Impresszum › Fórumok › SOS kérdésem van! › Rekonstrukciós műtéttel kapcsolatban › Hozzászólás: Rekonstrukciós műtéttel kapcsolatban
Rozi
Még egy kiegészítés: nekem kisméretű, 1 cm-es volt a daganatom, és a bal mell szélén helyezkedett el, tehát sebészeti szempontból jó helyen volt, és nem feltétlenül kellett volna a masztektómiát választanom. Azért döntöttem mégis mellette, mert minimálisra akartam csökkenteni a kiújulás kockázatát (orvosilag állítólag a mellmegtartó műtét is biztonságos, ha jól műti ki a sebész a daganatot), illetve el akartam kerülni a sugárterápiát. Mellmegtartó műtét esetén ugyanis kötelező a sugárterápia, a masztektómiánál nem kötelező. Mivel nekem ösztrogén és progeszteron érzékeny volt a daganatom, csak hormonterápiát kapok, és nem kaptam sem kemoterápiát, sem sugarat. Utólag visszatekintve a döntésemre, a masztektómia előnye: nagyobb biztonságban érzem magam (szubjektív érzés), elkerültem a sugarat, a rekonstrukció könnyebb, mert a heges bőrfelületet nehezebb utólag korrigálni, viszont hátránya: masztektómia esetén teljesen érzéketlenné válik a mell. Minden eset más és más, mindenkinek egyedi döntési lehetőségei vannak, csak leírtam, hogy nekem mik voltak a szempontjaim a döntésnél…
- A hozzászólás módosításra került: 7 years, 8 months telt el-Rozi.