőn, kedden vérvételre kellett mennem, és szerdán jelentkeztem kemóra.
Bejelentkeztem, megkérdezték, hogy első alkalom? Akkor először irány a doki. Ott tudtam meg, hogy a prof „lebeszélte” a dokit a kemóról, helyette brutális hormon és sugár. Azért az onkológus felajánlotta az Oncotype teszt – et, ha gondolom…
Mivel eddig szinte mindenki – egészségügyben dolgozó is – azt mondta, hogy szerintük nekem kellene kemó, elgondolkodtam ezen a teszten. Jövő hétfőn megyek megbeszélni az onkológussal a részleteket. Pl. mi van abban az esetben, ha a teszt azt hozza ki, hogy kellene kemó? Megkapom? Milyen feltételekkel? …stb…
Egyébként HER – 2 negatív és hormonérzékeny az állatkám. Grade II „besorolást” kaptam.
Szóval most futok egy kört, hogy ez így jó – e, elég – e a hormon és a sugár vagy kell más is? Ha meglesz a teszt eredménye, akkor dől el, hogyan tovább. Ha kellene kemó is, de nem adják meg, el fogok menni másodvéleményt kérni. Ezt egyébként javasolta már egészségügyi dolgozó is (szerinte senki nem mer ellentmondani a profnak, jobb lesz, ha kérek másodvéleményt).
Úgyhogy még bármi lehet….